Cum iti sprijini partenerul atunci cand are o dispozitie proasta
Dezamagirea, nemultumirea, frustrarea, supararea, tristetea, sau alte stari negative acumulate la sfarsitul unei zile incarcate sau unei perioade stresante, chiar daca sunt starile partenerului si acesta evita sa le comunice verbal, ne transmit informatii despre celalalt si una din informatiile de care putem profita este urmatoarea: partenerul are nevoie de sprijin pentru a iesi din aceasta dispozitie proasta. Cum ii putem acorda acest sprijin?
In primul rand, putem constientiza ca efectele dispozitiei proaste ale unuia dintre parteneri nu afecteaza numai starea lui ci si starea cuplului, putand fi concretizate intr-o relatie nefericita. Fara comunicare, iar cand spunem comunicare nu ne referim numai la comunicarea verbala, ci la tot ceea ce se transmite ca mesaj informational si dintr-o parte si din cealalta, relatia este una searbada si foarte probabil supusa degradarii.
Dr. Gary Chapman, cu o experienta de peste 30 de ani in calitate de consilier matrimonial, releva existenta a 5 limbaje diferite de iubire – iar provocarea fiind potrivit autorului, aceea de a descoperi limbajul de iubire al partenerului pentru a putea stabili cu acesta o relatie de comunicare si de afectiune bazata pe reciprocitate si continuitate. Se intampla ca unul din parteneri sa exprime iubirea dar celalalt sa nu o recepteze, iar asta pentru ca folosim un limbaj strain lui. Relatia de cuplu ar trebui sa satisfaca nevoile de intimitate, de iubire, de securitate afectiva, de apartenenta, nevoi primare ale oamenilor. Iubirea are mai multe variante de a fi exprimata si receptata, iar pentru a ne comunica dragostea pe intelesul celuilalt, e necesar sa invatam limbajul primar prin care acesta recepteaza iubirea.
Cele cinci limbaje de iubire identificate de Gary Chapman:
- Cuvintele de incurajare, afirmarea si declaratiile de iubire care sa includa cuvintele Te iubesc, complimentarile si laudele fata de ceea ce face sau cum face, care vor da un impuls partenerului sa continue, sa se deschida spre comunicare (deci, spre tine) sa isi reflecte dispozitiile chiar daca acestea sunt negative, sa povesteasca despre evenimentele care l-au marcat stiind ca este validat emotional, ca este iubit, etc. Ca sa iti incurajezi partenerul de viata, e necesar sa empatizezi cu el, sa vezi lucrurile din perspectiva lui, insa inainte de orice sa iti dai seama care sunt lucrurile importante pentru el. Apropierea se realizeaza prin politete si maniere frumoase, prin cuvinte rostite cald si cu blandete. Impunerile si tonul rece il vor indeparta pe celalalt, il va instraina.
- Timpul petrecut alaturi de cel drag, timp de calitate petrecut impreuna chiar daca nu faceti nimic, este un mijloc de a dovedi ca se poate baza pe tine, este o dovada de iubire. Calitatea timpului petrecut impreuna, este data de atentia pe care o indrepti asupra celuilalt, de faptul ca nu te lasi distras de alte activitati sau persoane, acordand importanta partenerului. Starea de relaxare, sentimentul de siguranta, de apartenenta, de incredere vor prinde contur alocand timp pentru a fi impreuna cu celalalt, a-i da impresia ca nu este singur, ca iti pasa, ca este important si conteaza. Nu sunt necesare actiuni fixe sau premeditate, ci plimbandu-va impreuna, spunand glume, vizionand un film, participand impreuna la realizarea unui proiect etc. puteti sa va aduceti aportul la starea de bine a relatiei, implicit cu beneficiu pentru fiecare partener in parte.
- Primirea de cadouri – simboluri de apreciere si afectiune. Darurile sunt acele lucruri pe care fiecare persoana care le primeste le asociaza cu faptul ca celalalt se gandeste la ea. Gandurile de iubire concretizate in daruri, sunt un alt limbaj de exprimare a iubirii. Observa daca partenerului/partenerei tale ii face placere sa primeasca daruri si invata sa i le oferi. Este un limbaj foarte usor de invatat, dar cu rezultate foarte bune asupra starii de bine generala.
- Serviciile – gatitul, asezarea mesei, stersul prafului, asezarea hainelor, pregatirea pachetelului pentru serviciu, repararea masinii, plimbatul cainelui sau igiena pisicii, etc – aceste acte presupun a face ceva pentru cealalta persoana dar si pentru confortul amandurora, asigurarea confortului, igiena, eliminarea stresului, contribuie la starea de bine si fericire generala. Grija, spiritul organizatoric, timpul alocat, efortul si energia investite, amabilitatea si disponibilitatea pentru micile servicii demonstreaza iubire.
- Atingerile fizice ale mainilor, imbratisarile, sarutul, raportul sexual – sunt modalitati prin care ii putem comunica partenerului sentimentele noastre de iubire. Atingerile reprezinta pentru unele persoane, principalul limbaj al iubirii iar daca nu au parte de acest lucru nu se simt iubiti.
Identificati limbajul de iubire preferat al celuilalt pentru a-i optimiza starea de bine. O dispozitie proasta poate aparea sau se poate mentine atunci cand nu ii arati dragostea partenerului prin modalitati pe care el sa le inteleaga, care ii sunt apropiate registrului lui primar de nevoi si intelegere. Cum comunici cu partenerul tau? Folosesti limbajul lui de iubire? Sau oferi iubirea potrivit limbajului tau de iubire?
Citeste si Persoana iubita este anxioasa? Risti sa devii si tu!
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog