Cum ne sunt afectate deciziile personale de standardele sociale
Constiinta sociala cu normele, obiceiurile, limitele si moralitatile ei, ni se impune noua oamenilor, care suntem o parte componenta uneori obiectiva, alteori subiectiva a constiintei colective, care este in noi si ne este imanenta.
Asa cum afirma Émile Durkheim, in om exista doua constiinte: una personala, care il priveste exclusiv pe om si actiunile sale si alta colectiva, sociala care cuprinde acele caracteristici ale societatii in care traieste individul. In mod normal, intre cele doua constiinte apare un raport de coordonare si de relationare, insa nu intotdeauna. Intre ele pot sa apara si lupte!
Daca este sa analizam acest raport in evolutia umana, vom vedea ca legatura sociala este mai tare si autoritatea mai puternica, daca constiinta sociala o copleseste pe cea personala. Atunci cand exista indivizi fara o personalitate conturata si diferentiata ce sunt condusi de catre clanul social si de tot ceea ce se intampla in societatea respectiva, in cele din urma aceasta le va regla intreaga viata. Insa, daca individul ajunge sa isi dezvolte personalitate de sine statatoare, sa poate judeca faptele si sa reactioneze, se creeaza astfel un raport de armonizare a acestor constiinte si implicit a relatiei om societate.
Fiecare avem o constiinta a propriei vieti, a inclinatiilor noastre, a mostenirilor noastre, din generatie in generatie, dar avem desigur si constiinta dependentei noastre fata de societatea in care traim. Cat de mult lasam sa ne afecteze viata aceasta interferenta cu societatea si ceea ce trebuie sa decidem pentru binele nostru, depinde doar de noi.
Fiecare dintre noi este unic prin existenta sa, prin ceea ce face, cum gandeste si cum este.
A incerca sa fii altfel decat ceea ce esti, presupune un efort mental intens si care iti poate crea dezechilibre, prin simplul fapt ca nu poti fi asa cum vrea X,Y,Z. Tu esti tu!
In epoca actuala, multi incerca sa copieze, sa intre intr-un sablon, pentru ca asa au vazut la TV, in revista, sau pe strada. Sa te descoperi pe tine si sa te dezvolti este un dar care ne-a fost dat tuturor. Important este sa iti si doresti si sa ajungi sa fii constient de persoana si de unicitatea ta.
Desigur ca imixtiunile in viata personala a acestei societati, zise moderne, pot exista in toate planurile, incepand de exemplu cu viata profesionala. Fiecare a fost „dotat” cu anumite abilitati, calitati, defecte… In functie de aceste lucruri si, bineinteles tinand cont si nefacand abstractie, ar trebui ca individul sa decida pentru ceea ce va face ca profesie. Sa te faci medic sau aviator doar pentru ca se castiga bine, pentru ca ai un statut si pentru ca da bine in societate, este o greseala. Mai ales in conditiile in care, sa zicem, tu ai abilitatea de a desena, de a organiza, de a cerceta!
Un alt plan important in care decizia personala ar trebui sa iti apartina se refera la momentul in care decizi sa iti faci o familie! Ati vazut cu siguranta numarul de casatorii si numarul mare de divorturi in fiecare an! Sa te casatoresti, sa faci copiii doar pentru ca altfel societatea nu te accepta, ca te catalogheaza, ca risti sa ajungi singur la batranete sunt doar cateva dintre etichetele pe care nu ar trebui sa le lasi sa iti afecteze propria vointa.
A crede sau nu intr-o religie, a avea sau nu o orientare religioasa sau o orientare sexuala conforma societatii in care traiesti, poate fi uneori o piatra de moara. Ceea ce trebuie de stiut este ca ceea ce crezi tu si cel in care crezi tu, esti important pentru tine. A da explicatii si a incerca sa fii conform normelor unei societati care nu este intotdeauna perfecta sau de dorit, poate fi daunator sanatatii psihice a fiecaruia. Pentru ca exista si riscul ca societate sa te ignore/renege/excluda si tu sa fii cel dezamagit! Societatea traieste prin constiintele tuturor participantior sai, care la randul lor sunt personalitati distincte. De ce sa nu fii bine tu cu tine?
„Mintile marginite au obiceiul sa dea vina pe altii pentru propriile greseli,” spunea H. de Balzac. Nu iti margini viata luand decizii conforme celor din jurul tau, in defavoarea propriei tale constiinte.
Un alt punct sensibil care afecteaza deciziile din viata personala se refera la aspectul fizic: a incerca sa iti schimbi aspectul, sa recurgi la diete, interventii chirurgicale, metode diverse pentru a arata intr-un anumit fel. Pentru a fi in tipare, fara sa te mai simti in confort tu cu tine, de dragul parerilor celor din jur, cu pretul sanatatii fizice si psihice de multe ori, poate fi o decizie tinind cont de standardele impuse ale societatii. Este important sa ai curaj sa te deschizi si sa iti iei propriile decizii, tinand cont intai de ceea ce esti tu, de nevoile si emotiile tale si, de ce nu, de cum ai putea sa dai tu noi directii societatii!