Cum ne afectează somnul viaţa de cuplu
Conform piramidei motivaționale a lui Maslow-1970, somnul reprezintă una dintre trebuințele fiziologice de bază. Motivația umană, prin elementele sale instinctuale de bază, ce se cer satisfăcute neîntârziat și cu atât mai mult prin nevoile de ordin superior de tip afectiv, social și de autorealizare, reprezintă legătura dintre scopul propus și comportamentul uman. Omul este singura ființa care este capabilă să reflecteze asupra propriilor nevoi chiar dacă acestea nu sunt tocmai evidente sau conștiente și să acționeze pentru a ajunge într-o stare de echilibru, de bine.
Somnul contribuie la îmbunătățirea funcțiilor imune, iar în acest sens numeroase studii au arătat că lipsa de somn la copil, de exemplu, are ca rezultat o frecvență mai mare a infecțiilor. Are un rol important în reglarea stărilor emoționale și a comportamentelor sociale, memorie, învățare.
Din ce cauză apar tulburările de somn?
Atunci când apar tulburările de somn de cele mai multe ori există anumiți factori stresori care prin acțiunea lor asupra psihicului persoanei duc la insomnie, somn neodihnitor, somn cu coșmaruri, etc… Exemple de factori stresori: stresuri domestice – lipsa comunicării între soți, dificultăți sexuale între parteneri, infidelitate, gelozie irațională, soț alcoolic sau cu alte dependențe, diferențe de valori și de priorități, probleme financiare, stresul ocupațional- muncă fără sens, conducere autocratică, șefi cu stil dur de comunicare etc… Lipsa somnului duce la stări de nervozitate, irascibilitate, sensibilitate crescută, suspiciozitate, oboseală, nu te mai poți concentra, scade capacitatea de gândire și atenție, apar stări depresive, tulburări de anxietate; poate, de multe ori să creeze inclusiv probleme la nivel somatic, nu doar la nivel psihic.
Când în viața de cuplu nu există niciunul dintre acești factori (și aici am descris doar o mică parte), cu siguranță că nu există nici problemele cu somnul, deși unii nu reușesc să se detașeze de problemele de la serviciu: dacă acasă lucrurile sunt în echilibru, somnul va fi fără probleme. Însă, ce ne facem cu bărbații care din cauza lipsei de somn ajung să aibă probleme la nivel sexual, iar la femei o tulburare de somn are drept consecință neglijarea aspectului fizic, dezamăgirea față de scăderea libidoului, implicit scăderea sentimentului de feminitate. Rezultatul poate duce la diminuarea atracției dintre parteneri, uneori chiar separarea locului de dormit, ca urmare a faptului că unul doarme și celelălt nu.
Ce putem face?
În primul rând, nu deranjăm partenerul. Ne trezim și ne găsim o ocupație care să nu interfereze cu somnul partenerului. Dacă nu poți adormi din cauza problemelor zilnice, poți să le discuți și, împreună cu partenerul, când ajungeți acasă, să încercați să gășiți soluții la acestea, așa încât să nu mai creeze presiune la nivelul psihicului și să va puteți relaxa când vă așezați în pat.
Pentru a avea un somn liniștit și o relație de cuplu echilibrată, și de ce nu, o imagine de sine bună, în cursul zilei, evită mesele la ore târzii, substanțele excitante, băuturile energizante, chiar și sportul în a doua parte a zilei, crește adrenalină, ceea ce face ca somnul să dispară.
O altă cauză frecventă a insomniei este reprezentată de sforăitul partenerului, iar dacă apare și apneea în somn (întreruperea respirației), aceasta vine la pachet cu teama că partenerul ar putea muri. Diferite comportamente ale partenerului în timpul somnului: datul din picioare- sindromul picioarelor neliniștite, legănatul, privitul la televizor, neglijarea nevoii celuilalt de spațiu, sau de plapumă, unii își doresc întuneric, alții lumina de veghe…
Lipsa somnului duce la eliminarea glucozei din cortexul prefrontal, conducând astfel la dispariția autocontrolului. Autocontrolul este cel care ne face să rezistăm în fața tentațiilor, iar această pierdere ne face să fim mai vulnerabili în a ne înșela partenerul sau în a ajunge dependenți de diverse medicamente sau substanțe.