Cum iti ajuti copilul sa isi descopere pasiunile si hobby-urile?
Unul dintre darurile extraordinare pe care i le poti face copilului tau este de a il ajuta sa isi descopere pasiunile, talentele si punctele forte si apoi de a ii da posibilitatea de a le explora si a le exprima. Acesta este un impuls enorm pentru increderea in fortele proprii si pentru sentimentul lui de fericire si bunastare. Poti incepe aecst lucru cu observarea cat mai atenta si cat mai timpurie a copilului tau, ce ii place sa faca, la ce este bun, ce interese are.
Cum iti poti ajuta copilul sa isi descopere pasiunile si sa cultive interese sanatoase?
- Expune-ti copilul la un spectru cat mai larg de experiente
Viziteaza muzee, librarii, orase noi, locatii inedited de unde acesta poate invata lucruri interesante despre oameni care au fost inventatori, creatori, conducatori, etc. Doar experimentand ii poti da ocazia copilului de a isi descoperi talente ascunse.
- Incurajeaza jocul liber
Acorda atentie jocurilor si activitatilor pe care le alege. Timpul liber de joaca poate spune multe despre interesele copilului tau.
- Nu acorda o atentie exagerata performantelor scolare
Incurajeaza copilul sa invete, dar nu pune presiune. Atunci cand programul copiilor este incarcat cu nenumarate activitati extrascolare in speranta ca acestia isi vor dezvolta talentele innascute, s-ar putea ca rezultatul sa nu fie cel asteptat. Vor deveni stresati, obositi si privati de curiozitatea naturala de a cunoaste lumea inconjuratoare. Este firesc sa avem asteptari inalte de la copii, dar nu nerealiste.
- Impartaseste cu copilul experienta ta profesionala
Ai putea sa il iei cu tine la locul de munca si sa ii prezinti aspectele frumoase ale activitatii tale. Incurajeaza-l sa iti puna intrebari si sa se implice. Poti face acest lucru doar daca job-ul tau este unul placut, iti produce emotii pozitive si corespunde intereselor si abilitatilor tale.
- Permite-i copilului sa faca greseli
Greselile sunt oportunitati de invatare. Daca cel mic se simte presat sa faca lucrurile perfect, nici nu-si va mai asuma riscurile necesare descoperirii si dezvoltarii unei abilitati.
- Incurajeaza creativitatea
Evita sa ii cumperi multe jucarii costisitoare si care fac totul in locul copilului. Lasa-l sa exploreze mediul inconjurator, sa isi confectioneze singur jucarii in natura sis a gaseasca singur solutii la problemele cu care se confrunta. Foloseste des umorul si povestioarele amuzante pentru a iesi din situatii neplacute.
- Nu il critica si nu judeca actiunile copilului
Copiilor nu le plac evaluarile nici pozitive, nici negative. Paradoxal, daca ii spui unui copil “ce frumos ai desenat”, nu il motivezi sa exceleze data viitoare. Incearca sa descrii in cuvinte desenul, sa il intrebi ce a vrut sa reprezinte si sa punctezi apectele care ti s-au parut interesante. Apreciaza intotdeauna efortul pe care il depune copilul atunci cand realizeaza o activitate.
- Incearca sa ii prezinti persoane de succes
Oamenii de succes nu inseamna, neaparat, ca au o situatie materiala exceptionala, ci ca iubesc ceea ce fac, au hobbiuri interesante si pasiuni care le fac viata mai frumoasa. Modelele din viata reala il ajuta pe copil sa isi gaseasca activitati care au sens pentru el.
- Dezvolta interesele copilului
Atunci cand ai decoperit un interes firav pentru un anumit lucru, nu il lasa sa se piarda. Cauta oportunitati sa il faci sa infloreasca: jucarii, carti, exemple din viata reala, cursuri, etc.
Text: Dana Comanescu, psiholog