Cum îţi dai seama că are polipi?
Polipii nazali sunt formațiuni ovalare, în picătură sau în formă de ciupercă cu pălărie, care se formează din țesutul ce căptușește nasul și sinusurile. Acest țesut are rol de protecție, de încălzire a aerului respirat, captează particulele impure din aer, le împiedică să ajungă în căile respiratorii inferioare și produce secrețiile nazale. Atunci când reacționează excesiv la stimuli din exterior, ca în cazul copiilor cu alergii respiratorii, cei care sunt expuși cronic la substanțe iritante pentru căile respiratorii, copiii cu infecții respiratorii repetate sau care au boli respiratorii cronice (astm bronșic, fibroză chistică), țesutul se hipertrofiază – crește în exces − și dă naștere acestor polipi în nas și/sau în sinusuri.
Assista Aquamare spray nazal izotonic este o soluție naturală de apă de mare, izotonică, destinată hidratării și menținerii igienei zilnice a nasului la bebeluși, încă de la vârsta de 6 luni, copii și adulți. Poate fi utilizată pentru congestie nazală cauzată de răceală, de febra fânului și de un mediu uscat.
Polipii pot apărea într-o singură nară, bilateral sau la baza nasului către zona de comunicare cu sinusurile, cât și interiorul sinusurilor. Dimensiunea și numărul polipilor diferă în funcție de severitatea bolii. Ei pot ajunge la dimensiuni suficient de mari încât să blocheze nările complet sau să prolabeze pe nări, către exterior.
Simptomele polipilor
- Senzație de nas înfundat, alături de un posibil disconfort local sau durere cauzate de procesul întreținut de inflamație a mucoasei;
- Respirație cu gură deschisă;
- Sforăit sau respirație zgomotoasă;
- Secreții nazale abundente și persistente;
- Episoade de apnee – pauze în respirație − în timpul nopții;
- Scăderea mirosului;
- Infecții respiratorii repetate;
- Posibile dureri de cap, senzație de presiune localizată la nivelul punctelor sinusale;
- Oboseală, iritabilitate.
Diagnosticul polipilor nazali
Diagnosticul polipilor nazali este unul clinic, obținut în urma unui consult de specialitate, uneori completat de examene imagistice. Medicul de familie, medicul pediatru sau medicul ORL de copii poate pune diagnosticul de polipi nazali, de cele mai multe ori în urma unui examen fizic care include examinarea căilor respiratorii superioare și a urechilor.
În cazul în care diagnosticul este neclar, examinarea se poate completa cu examen computer tomograf (CT) sau rezonanță magnetică (RMN) de cap și sinusuri, ce ajută la o localizare precisă a polipilor nedetectabili la examinarea clasică.
Tratamentul polipilor nazali
Tratamentul polipilor nazali se împarte în medicamentos și chirurgical
Assista Aquamare spray nazal hipertonic este un spray nazal recomandat atât pentru adulţi cât şi pentru copii, încă din primul an de viaţă. Apa de mare hipertonică este o soluţie care conţine o concenţraţie de sare mult mai mare decât cea care se găseşte în celulele corpului uman, ceea ce duce la reducerea inflamaţiei mucoasei nazale. Aplicarea ei sub formă de spray nazal duce la decongestionarea nazală, curăţarea mucoasei şi a nasului.
Pentru formele ușoare și moderate, tratamentul începe cu administrarea de preparate orale sau sub formă de pufuri nazale de cortizon, alături de administrare de soluții saline. Preparatele cortizonice au rolul de a scădea inflamația și, implicit, dimensiunea țesutului care formează polipul, ajutând la eliberarea căilor respiratorii.
În cazul în care forma de boală este moderată – severă, îndepărtarea chirurgicală este soluția terapeutică. După îndepărtarea lor chirurgicală, se va continua un tratament cu soluții saline nazale, se vor trata alergiile respiratorii și se prescriu preparate nazale care reduc inflamația. Scopul acestor scheme de tratament este acela de a preveni reformarea polipilor.