Cum ne pot imbolnavi gandurile si emotiile negative
Cele mai comune emotii negative sunt: furia, frica, tristetea, gelozia, ura, umilirea, inutilitatea, vinovatia. Este evident ca aceste emotii au diferite surse. De la persoana la persoana intalnim niveluri diferite de emotionalitate, dar si surse diferite. Conflictele legate de credinta, rasism, ingrijorarea financiara, relatiile toxice, conditiile de viata proaste, bolile fizice, sunt doar cateva surse pentru declansarea emotiilor negative. Emotiile negative pot fi de scurta durata, cu rol de semnalizare si de protectie, dar pot si persista timp mai indelungat. Cu cat durata emotiei negative este mai mare cu atat mai mult poate avea un efect negativ asupra sanatatii noastre fizice.
Fiecare emotie stimuleaza un raspuns chimic in organism.
Emotiile pozitive determina producerea hormonilor starii de bine si anume serotonina si dopamina, iar emotiile negative duc la producerea hormonilor de stres cortizolul si adrenalina. Toata lumea se confrunta cu situatii de stres in viata de zi cu zi. Daca stresul nu este diminuat dupa cateva zile sau chiar se inrautateste, putem spune ca avem de-a face cu stres cronic. Stresul cronic va mentine organismul inundat in mod inadecvat cu cortizol si adrenalina si pot aparea diferite afectiuni. De multe ori nu ne dam seama cat de profund ne afecteaza stresul pana nu experimentam semnalele fizice care se manifesta in cele din urma – palpitatii sau dureri de inima, apetit alimentar scazut sau dimpotriva crescut, indigestie, insomnie, crampe sau spasme musculare, dureri de cap sau migrene, transpiratii excesive, ameteli, stare de greata, constipatii sau diaree, oboseala cronica, stare de rau general etc.
Gandurile au puterea de a influenta modul cum ne simtim.
Gandirea pozitiva are putere benefica in sensul ca te ridica emotional si mental, intarindu-l totodata pe individ sa depaseasca provocarile vietii. Persoana cu o perspectiva pozitiva este mult mai probabil o persoana care va putea sa simta satisfactie generala fata de viata. Nu are de-a face cu bunastarea materiala, statutul sau banii, ci doar cu faptul ca da un sens vietii, isi propune scopuri realiste, crede in potentialul propriu, si are un simt al recunostintei pentru ceea ce are, ceea ce i-a fost dat si ceea ce realizeaza. De asemenea, o astfel de persoana tinde sa fie optimista, abordeaza mai eficient provocarile zilnice si intervine sau le evita pe cele care tind sa devina conditii cronice de stres. La polul opus, o persoana cu o perspectiva generala negativa se poate simti nesatisfacuta, persecutata si poate experimenta emotii negative cum ar fi furia, ura, gelozia etc.
Nu este corect…
Altii sunt mai norocosi…
Ori reusesc, ori nu mai incerc niciodata….
Numai mie mi se putea intampla….
Gandurile de mai sus sunt exemple de ganduri negative ce ne pot controla mintea. Evident ca ele nu fac decat sa alimenteze neputinta, stima de sine scazuta, invidia, vinovatia, sau alte emotii negative si moduri de comportare evitante sau reactii nejustificate de agresivitate. Radacinile problemelor pot fi ignorate deoarece se concentreaza mai degraba pe rezultate decat pe intelegerea actiunilor sau alegerilor care conduc spre o anumita conditie. Emotiile experimentate in trecut pot fi trecute cu vederea sau pot fi reprimate. Emotiile negative astfel se inradacineaza in corp si vor consuma energia, facand loc durerilor musculare, durerilor de cap, durerilor de stomac etc. Este dovedit clinic ca stresul afecteaza sanatatea, iar emotiile negative sunt toxice pentru organism. De asemenea este dovedit faptul ca putem interveni pentru a ne gestiona starile negative si a ne simti mai bine, exersand tehnici de control al stresului, folosind si imbunatatind inteligenta emotionala etc.
Citeste si Care este cea mai puternica emotie? Tristetea, durerea, dragostea….
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog