Cum isi adapteaza gravida stilul de viata pe parcursul sarcinii
Trebuie sa stim ca sarcina nu este o stare de boala si o stare normala, fiziologica. Este important ca medicul sa fie familiarizat cu modificarile cauzate de sarcina, atat cu cele normale, cat si cele anormale. Obiectivele ingrijirii prenatale sunt nasterea unui copil sanatos si mentinerea sanatatii mamei.
Adaptarea stilului de viata
Mersul/Deplasarea. Nu au fost descrise efecte daunatoare ale calatoriilor asupra sarcinii. O femeie insarcinata trebuie sa se deplaseze la aproximativ fiecare 2 ore, pentru a se proteja impotriva stazei venoase in extremitatile inferioare si a trombofleblitei. Este un mit faptul ca daca gravida prezinta o sarcina cu risc, repausul la pat ii aduce vreun beneficiu, ci din contra ii agraveaza situatia.
Exercitiile fizice. Nu este necesar ca o gravida sa-si limiteze exercitiile fizice, cu conditia ca ea sa nu oboseasca excesiv. Restrictiile severe pot fi necesare atunci cand vorbim de o incontinenta cervicala a colului uterin, hipertensiune indusa de sarcina, travaliu prematur, sarcina multipla.
Actul sexual. Contactul sexual nu dauneaza in niciun moment al sarcinii, decat daca sarcina este complicata, cum ar fi incontinenta cervicala, ruptura de membrane, placenta praevia, travaliu prematur. Prostaglandinele din lichidul seminal si organismul feminin pot fi responsabile de contractii tranzitorii ce pot avea loc in timpul actului sexual.
Constipatia. Constipatia apare frecvent in timpul sarcinii, din cauza progesteronului care induce relaxarea musculaturii netede gastrointestinale si cresterii presiunii masei uterine. O gravida poate evita constipatia printr-un aport crescut de lichide, exercitii fizice, laxative usoare ce pot fi recomandate de medicul ginecolog care-i urmareste sarcina.
Fumatul. Gravidele care fumeaza, nasc de cele mai multe ori copii cu o greutatea mai mica, in medie cu 250 g mai putin decat media, dar si cu o mortalitate perinatala crescuta. Mamele trebuie sa fie incurajate si sustinute sa renunte la fumat pe parcursul sarcinii, daca nu a facut-o inca din perioada preconceptionala. Cand o viitoare mamica fumeaza, reactiile adverse secundare fumatului se crede ca sunt cauzate de:
- apetitul redus si aportul caloric mic la femeile care fumeaza,
- monoxidul de carbon care inactiveaza hemoglobila fetala si materna,
- actiunea vasoconstrictoare a nicotinei, care determina o perfuzie placentara redusa.
Alcoolul. Este recomandat ca viitoarea mamica sa nu consume alcool pe parcursul sarcinii. Anomaliile fetale asociate cu alcoolismul in timpul sarcinii sunt cunoscute ca sindromul alcoolic la fat si cuprinde o serie de defecte craniofaciale, defecte renale si cardiovasculare si retard mintal.
Medicatia. Orice medicament administrat in timpul sarcinii va traversa mai mult sau mai putin placenta si va ajunge la fat, de aceea daca un medicament trebuie administrat trebuie sa se faca cu avizul medicului care urmareste sarcina, astfel ca avantajele medicamentului trebuie sa depaseasca riscurile. Trebuie avut in vedere posibilitatea unui efect advers pe termen lung la fat in dezvoltare.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.