Cum iti dai seama ca un barbat este violent
Femeile nu isi doresc sa intre in relatii abuzive, dar cu toate acestea de multe ori ele pica in capcana barbatilor al caror comportament este greu de descifrat. De multe ori, femeile care au avut de-a face cu un barbat violent au spus ca „Nu credeam ca o sa-mi faca asta”, sau „ Nu il credeam in stare de asa ceva, sau Este un sot bun dar uneori este de nerecunoscut”, astfel de vorbe dovedind ca nu se cunosc semnele unei relatii abuzive si ca odata intrate in astfel de relatii pot deveni victime ale violentei sau abuzului. Insa semnele timpurii ale unei relatii ce poate deveni abuziva, sau semnele repetate de comportament violent, sau disimularea unor intentii sau actiuni, pot fi de ajutor femeilor daca isi doresc sa il cunoasca mai bine pe barbatul cu care isi impart viata, iar cunoscandu-l mai bine sa isi asigure o viata mai sigura, mai sanatoasa si mai fericita. Calea catre fericire necesita si cunoastere nu numai emotie si afectiune. Semnele afective nu sunt definitorii mereu pentru o relatie fericita. Este destul de dificil de a prezice comportamentul celuilalt, dar unele actiuni ale lui iti pot da de gandit.
- Cerinte de angajament exclusiv si/sau angajament prematur. Nu ati petrecut mult timp impreuna, doar cateva intalniri, sau chiar de la prima intalnire va treziti cu motive exacerbate de iubire si declaratii surprinzatoare de genul: „Nu m-am simtit asa de iubit de nimeni. Imi doresc sa ramai vesnic a mea. E purul adevar….” Isi impune implicarea rapid luandu-te pe neasteptate, exercitand astfel o presiune pentru un angajament si din partea ta. Esti oare pregatita? Ai destule date despre aceasta persoana? Il cunosti destul de bine? Ai nevoie de mai mult decat simple cuvinte?
- Gelozie constanta sau excesiv de posesiv. Doreste sa controleze si va interogheaza intens despre colegii de serviciu, prietenii cu care relationati, dorind detalii despre cat timp ati petrecut cu ei, unde ati fost, de ce trebuia sa petreceti atata timp cu ei, etc. Insistentele de a dovedi ca nu aveti alte intentii cu aceste persoane decat de a petrece timp de relaxare sau placerea de a revedea persoane dragi, devin agasante. Obseervati ca oricate explicatii ati da, nu sunt suficiente pentru a-i demonta suspiciunile.
- Are asteptari nerealiste. El doreste sa fii o femeie desavarsita, o buna gospodina, o mama perfecta pentru copii, o insotitoare eleganta si fermecatoare atunci cand iesiti la o intalnire de afaceri cu partenerii lui, etc. Isi doreste perfectiunea si este foarte dezamagit de mici inconveniente, neezitand sa isi arate orice nemultumire oricate eforturi ati fi facut pentru bunul mers al lucrurilor.
- Izolarea, privarea de libertati si placeri, etc. Isi doreste sa petreceti timpul numai cu el, incearca sa va indeparteze de familie, prieteni, invinuindu-i pe acestia ca influenteaza in sensul de a sparge relatia in care va aflati, invinuind intotdeauna pe altcineva daca relatia nu merge bine. Recurge la urmariri sau isi intreaba prietenii daca v-au vazut cu cineva pe unde mergeti, cat timp ati petrecut intr-un anume loc, va verifica mesajele, mailul, telefonul, pc-ul personal, impunandu-va reguli stricte de relationare cu altii sub pretextul „ca doreste sa fie bine, sa nu existe influente negative din alte parti, sa inlature orice pericol de a-i fi atinsa relatia”, pericol evident provenit dintr-o ideatie falsa asupra realitatii.
- Limbajul acuzator. Ii face pe ceilalti responsabili pentru sentimentele sale. Spune „M-ai suparat, in loc de Sunt suparat, sau Nu m-as fi suparat daca tu…..” Este hipersensibil si usor de insultat si rade de altii atunci cand sunt nedreptatiti.
- Brutalitate si cruzime fata de animale sau copii. Se asteapta ca un copil sa stie mai multe fata de capacitatea specifica varstei lui iar atunci cand nu se comporta confrom asteptarilor lui isi iese foarte usor din fire. Tachinarile lui ii fac pe copii de cele mai multe ori sa planga sau sa fuga din preajma lui. Nu iubeste animalele sau are pretentia ca un caine sa ii asculte poruncile chiar daca acesta nu este dresat.
- Abuzul verbal sau abuzul in timpul sexului. Intimideaza, manipuleaza sau forteaza persoana cu care are relati sexuale sa se angajeze in actiuni sexuale nedorite. Foloseste un limbaj critic, degradant, speculeaza punctele vulnerabile din viata celuilalt pentru a-l domina, a-l supune, sau a-l invinovati. Asteapta din partea celuilalt un comportament ascultator si supus. Are treceri bruste de la o stare de dispozitie la alta. Poate trece de la iubire la ura, de la toleranta la furie, de la tristete la manie, destul de usor.
- Disimularea amenintarilor. Face declaratii violente dupa care le neaga sau le respinge fara regret „Nu am spus asta sau Nu ai inteles ce am vrut sa spun sau Nu e adevarat, eu nu fac asa ceva….”
Citeste si Forme de violenta psihologica
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog