Cum iti ajuti copilul sa se obisnuiasca cu gradinita
Gradinita poate fi un loc minunat unde copiii interactioneaza unii cu altii si invata lectii valoroase de viata, cum ar fi cum sa imparta lucruri si sa respecte reguli. Dar, mersul la gradinita, presupune, uneori, un consum emotional intens, atat din partea copilului, cat si din partea parintelui. Pentru copil, intrarea intr-un mediu nou cu adulti si copii necunoscuti, poate provoca anxietate sau iritabilitate. Parintii ar putea avea emotii amestecate legate de inceperea gradinitei.
Daca ai un copil pe care urmeaza sa il inscrii la gradinita, iata cateva modalitati prin care poti facilita tranzitia:
In primul rand, copilul trebuie dat la gradinita cand este momentul potrivit pentru el. Cercetatorii ne asigura ca un copil nu ar trebui sa mearga la gradinita mai devreme de trei ani, decat daca el isi doreste asta. Semnele care ne arata ca cel mic e pregatit de gradinita sunt: capacitatea lui de a respecta un program, de a fi atent mai mult timp, de a lega prietenii si un control emotional suficient de bun.
Cu cat te vei simti mai confortabil cu decizia luata si cu cat copilul este mai familiarizat cu aceasta, cu atat mai putine probleme vei intampina. Incearca sa petreci timp cu copilul, vorbind despre aspectele pozitive ale gradinitei. Explica-i de ce e importanta gradinita pentru el, dar si pentru voi, ce va invata, ce va manca, cum va merge singur la toaleta. Inainte de prima zi, desfasurati impreuna activitati educative, deoarece va gasi reconfortant sa descopere aceleasi creioane colorate si carticele si in sala de clasa.
Viziteaza sala de clasa impreuna cu copilul inainte de inceperea gradinitei pentru a facilita intrarea copilului pe un teritoriu necunoscut. Acest lucru ofera ocazia sa intalniti educatorul si sa intrebati despre rutine si activitati specifice si apoi sa introduci o parte dintre ele la domiciliu. Ideea este sa iti familiarizezi copilul cu clasa si sa il lasi sa se simta confortabil.
Copiii mici pot detecta cu usurinta semnalele nonverbale ale parintilor. Daca te simti vinovata sau ingrijorata de faptul ca iti abandonezi copilul la gradinita, probabil el va simti asta. Cu cat tu esti mai calma si mai sigura de alegerea facuta, cu atat ii vei transmite mai multa incredere in ceea ce urmeaza sa i se intample. La fel si aprecierea ta fata de educatoare, il va determina pe cel mic sa fie mai deschis si mai increzator in relatia cu ea.
Daca ati inceput gradinita si cel mic se agata de tine in momentul in care vrei sa pleci, nu te supara si nici nu il certa, deoarece teama lui va creste. Ii contesti emotiile si acest lucru il va deranja. Dar nici nu ii prelungi agonia cu explicatii lungi si inutile. O scena prea lunga de ramas bun ii va intari copilului sentimentul ca gradinita e un loc rau. In acelasi timp nu pleca nici fara sa iti iei la revedere deoarece il va face pe cel mic sa se simta abandonat. Nu te furisa, ia-ti ramas bun si, odata ce ai plecat, fii consecventa si nu te intoarce.
Asigura-ti copilul ca nu este nimic in neregula sa ii fie frica, dar ca se va simti din ce in ce mai bine cu fiecare zi care trece. Majoritatea copiilor se simt la fel. E tentant sa ii spui ca nu are de ce sa ii fie frica, dar mult mai util ar fi sa o recunosti ca fiind reala si adecvata, oferind in acelasi timp reasigurare ca totul va fi bine.
Un ritual consistent si previzibil de ramas bun poate face ca plecarea sa fie mai usoara. Unii parinti fac cu mana de la fereastra intr-un mod amuzant, in timp ce altii le spun o scurta povestioara. Obiectele tranzitorii, cum ar fi o fotografie de familie, papusa favorita sau o paturica pot, de asemenea, sa ajute un copil. De asemenea, trebuie sa stii ca majoritatea copiilor se simt bine odata ce parintii pleaca.
Citeste si Jocuri si activitati pentru dezvoltarea memoriei copilului
Text: Dana Comanescu, psiholog