Cum inveti copilul sa doarma singur
Una dintre provocarile vietii de parinte este reprezentata de somnul copilului. Acest subiect inepuizabil, infinit si nascator de nenumarate dispute scoate fire de par albe parintilor. Rari sunt copii care adorm singuri, in patutul lor, si sunt si mai rari acei copii care isi pastreaza bunul obicei pentru mult timp.
Metode cunoscute prin care adorm copiii
De la ce varsta avem astfel de asteptari?
Cum faci fata unui copil greu de adormit?
Cum il pregatesti pentru mutarea in camera lui
Ce faci daca copilul nu se adapteaza
Metode cunoscute prin care adorm copiii
Multi experti si parinti de-a lungul timpului au incercat diverse metode care mai de care mai creative de a-si adormi copiii. Unele metode sunt controversate, altele neintelese, unele neaplicabile.
- Metoda graduala – adormi copilul cum vrea acesta, dar treptat, reduci timpul alocat.
- Metoda „Ridica si consoleaza” – de cate ori plange copilasul, acesta este ridicat din patut si consoleaza. Unii copiii mai tare se agita atunci cand sunt luati in brate, deci metoda aceasta este provocatoare.
- Metoda scaunului – O metoda care presupune ca cel mic adoarme daca stai langa el, pe scaun. Cu timpul maresti distanta intre tine si copil, pana cand nu mai e nevoie sa stai in camera.
- Metoda Farber – Parintele lasa copilul sa planga un timp fix, abia apoi il poate consola.
- Lasa-l sa planga – Copilul e lasat sa planga pana cand intr-un final adoarme.
De la ce varsta avem astfel de asteptari?
Multi parinti au impresia gresita ca un bebelus doarme multe ore neintors, iar cand descopera ca nu e asa, raman socati, considera ca ei gresesc, ca e ceva in neregula cu cei mici. Realitatea este ca un bebelus nu stie cum sa adoarma singur, asa ca are nevoie de ajutor pana la o anumita varsta.
Din punct de vedere a dezvoltarii psihologice, abia dupa 4 ani putem avea asteptari realiste de la un copilas sa doarma si sa adoarma singur. Exista si exceptii, dar mai devreme de 4 ani este destul de greu pentru copil si daca este fortat poate fi interpretat ca o pedeapsa.
Cum faci fata unui copil greu de adormit?
Un copil greu de adormit este o adevarata testare de rezistenta si de rabdare. Unii plang in secunda in care vrei sa te ridici, altii se trezesc imediat cum iesi din camera, altii nu dorm fara parinti. Vestea buna e ca odata cu trecerea timpului, copiii o sa ajunga sa doarma singuri. Vestea proasta e ca o sa ajunga sa va fie dor de momentele in care isi punea capul pe umarul tau si respira linistit, adormit.
Daca un copil care adormea rapid, are o schimbare radicala, investigati sa nu fie o problema medicala. Poate iesirea dintilor, secretiile nazale, rosu in gat, il impiedica sa doarma cum ar trebui. In perioadele de achizitii sau salturi mentale, copiii pot avea probleme temporare in adormire. Uneori schimbarile majore in viata lor le pot strica somnul.
Cum il pregatesti pentru mutarea in camera lui
Mutarea in camera lui este un proces de lunga durata, proces in care perseverenta si explicatiile infinite sunt armele secrete ale parintilor. Copilul trebuie sa fie entuziasmat de schimbarea care se produce in viata lui, sa isi doreasca si sa astepte cu nerabdare momentul acesta. Pe copil il ajuta atunci cand isi alege el patul, lenjeria, jucariile pentru ca simte ca si parerea lui conteaza.
Ce faci daca copilul nu se adapteaza
Unii copii au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta. Daca plange, nu doarme, e stresat, nu are rost sa il fortati. Decat sa sufere, mai bine amanati momentul macar cateva saptamani. In acest timp vorbiti-le despre schimbarile ce vor urma.