Cum învingem plictiseala celor mici: idei de activităţi creative pentru copii
Nu e niciun secret pentru părinți că cei mici se plictisesc destul de repede și că trebuie să găsiti activități care să le dezvolte memoria şi să-i ţină antrenați. Iar perioada pandemiei reprezintă o provocare cu atât mai mare, cu cât restricţiile de distanţare sau de alte activităţi dinamice crează frustrare atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Este momentul să fiţi creativi şi să vă implicaţi mai mult în ceea ce priveşte joaca şi dezvoltarea abililităţilor celor mici.
7 activităţi pentru copiii de toate vârstele
- Construcție cort – pernele de la canapea și o pătură sunt suficiente pentru un cort minuscul cu care se pot juca mai mult decât ați crede. Puteți, desigur să folosiți și câteva scaune cu spătar înalt. Adăugați și 2 lanterne mici, câteva jucării de rol și poate deveni micul lor refugiu.
- Pictură – ei aduc apă, pensulele, foile, culorile. Puteți să le oferiți și culori lichide și tip pastila. Interesant e pentru ei sa vadă diferența dintre cele două. De asemenea, ei trebuie să și strângă materialele după ce termină. Puteți să le dați anumite teme, să le sugerați câteva aspecte sau chiar puteți să îi rugați să „reproducă” opere faimoase.
- Plantăm flori. Copii adoră să se simtă responsabili pentru ceva, orice. Când vine vorba de plante, acestea trebuie udate, îngrijite, tunse, iar aceasta este o activitate cu multe beneficii.
- La coafor. Puneți la dispoziție elastic de păr, perie, chiar și un foehn și așteptați-vă la o mica tortură care însă, îi ține ocupați.
- Ștampiluțe. Dacă nu aveți ștampile, nu e nicio problemă! Puteți face dintr-un cartof scobit, sau dintr-un sul gol de la hârtia igienică și să folosiți acuarelă. Lăsați imaginația să zburde.
- Cartonașe cu obiecte uzuale, culori sau acțiuni. Le puteți printa fără probleme sau achiziționa de la librării, iar pe baza lor, puteți creea diverse jocuri sau activități pe care copii le adoră.
- Joaca pe podea. Ați rămâne surprinși să vedeți că cei mici vă aduc jocurile sau activitățile preferate dacă vă văd disponibili. Pur și simplu stați lângă ei și da-ți-le șansa să vă provoace la joacă.
Activităţile educaţionale pentru copii, o necesitate
Dacă trebuie să stați acasă mai mult timp, atunci trebuie să luați în considerare și partea educațională. Nu trebuie să vă transformați în profesor, dar măcar câteva activități pentru menținere, pot fi făcute, mai ales dacă vă sfătuiți și cu educatoarea sau învățătoarea copilului.
5 activităţi educaţionale pentru copiii de toate vârstele
- Fișe de lucru. La o simplă căutare pe internet, puteți găsi o multitudine de modele pe arii de învățare, pe vârstă, chiar și pe preferințe.
- Citit împreună. Cititul este una dintre cele mai educative activități pentru că stimulează și limbajul și creativitatea. De asemnea, o carte bine aleasă, poate aborda și situații care îl vizează direct pe copil. Alegeți cartea în funcție de preferințele și capacitățile celui mic.
- Recunoaște obiectul. Puteți descrie un obiect din casă după formă, culoare și funcție, iar cel mic să îl ghicească. Copilul consolidează noțiunea de culoare și de formă.
- Prin puzzle, copilul își dezvoltă gândirea logică, răbdarea, coordonarea mână-ochi. Alegeți un număr de piese potrivit vârstei celui mic.
- Implicați copilul în cât mai multe activități casnice. Poate să separe hainele pe culori înainte de a fi pus în mașina de spălat, poate să ude florile și, de ce nu, poate fi cooptat să ajute in bucătărie: să frământe, să blenduiască, să aranjeze masa.
Sportul, o activitate obligatorie în rutina celor mici
Pe lângă sănătate, mișcarea de orice fel educă, îl face pe cel mic să fie disciplinat. Realizări mari apar atunci când intervine puterea propriului exemplu. Astfel, îl poți iniția pe cel mic în lumea sportului, fie el praticat și de acasă, în plus, va fi o sursă bună de distracție în familie. Pe lângă restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, situațiile care ne pot împiedica să îi ducem pe copii să facă mișcare sunt nenumărate (răceli, vreme rea, lipsa timpului, etc), aşa că, e bine să îi învăţăm să se bucure că fac mișcare, chiar şi pe covorul din sufragerie.
- Puneți pe jos o saltea și faceți gimnastică, ca de exemplu, multitudinea de tumbe.
- Creați un traseu cu piese de mobilier mici pe care cel mic să le sară, ocolească sau să treacă pe sub ele. Puteți să vă extindeți în toată casa.
- Faceți o vânătoare de comori. Ascundeți în toată casă diverse jucării, iar cel mic trebuie să le găsească. O să fie tare distractiv!
- Aruncatul la coș. Puteţi folosi o găleată sau coșul în care depozitați jucăriile și să exersați aruncarea la coș.
- Apelați la mai multe sticle goale sau pahare de plastic și, din capătul celălalt al camerei, încercaţi să le trântiţi, folosindu-vă de o minge uşoară.
- Dans sportiv. Apelați la o costumație de „scenă” și adaptați mișcările pe ritmurile melodiei preferate. Încercați o mică coregrafie și vă veți distra copios.
- Yoga în familie. Exercițiile de yoga pot fi realizate de toată familia, într-o manieră plină de amuzament (rime, cântecele sau comparația cu animalele).
Idei de activităţi pentru copii 1 an
- Joaca la masă. Cel mic a început deja să mănânce hrană solidă, aşa că, vă puteţi folosi împreună de asta, jucându-vă, strivind fructele și legumele, în timp ce el descoperă noi gusturi și texturi.
- Joaca de-a cucu-bau face parte din cele mai inspirate activități pentru copii, indiferent de vârstă; însă, la vârsta de 1 an, joaca de-a cucu-bau este însoțită de râsete și veselie. Este amuzantă, iar cel mic va înțelege că dacă mami a dispărut puțin de lângă el, va reveni cu siguranță.
- Comunicăm într-un mod haios. Îți poți modifica vocea, poți scoate sunete haioase, imitând tot felul de personaje, animăluțe pe care el le știe.
Idei de activităţi pentru copii 2 ani
- Joaca cu bețișoarele de lemn colorate sau alte obiecte care să ajute la aprofundarea noțiunii de culori și diferențierea lor.
- Micul bucătar. Fie folosiți oale de jucărie, fie adevărate, vă puteți distra pregătind diverse forme pentru brioșe.
- Joaca cu păpușile sau animăluțele de pluș: le hrănim, le plimbăm, le adormim, etc.
- Joaca în cadă cu apă și jucăriile, apoi relaxare la o ședința de masaj.
- Joaca cu balonul, mingea, jucăriile specifice vârstei.
- Joaca de a împărți: împărțiți obiecte, “unul mie, altul ție”, scopul este să învățăm să dăruim și să numărăm!
Idei de activităţi pentru copii 3 ani
- Faceţi curățenie împreună, dându-i sarcini clare si îi puneţi la dispoziţie şi instrumentele necesare (lavetă umedă, o mătură mică).
- Dansaţi, faceţi sport.
- Micul constructor. Puteţi folosi perne, pături, cutii sau alte spaţii de depozitare care să vă ajute să construiţi un turn sau un cort.
- Achizionaţi figurine şi lăsaţi-i imaginaţia să zburde.
- Ora de pictură sau realizarea unui colaj cu frunze în culorile toamnei reprezintă activități pentru copii cu ajutorul cărora sporim creativitatea şi învăţăm anotimpurile.
- Faceţi puzzle-uri cu eroii preferaţi sau cu animăluţe.
- Modelaţi formele preferate din plastilină.
Idei de activităţi pentru copii 4 ani
- Vizionaţi împreună filme pentru copii.
- Faceţi un castel din cărţi de joc şi vedeţi cine îl construieşte pe cel mai înalt.
- Organizaţi o vânătoare de comori secrete, folosindu-vă de indicii precum „rece, cald, fierbinte”.
- Împrieteniti-vă copii cu grădinaritul şi plantaţi împreună răsaduri, flori sau plante aromatice pe balcon.
- Faceti picnic în sufragerie, prefăcându-vă că sunteţi la munte şi dezvoltaţi-vă creativitatea povestind ce vedeţi (animăluţe, copaci, păsări, mirosuri.)
- Concurs de plastilină cu o tematică anume.
- Faceţi o pizza gustoasă.
- Vizitaţi un muzeu virtual.
- Exersaţi împreună trucuri de magie.
Dintre cele mai importante activități pe care le puteți face, e să ascultați copilul, pur și simplu să îl întrebați ce își dorește să facă. Cel mai adesea, vrea doar să fiți împreună.