Cum ne ajutam copilul sa accepte un parinte vitreg
Desi atunci cand ne casatorim speram sa fie pentru toata viata, in realitate nu este mereu chiar asa. Dupa o vreme, cand apar copiii si responsabilitatile cresc, unele cupluri nu mai reusesc sa treaca nesifonate peste probleme, asa ca uneori nu mai gasesc calea unul spre celalalt, iar relatia ajunge sa se raceasca foarte mult sau sa se deterioreze iremediabil. In aceste situatii, partenerii aleg divortul, cei mai afectati fiind copiii. Desi sunt si situatii in care, din varii motive, copiii sunt incredintati tatalui, mult mai frecvent raman cu mama. Asa se face ca barbatii ajung mult mai des in postura de parinte vitreg.
Sunt foarte rare situatiile in care un parinte vitreg este acceptat fara nicio problema in familie. Si asta fiindca aceasta acceptare presupune o schimbare majora in viata copilului care tocmai a trecut printr-o alta schimbare. Asa ca va avea nevoie de mult timp pentru a digera vestea si mai ales pentru a accepta un parinte vitreg. Cum spuneam, extrem de rar copiii accepta fara probleme un parinte vitreg, in situatiile in care nu si-au cunoscut tatal sau nu mai tin legatura de mult sau acesta era foarte violent.
Cum trebuie integrat parintele vitreg?
Pentru ca parintele vitreg sa fie mai usor acceptat, mamei ii revine cel mai greu rol. Inainte de a-l prezenta copilului pe viitorul ei sot, este necesar sa aiba o relatie deja stabila si foarte serioasa cu acesta si sa il prezinte copilului in calitate de prieten mai intai. Nu poate spune dintr-o data despre un strain (caci pentru copil este un strain): „Acesta va fi sotul meu”. Cel mai indicat este ca mama sa nu duca acasa toti potentialii parteneri seriosi, ci numai pe acela care chiar e serios. Niciunui copil nu-i place sa cunoasca iubitii mamei sale, mai ales cand mai creste si intelege. Apoi, este bine ca prezentarile sa se faca pe un teren neutru, intr-un parc, loc de joaca etc. (in functie si de varsta copilului). Ulterior, dupa o vreme, partenerul mamei poate veni si acasa.
In continuare, dupa ce noul partener este integrat in familie, rabdarea va fi testul de rezistenta. Deoarece copilul nu va ceda prea usor. De aceea, mama trebuie sa il asigure ca iubirea ei de mama nu se va diminua, ca relatia cu tatal biologic va ramane mereu aceeasi si ca noul partener nu va lua locul tatalui si nici nu va trebui sa-i spuna „tata”. Sigur ca de mare ajutor ar fi ca tatal biologic sa nu puna paie pe foc si sa nu intoarca copilul impotriva noului partener al mamei. Si nici invers: nici mama, nici viitorul tata vitreg nu il vor vorbi de rau pe tatal copilului.
Legatura parintelui vitreg cu copilul
Parintele vitreg se poate folosi de diverse situatii aparute pentru a crea o legatura cu copilul, se poate juca cu acesta, pot discuta de hobby-uri pe care copilul le are sau ii poate oferi acestuia ajutorul la nevoie. Nu este indicat sa „cumpere” acceptul copilului si nici sa fie prea intruziv. O atitudine mai rezervata si din partea viitorului parinte vitreg este mai buna. De multe ori, in felul acesta, copilul se apropie mai repede.
Comunicarea este esentiala in toata aceasta perioada, iar copilul nu trebuie deloc neglijat pentru ca va crede ca acest lucru se intampla din cauza ultimului aparut in familie, fapt ce nu va fi privit cu ochi buni.
Text: Psiholog Loredana Andrei