Cum le spui parintilor ca esti insarcinata?
Anuntarea unei sarcini este una dintre vestile incarcate puternic de emotie. Tinerele fete luate prin surprindere de faptul ca au ramas insarcinate sunt nevoite sa instiinteze familia, lucru care nu este deloc usor.
Pe de o parte, tinerele fete se simt vinovate ca si cand ar fi incalcat un consemn, iar pe de alta parte constientizeaza rezistentele venite din partea parintilor care privesc cu alti ochi o sarcina la varsta rebeliunii.
Sentimentul de vinovatie la tinerele fete inca necasatorite si care in urma unui act sexual au ramas insarcinate este evident in atitudine, in glas, in comportament, privirea lor fiind cea mai sugestiva. Privirea este, de cele mai multe ori, rusinoasa si parca ascunde undeva in adancurile sufletului un anume regret, atitudinea in relationare este evitanta parca ar fi fost savarsit un pacat, glasul este slab, vlaguit, toate acestea indicand o imensa dezorientare in ceea ce priveste viitorul.
Temerile acestor fete, aflate evident intr-un impas, deoarece nu sunt pregatite psihologic sa faca fata unei astfel de situatii, sunt detaliate intr-un tablou clasic: de la faptul ca inca nu a absolvit scoala, este inca minora, nu poate recurge la avort deoarece i se cere acordul parintilor pana la faptul ca vor fi respinse sau parasite atat de partener, cat si de parinti sau cercul de prieteni. Toate aceste aspecte nu conduc decat la o dezamagire profunda a celei in cauza si confuzie in ceea ce priveste viitorul. In conditiile in care sarcina nu este una asteptata, tanara va trece printr-o stare de anticipari si reprezentari catastrofale si va trai o serie de emotii negative in legatura cu ceea ce urmeaza sa dezvaluie, pentru ca se asteapta ca cei din jur sa nu o inteleaga.
Reactiile celor din jur dupa dezvaluire sunt variate si ambivalente
– Unele persoane sunt sustinatoare (unii membri ai familiei, profesorii, colegii);
– Alte persoane se indeparteaza de viitoarele mame (in unele cazuri, viitorii tatici sau chiar unii membri din familia fetei vor privi cu reticenta acest fapt stigmatizandu-l).
Din cauza rusinii, tanara mama isi va abandona prietenii, iar prietenii o vor abandona pe ea. O sarcina la o varsta imatura va lasa sechele asupra psihicului fetei, care este pusa in situatia de a-si asuma rolul de mama, lucru dificil de realizat deoarece ea nu poseda echilibrul afectiv si nu este pregatita sa devina mama. De aceea este foarte important sa dezvaluie din timp „secretul” familiei sale, pentru ca acestia sa se implice in mod optim.
Viitoarea bunica va fi cea care, de cele mai multe ori, se va ocupa de cresterea copilului si va avea grija de el, deoarece tanara mama va avea de parcurs etapele varstei sale: terminarea scolii, relationarea sociala etc. Acest lucru trebuie constientizat de tanara mama iar apelul catre mama ei va trebui sa se faca cu tact si inca de la debutul sarcinii. Totodata, trebuie constientizat faptul ca se afla intr-o situatie care impune pregatirea sa psihologica pentru a deveni mama – lucru care se poate realiza prin suportul acordat de parinti, cat si un nivel crescut de responsabilitate in legatura cu situatia prezenta care implica si o alta fiinta in afara de propria fiinta.
Aceste motive sunt suficiente pentru a o determina pe fata sa-si dezvaluie sarcina. Reticenta sau rusinea trebuie inlaturate deoarece, in cele mai multe cazuri, mamele fetelor minore vor prelua o parte importanta din responsabilitatile de mama fata de propriul nepot. Vestea va produce mai intai soc, insa parintii sunt cele mai apropiate persoane care, chiar daca vor proba in prima faza sentimente de dezamagire, regrete sau ingrijorare, intr-un timp relativ scurt se vor acomoda cu ideea si isi vor ajuta fiica sa treaca cu bine prin aceasta perioada.
Unii parinti se vor simti vinovati pentru faptul ca nu au fost suficient de aproape de fiica lor sau ca nu au mentinut un control riguros al activitatilor acesteia, al prieteniilor sau relatiilor, altii vor fi jenati la gandul ca imaginea familiei a fost patata si se vor fixa in jurul ideii: „Ce va spune lumea?”. Este important ca tanara sa isi pastreze calmul si sa isi gestioneze propriile trairi pentru a avea taria de a depasi aceasta faza, si anume „dezvaluirea”, constientizand rolul important pe care il are comunicarea si increderea reciproca.
Totodata, vor trebui gestionate corespunzator si starile de teama asociate unor reactii ale parintilor, pentru ca vor conduce la ascunderea sarcinii, iar cand aceasta devina vizibila, este prea tarziu pentru a mai putea interveni. Comunicarea si increderea reciproca intre mama si fiica sunt foarte importante si pentru grija fata de sanatate, iar mamele stiu ca o sarcina la o varsta imatura poate comporta o serie de riscuri suplimentare ce vor trebui analizate si monitorizate de catre un medic, de aceea fata va trebui sa fie dusa la controale periodice.
Noile responsabilitati vor veni odata cu acceptarea ideii de a fi mama si odata cu luarea deciziei de a pastra sarcina. Tanara mama care isi doreste copilul isi va dori sa instiinteze si familia cu privire la acest lucru, evitand totodata urmarile negative ale faptului ca a fost nevoita sa avorteze sau sa dea copilul spre adoptie.
Ce ar trebui sa stie parintii?
Trebuie sa stie ca a fi alaturi de fata lor in astfel de momente este foarte important si va conta mult in deprinderea ei cu ideea maternitatii si asumarea noilor responsabilitati. Acuzand sau invinovatind, nu se rezolva nimic. Persoanele mature in aceasta situatie sunt ei, parintii, si este necesar a le cere suportul pentru echilibrul viitor al familiei, iar bucuria care acum este umbrita de presupuse stigmatizari in curand va aparea, odata ce bebelusul va fi nascut.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala