Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă
Trecerea la ora de iarnă aduce cu sine o sumedenie de noi schimbări peste care unii trec cu ușurință, în timp ce pentru alții, provoacă mici deranjuri la nivel emoțional. Cu toate astea, această decizie are și puncte forte și puncte slabe, chiar dacă se pare că urmează să se decidă dacă această schimbare mai are sens sau nu.
Care sunt avantajele schimbării orei?
Decizia inițială de a introduce ora de vară a fost luată pentru asigura productivitate crescută oamenilor care lucrau cândva în agricultură și pentru a facilita accesul prelungit la lumina naturală. De asemenea, din cauza programului prelungit de muncă sau de școală, o astfel de schimbare îi poate ajuta pe oameni să poată să se bucure de lumina naturală și să fie tentați să petreacă mai mult timp afară, chiar daca temperatura începe să scadă.
Cum suntem afectați de schimbarea orei?
Conform medicilor, adaptarea la schimbarea orei poate să dureze în jur de o săptămână, două, timp în care, organismul nostru gestionează schimbările. În mod special în cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare, e necesară atenție sporită pentru că se eliberează în exces hormoni de stres care pot crește tensiunea arterială.
Pot apărea tulburări ale somnului, de la insomnie până la stari accentuate de somnolență, migrene, probleme de concentrare, iar apetitul poate fi modificat la rândul lui. Și psihicul nostru are de suferit pentru că trecerea de la lumină la întuneric poate cauza stări de depresie, de oboseală nejustificată și în unele cazuri, chiar agresivitate. Nivelul de melatonină este perturbat și astfel rutina somnului este afectată.
Cum să facem aceste schimbări mai ușor de gestionat?
Din păcate, schimbările ne afectează fără să ne dăm seama și de multe ori ne trezim triști, lipsiți de motivație, iar diminețile să ajungă să fie un calvar. Pentru a evita astfel de trăiri greoaie, trebuie să păstrăm echilibru în alimentație, să încercăm să stăm cât mai mult în natură și să petrecem timp frumos cu oamenii iubiți. E drept, schimbarea orei împreună cu toate efectele sale se întrepătrunde cu o posibilă astenie de iarnă, iar în această combinație complexă, se poate declanșa un episod depresiv prelungit.
Toamna ne învăluie cu o paletă de culori de o frumusețe idilică, iar cu o asemenea imagine, putem alege să îmbrățisăm avantajele și să ne bucurăm de toate bogățiile sezonului. Drumețiile prin păduri, focurile de tabără, plimbările prin spații verzi, decorarea spațiului în temă tomnatică, pot înfrumuseța starea cauzată de schimbarea orei și proiectează frumusețea peste ceea ce cu ușurință poate fi interpretat ca fiind fără farmec.
Cum sunt afectați copiii?
Pentru copii, schimbarea este cu atât mai dificilă cu cât somnul, mai ales pentru copiii mai mici de 2 ani reprezintă o importantă etapă în dezvoltarea lor. O schimbare de câteva minute, pentru unii copii reprezintă stres crescut, în timp ce alții trec neafectați peste schimbarea de oră.
Pentru a-i ajuta pe cei mici să treacă mai ușor peste schimbare, poți începe cu o săptămână înainte de schimbarea propriu-zisă. Gradual, câte 10 minute pe zi, se poate muta ora de culcare și așa cel mic o să fie pregătit pentru trecerea de la ora de vară la ora de iarnă. Cei mici pot manifesta tulburări de dispoziție pentru că nu stiu cum să tempereze multitudinea de trăiri pe care le experimentează.
Care este de fapt ora cu care rezonăm mai bine?
Conform studiilor elaborate de cercetători de-a lungul timpului, corpul nostru este mai eficient cand funcționează după un program biologic bine stabilit. Pe timpul nopții, bateriile noastre se încarcă, iar în mintea noastră se face o asociere simplă prin care întunericul înseamnă somn.
Ne este foarte greu să începem ziua cu energie debordantă când afară încă este noapte, iar corpul este bulversat când observă absența soarelui pe cer, cu toate astea, faptul că se întunecă mai târziu, ne lasă să credem că avem mai multe ore la dispoziție să ne îndeplinim sarcinile cotidiene și în aceeași măsură, să avem timp și de propriile hobby-uri.