Cum le explicăm celor mici ce este coronavirusul
În aceasta perioadă complicată și plină de incertitudini, de căutare a răspunsurilor care să îți dea o direcție corectă, în care oamenii de știință răspund la întrebări și caută acea infimă parte care a spus STOP planetei, este important să nu îi uităm pe copii. Și ei au dreptul și simt nevoia de a ști! Și viața lor s-a schimbat, la fel ca și a adulților, și simplul fapt ca ceea ce era o obișnuință pentru ei, mersul la școală, la grădiniță, a dispărut, văd și simt temerile părinților și ale adulților din jurul lor, poate deveni o sursă de anxietate. Este necesar să îi tratăm cu respect, să le vorbim cu calm, direct, folosind cuvinte pe înțeles, care să nu dea impresia de bagatelizare a problemei, ci prin comunicarea adevărului să fie pe înțelesul lor. Este important să înțeleagă că acest fenomen nu poate fi controlat de noi, și că acest lucru ne face să fim îngrijorați. Să le putem explica în termeni cât mai firești și mai simpli motivele schimbărilor din viața noastră de zi cu zi, acceptarea sentimentelor care însoțesc aceste schimbări și explicarea regulilor de bază pentru a ne proteja și a preveni infectarea. Să le explicăm chiar ce eforturi se fac în lumea întreagă în a reduce îmbolnăvirile și în a găsi soluția contra virusului.
Copiii, prin însăși modul lor de a se dezvolta, interpretează lumea prin ochii proprii și își creează ideile lor despre ceea ce este în jur.
- Să îi ascultăm, să le răspundem la întrebări pentru a evita sentimentele de angoasă, confuzia, frica, pentru a descoperi care sunt cu adevărat temerile lor, însă care pentru ei sunt extrem de importante. Ceea ce este esențial, este ca ei să înțeleagă că putem discuta despre ceea ce ne creează frică, că avem speranțe, că se caută soluții și că împreună putem trece cu bine peste această perioadă dificilă. Că pentru a menține relațiile cu cei dragi, cu colegii, acum avem la îndemână instrumentele necesare, chiar și la distanță și că este un moment bun pentru a ne reinventa, pentru a fi mai aproape unii de ceilalți. Că este necesar să păstram această distanțare socială pentru binele părinților și bunicilor noștri, că dacă vom respecta acele reguli de igienă, putem învinge în felul nostru virusul.
- Fiți calmi și povestiți copiilor ce simptome pot apare, iar dacă ei nu se simt bine să aibă încredere și să vină să povestească ceea ce simt. Spuneți-le inclusiv faptul că la copii și tineri boala este moderată ca intensitate sau că nu apare deloc.
- Să le reamintim regulile care îi protejează pe ei și pe cei din jur: spălatul pe mâini cel puțin 20 de secunde, distanțarea socială, modul în care strănuți sau tușești, purtarea măștii de protecție, etc.
- Să le faceți un program-organizarea zilei: cu momente de privit la TV, de învățare online, de joacă, de ajutat la treburile casei. O anumită rutină este necesară pentru a nu exista momente de haos. Copiilor mici li se pot da sarcini pe măsura vârstei, iar celor mai mari de la 10-11 ani în sus, programul poate fi făcut și cu ajutorul lor, sau chiar ținând cont de cum vor ei să își organizeze ziua.
- Lăsați-i să-și trăiască emoțiile! Sigur că vor fi frustrați, pot fi furioși, pot fi mai sensibili, să plângă mai ușor. Fiți alături de ei și ajutați-i să accepte pierderile pe care le simt: de a nu merge în parc, de a nu-și vedea prieteni, de a nu merge la școală, de a nu putea termina școala așa cum ar fi fost firesc.
- Fiți creativi – descoperiți jocuri noi care să vă scoată din rutină atunci când lucrurile par tot mai obositoare pentru psihic. Dansați, faceți seri tematice, pictați, gătiți….
- Creați povești pentru cei mici sau desenați – despre virus – cum arată, cât este de mic, cum poate fi combătut, că apa și săpunul sunt cei mai mari dușmani ai lui, etc.!
- Fiți atenți la propriul comportament – în general copii se comportă așa cum văd în jurul lor! Mai ales în mica copilărie, ei copiază modelul comportamental al părinților. Dacă tu ești un părinte anxios, sigur că și el va fi un copil care va manifesta o anxietate mai mare. Părinții sunt cei care conferă sentimentul de protecție și de siguranță. Uneori poate fi chiar necesar ca părintele sa își ascundă anumite temeri justificate, în ideea de a nu crea un stres suplimentar copilului. Cum gestionaţi toată situația îl poate face pe copil să fie anxios sau liniștit. Doar de voi depinde să fiți bine!
Citeşte şi 3 lucruri pe care sa le iei cu tine atunci cand iesi cu copilul in parc