Cum iti pregatesti copilul pentru colectivitate
Introducerea in colectivitate a unui copil este o etapa naturala in viata lui sociala, menita sa il incurajeze, sa il motiveze si sa ii dea sansa sa isi faca prieteni. Acest moment nu trebuie vazut ca un pericol pentru sanatatea celui mic. Este bine de stiut ca un copil normal si perfect sanatos are in medie 5-7 episoade acute, respiratorii sau digestive, pe an.
Este adevarat ca riscul ca micutul sa faca una din bolile eruptive ale copilariei creste atunci cand este introdus in colectivitate, acest aspect devenind o problema pentru copiii nevaccinati sau pentru familiile in care mai exista copii mai mici acasa.
Cele mai frecvente boli ale colectivitatii
Cele mai frecvente boli ale colectivitatii sunt bolile usoare ale aparatului respirator (raceala simpla, laringita acuta, faringoamigdalita virala) si digestive (parazitozele intestinale, enterocolita si gastroduodenita acuta), la care se adauga bolile eruptive ale copilariei.
Metode simple prin care puteti sa preventi anumite boli ale colectivitatii:
-
Vaccinati-va copilul conform schemei de vaccinare aprobata de Ministerul Sanatatii. Acesta metoda previne bolile si reduce durata si extensia focarelor de contagiozitate. Printre cele mai contagioase boli ale copilariei se numara varicela, pentru care exista un vaccin ce face parte din schema de vaccinare suplimentara sau optionala;
-
Invatati-l si exersati cu cel mic normele de igiena in colectivitate, precum spalatul pe maini inainte de a manca si dupa folosirea toaletei, sa nu imparta obiectele de uz personal, ca, de exemplu, periuta de dinti, pieptanul, lenjeria de corp, cu alti copii;
-
Asigurati-va ca micutul are o dieta echilibrata, variata si, prin urmare, o imunitate cat mai buna. In cazul in care imunitatea este scazuta din varii motive, atunci cand va pregatiti sa il introduceti in colectivitate, puteti ajusta dieta si programul zilnic in care sa includeti mai multe activitati fizice, putin solicitante, preferabil in aer liber;
-
In cazul in care optati pentru un mediu unde le este servita si mancare copiilor, verificati avizele sanitare referitoare la conditiile de preparare si distribuire a mancarii. Va puteti interesa inclusiv in legatura cu starea de sanatate a personalului care are contact cu alimentele;
-
Dupa un episod acut de boala, oricare ar fi natura ei, este indicat sa-i dati timp celui mic pentru a trece peste perioada de convalescenta, de exemplu, 5-7 zile dupa o raceala simpla, perioada in care imunitatea este scazuta si copilul este mult mai susceptibil de a face o alta boala daca este expus la un alt patogen. De asemenea, este obligatoriu sa anuntati personalul atunci cand cel mic se imbolnaveste.
Nu ignorati aspectul social al colectivitatii. Majoritatea gradinitelor accepta pentru inscriere copii care pot sa vorbeasca cursiv si care nu mai necesita purtarea unui scutec. Interactiunea cu alti copii este elementul cheie pentru cei mici cand ajung in colectivitate, joaca ocupand majoritatea timpului lor. Cu toate acestea, este bine sa il obisnuiti cu cititul de povesti, cu coloratul, dar mai ales cu impartirea jucariilor cu alti copii. Limitati pe cat posibil expunerea copiilor la mijloace electronice de divertisment (telefon mobil, tableta, jocuri electronice) in favoarea interactiunii cu alti copii.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru