Cum ne influenteaza stima de sine relatiile
Stima de sine se refera la parerea pe care o avem despre noi, la felul in care ne evaluam, ne apreciem. Aceasta parere poate fi realista sau falsa. Asa se face ca unii dintre noi au o stima de sine scazuta, desi nu au motive reale. Stima de sine se formeaza inca din copilarie ca urmare a experientelor pe care le avem in relatie cu cei din jurul nostru.
La temelia stimei de sine
Primii care ne influenteaza stima de sine sunt parintii. Ei ne influenteaza extrem de mult felul in care ajungem sa ne percepem. Ei ne invata sa ne evaluam, sa fim realisti, permisivi sau tirani in ceea ce ne priveste. Daca pentru ei nu vom fi niciodata suficient de buni sau daca ne vor iubi numai cand vom avea succes, acelasi lucru il vom face si noi, mai tarziu.
Stima de sine are la baza incredere in sine, parerea despre tine si iubirea pentru sine. Daca nu avem incredere in noi, daca parerea noastra despre noi nu este una pozitiva si daca nu ne iubim, nu putem obtine o stima de sine sanatoasa. A te iubi pe sine este, poate, elementul cel mai important atunci cand vine vorba despre stima de sine. Ideal ar fi sa invatam in familie sa ne iubim, sa invatam ca suntem valorosi in sine, indiferent de realizarile noastre.
Cum influenteaza stima de sine relatia cu partenerul
Stima de sine este extrem de importanta cand vorbim despre relatii. O persoana cu o stima de sine scazuta va avea tendinta sa faca mai multe compromisuri si sa considere ca nu este suficient de buna pentru partener. De asemenea, va tolera foarte multe si va face tot posibilul sa-si satisfaca mereu partenerul. Mai mult, o persoana cu o stima de sine scazuta, care nu se iubeste pe sine, are pretentia de la partener sa o iubeasca, asteptand mereu si mereu dovezi de dragoste si devenind suspicioasa in lipsa lor. Acest comportament va indeparta, in timp, partenerul.
La polul opus, o persoana cu o stima de sine crescuta este increzatoare in sine si nu accepta ca demnitatea sa ii fie afectata. O stima de sine ridicata ne ajuta sa percepem esecul ca fiind o lectie de invatat si nu ca fiind un insucces.
Drumul catre imbunatatirea stimei de sine
Pentru inceput, ar trebui sa ne indepartam de oamenii toxici din viata noastra. Daca partenerul nostru de viata este o persoana care are obiceiul de a ne critica mereu, daca ne contabilizeaza doar defectele, cel mai bine ar fi sa luam in calcul incheierea acestei relatii. Nu ne face bine si nici nu va aduce nimic bun in viata noastra. O relatie frumoasa si sanatoasa va ajuta la cresterea stimei noastre de sine si nu la ingroparea ei. Atunci cand cineva iubeste, observa mai repede calitatile, nu vaneaza defecte si greseli.
Ar fi bine sa trecem in revista toate realizarile pe care le-am acumulat pana in prezent. Daca partenerul nostru are o stima de sine scazuta, ar trebui sa incepem sa il laudam sincer pentru realizarile sale si sa il incurajam mereu.
Ideal ar fi sa nu vorbim despre esecurile noastre mai mult decat despre succesele noastre. Cu totii avem si zile mai proaste cand nimic nu ne iese, dar aceasta nu inseamna decat ca trebuie sa incercam din nou, schimband strategia, poate.
Este important sa avem in vedere, atunci cand ne certam, si nu numai, ca jignirile si aluziile la sensibilitatile celuilalt sunt interzise.
Psiholog Loredana Andrei