Cum iti ajuti partenerul sa depaseasca amintirile din fosta relatie
Dupa o anumita perioada petrecuta cu o persoana, amintirile raman chiar daca relatia se termina. Daca adaugi si faptul ca relatia a fost una de natura amoroasa, amintirile pot capata o nota melancolica.
Ce faci daca partenerul aduce in discutie astfel de amintiri?
In primul rand discutati deschis, sincer. Acest aspect nu doar ca da dovada de maturitate ci ajuta la clarificarea situatiei din relatia actuala, fiecare intelege punctul de vedere al celuilalt si cel mai important, nu lasa loc de interpretari.
In al doilea rand, trebuie acceptat ca acest moment nu este unul placut pentru nimeni. Partenerul este confuz, demoralizat, coplesit de sentimente, iar pentru cealalta persoana este motiv de neincredere, anxietate, nesiguranta. In astfel de momente, gelozia nu e nici pe departe considerata normala. Daca partenerul a ales sa inceapa o relatie cu tine, e clar ca asta isi doreste, iar tu, ca partener echilibrat, trebuie sa il ajuti sa treaca peste acest prag si sa clarifice trairile actuale.
Foarte important pentru amandoi e sa nu iti creezi diverse scenarii sumbre! Daca vreodata iti trec prin minte astfel de ganduri, discuta deschis cu partenerul tau si roaga-l sa te ajute sa depasesti situatia actuala. O discutie libera te ajuta sa vezi situatia si prin ochii acestora.
Cum il ajuti sa depaseasca aceasta etapa?
- Petreceti timp de calitate impreuna! O vacanta este oricand bine-venita, in momentele acestea este suficienta o deconectare de la cotidian. O cina romantica, o plimbare in aer liber, va pot ajuta sa va reconectati si sa distraga atentia partenerului de la amintirile nedorite. De asemenea, il ajuta sa inteleaga de ce tu esti o alegere potrivita.
- In acelasi, trebuie punctat faptul ca nu trebuie sa pui presiune pe partener. In momentul in care devenim insistenti, efectele sunt, de cele mai multe ori, negative. In schimb, il poti ajuta sa scape de obiectele ce ii amintesc de fosta relatie, ca de exemplu: poze, haine, obiecte decorative. Cea mai buna metoda pentru astfel de operatiune e sa inlocuiti obiectele vechi, cu unele noi, cumparate impreuna.
- Rabdare, rabdare, rabdare! Procesul este unul de lunga durata, sau dimpotriva poate sa fie doar o etapa scurta. In ambele situatii e foarte important sa fii intelegator, echilibrat. Daca relatia conteaza pentru tine cu adevarat, nu grabi procesul prin care trece partenerul! Procedand astfel, totul poate sa fie superficial, iar conflictul intern sa reapara rapid. Desi recomandat este sa nu incepi o relatie noua pana cand nu se vindeca ranile din fosta relatie, sunt si situatii cand procesul de vindecare dureaza mai mult si a lasat falsa impresie ca s-a finalizat. Important este ca partenerul sa exprime faptul ca isi doreste un viitor cu tine, iar daca simti sa nu e asa, sa spui temerile tale.
Surprinzator, cateodata, cel mai bine pentru toata lumea este ca relatia sa se finalizeze. Nu este o decizie usoara, dar trebuie lasat un timp de reflectare. Nimanui nu ii place sa traiasca in umbra trecutului, nimeni nu trebuie sa se simta un simplu inlocuitor. Oricare ar fi decizia finala, in primul rand fericirea noastra trebuie sa fie obiectivul final. In momentul in care intelegem ca noi suntem datori sa ne facem fericiti, orice alta relationare cu o fiinta umana devine usoara, fluida pentru ca nu ii mai impovaram cu nefericirea noastra.
Citeste si Greseli pe care sa nu le faci dupa despartire
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic