Cum ingrijesti bebelusul pe canicula
Vara este anotimpul preferat pentru multi dintre parinti si copii, dar aduce cu sine problema caldurii si a radiatiilor solare periculoase. Canicula, adica perioada cu temperaturi extreme si variatii mari ale umiditatii, presiune atmosferica si radiatii solare, este deosebit de periculoasa pentru copiii de toate varstele.
Iata ce trebuie sa faceti pentru a il proteja pe cel mic pe timp de canicula:
- Alegeti sa imbracati bebelusul cu haine lejere, din fibre naturale precum bumbac sau in. Aceste tipuri de tesaturi lasa caldura sa treaca si absorb umiditatea. In interiorul cat si in exteriorul casei alegeti articole de imbracaminte similare cu ale dumneavoastra, scopul fiind ca bebelusul sa nu fie prea gros imbracat sau cu prea multe straturi de haine.
- Mentineti o ventilatie corecta a casei. Fie ca va folositi de ventilatia naturala, de ventilatoare electrice sau de aparatele de aer conditionat, temperatura din casa sau macar din camera in care bebelusul petrece cel mai mult timp, nu trebuie sa depaseasca 36 de grade Celsius. In zonele tarii unde nu exista mase mari de apa (mare, apa curgatoare), este nevoie sa fiti atenti si la umiditatea din casa. Incercati sa mentineti nivelul umiditatii din casa intre 30 si 50% , pentru a asigura confortul cailor respiratorii superioare ale bebelusului.
- Planificati cu grija iesirile in afara casei, orientandu-va catre orele diminetii si ale dupa-amiezii. Evitati pe cat se poate iesirile in intevalul orar 11-17 si complet in zilele cu temperaturi extreme. Atunci cand iesiti petreceti cat mai mult timp la umbra.
- Protejati, obligatoriu, pielea foarte sensibila a bebelusului cu produse speciale de protectie solara, fara sa omiteti fata, urechile, talpile si manutele. Capul bebelusului trebuie protejat cu o sapca sau o palariuta subtire, de soare. In cazul in care cel mic nu tolereaza ceva pe cap, utilizati o umbrela pentru soare.
- Daca obisnuiti sa utilizati des un sistem de purtare, orientati-va catre unul mai subtire din bumbac, bambus sau in.
- Acordati mare atentie gradului de hidratare a bebelusului. Copiii alimentati la san vor suge mai des, de sete, in aceste perioade. Aceeasi regula se aplica si pentru cei alimentati la biberon cu lapte matern sau formula. Bebelusilor mai mari de 4 luni, le puteti oferi si apa in zilele toride, la cerere.
- Nu uitati de baita zilnica sau de dusurile racoritoare din timpul zilei.
- Mentineti pielea bebelusilor hidratata si ingrijita. Adesea, din cauza caldurii si a transpiratiei in exces, pielea bebelusilor se irita. Aceasta iritatie poate fi sursa de disconfort pentru cei mici. Alegeti uleiuri naturale pentru masajul de dupa baie. Iritatia se calmeaza aplicand creme sau lotiuni special concepute pentru a trata astfel de probleme. Este important sa alegeti o crema potrivita varstei si care sa nu contina cortizon.
Citeste si Cum se realizeaza corect igiena intima a bebelusilor
Farmaciştii Catena recomandă Rilastil DERMASTIL PEDIATRIC – Lapte îngrijire corp pentru hidratarea şi hrănirea pielii în profunzime, contracarând uscăciunea, mâncărimea, roşeaţa şi iritaţia. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru