Cum iti dai seama ca esti mintit, conform limbajului corporal
Nimic nu este mai rau decat sa simti ca cineva te minte si ca daca se intampla acest lucru, sa iti pui intrebarea cum a reusit. Poate daca am sti cum sa ne ferim de persoanele de genul acesta, nu am mai trece printr-o serie de experiente neplacute pentru noi. Exista diverse studii si articole scrise pe aceasta tema, in zilele noastre acest subiect fiind extrem de important pentru cei care lucreaza in domenii variate- recrutare de personal, vanzari, corporatii….Acum, sa incercam sa identificam semnele prin care putem vedea ca cineva nu este tocmai prieten cu adevarul.
Nu exista o formula de recunoastere pentru a observa un mincinos, insa recunoasterea unor semne va poate ajuta sa descoperiti o asemenea persoana.
Cele mai pregnante semne la o persoana care nu spune adevarul sunt semnele fizice: transpiratii, inrosirea tegumentelor, agitatie, respiratie sacadata, framantarea mainilor, trosnirea degetelor, raguseala, crisparea, congestionarea, scaderea salivatiei, dereglarea ritmului respirator si cardiac.
Minciuna este un proces destul de complex pentru corp si creier, iar pentru a face fata, mai intai, creierul tau trebuie sa suprime adevarul inainte de a inventa minciuna si performanta acelei minciuni. Acest lucru duce adesea la o pauza mai lunga decat in mod normal inainte de a raspunde, plus o tehnica verbala de recadrare cum ar fi „De ce intrebi asta?”, mai degraba decat un raspuns direct si deschis.
Sagetile din ochi: Oamenii au mai multe expresii oculare decat orice alta fiinta si ochii nostri pot sa arate daca incercam sa ascundem ceva. Nu degeaba se spune ca ochii sunt oglinda sufletului! Cand persoana spune un neadevar si de fapt stie ca nu este corect ceea ce face, ochii ii tradeaza intentia.
Cand ne uitam la stanga, cel mai adesea accesam memoria, dar cand ochii nostri privesc in dreapta, conform teoriilor psihologice, atunci creezi, inventezi lucruri, adica ceva ce nu este adevarat. De asemenea, vinovatia unei minciuni face adesea oamenii sa utilizeze un gest de intrerupere a contactului vizual, cum ar fi sa priveasca in jos sau in departare.
Respiratia pierduta: un adevar spus pe jumatate provoaca un raspuns rapid la stres la majoritatea oamenilor, ceea ce inseamna ca mecanismele de lupta sunt activate, organismul reactioneaza: gura se usuca, corpul transpira mai mult, ritmul pulsului se inrautateste si ritmul respiratiei se schimba in respiratii mai scurte, mai adanci, care pot fi adesea vazute si auzite.
Un mincinos pentru a exista intr-un mediu, va vorbi si va gesticula mai mult in incercarea de a fi cat mai convingator. Acestea gesturi ale limbajului superior al corpului necesita contact vizual.
Unii oameni prefera sa foloseasca fata de poker, in care se concentreaza pe miscare, pe respiratie si un cat mai mic contact vizual, asa incat adversarul sa nu ghiceasca daca minte sau nu.
De cele mai multe ori cand cineva spune o minciuna, adesea simte o dorinta puternica de a-si ascunde fata de audienta. Acest lucru poate duce la un gest, cum ar fi binecunoscuta atingere a nasului sau acoperirea gurii.
Gesturile corporale: stresul de a minti duce adesea la gesturi care vizeaza calmarea mincinosului, cum ar fi balansarea, atingerea parului sau jocul cu verigheta! Aceasta este tendinta de a folosi gesturi de auto-confort, dar acest lucru nu va aduce o stare de calm, din contra!
Cauta expresia fetei care apare dupa ce mincinosul a terminat sa vorbeasca: poate aparea o grimasa la nivelul gurii sau ochii sa isi schimbe brusc directia.
Cel mai greu de controlat sunt mainile sau picioarele, iar mincinosii se lupta adesea sa le tina la indemana in timpul minciunii. Cand gesturile si cuvintele sunt in contradictie, apare o miscare nefireasca a mainilor sau picioarelor care tind sa spuna adevarul.