Cum omoara gelozia o relatie?
Gelozia… Unii o considera nebunie, altii o considera un sentiment aproape insuportabil, sau am mai intalnit expresia “un cancer al mintii”… Gelozia nu are mereu legatura cu realitatea si conduce persoana spre comportamente pe care ajunge sa le regrete ulterior. Gelozia actioneaza ca o otrava a mintii, este bazata pe frica de pierdere (pierdere a partenerului, sau pierdere a pozitiei, a rolului etc) si conduce imaginatia spre absurd. Acuze fata de partener(a) de infidelitate, de flirt, de tradare, suspiciozitate si neincredere exagerata, obsesii, manifestarea unui control exagerat fata de acesta, toate acestea sunt mana in mana cu distrugerea relatiei. Fara raspuns in fata absurdului situatiei, partenerul(a) este infricosat de tot ce se intampla si de faptul ca orice motiv invocat este in zadar.
Tratarea geloziei implica constientizarea asupra faptului ca gelozia este mai mult despre tine decat despre cum simte celalalt despre tine. Obsesia fata de viata celuilalt sau de ce face, cum face, cu cine, unde, cand… este un semn sigur ca nu va acordati atentie suficienta propriei dumneavoastra persoane, ca va indoiti de propria valoare. Este important sa va confruntati cu provocarea de a va autocontrola si de a incerca sa va schimbati optica irationala mai inainte de a va manifesta obsesiv fata de celalalt sau de a-i controla orice miscare.
Singura modalitate de a te simti bine este sa faci lucruri care te fac sa te simti mandru si care iti aduc respect de sine. Acest fapt este exact opusul la a urmari, spiona, acuza, controla, manipula, santaja etc. chiar daca aceste actiuni iti aduc rezultate cu care sa il ai la mana pe celalalt sau care pe moment intr-o confruntare deschisa iti dau putere si pozitie de lider. Sentimentul asociat cu o astfel de putere castigata in acest mod nu va face decat sa te instraineze de celalalt care gandeste in alti termeni relatia cu tine. Respectul reciproc ar trebui sa fie o piatra de temelie a relatiei. Daca acesta este spulberat de actiuni ca cele descrise mai sus, relatia va urma o curba descendenta. Actiunile negative aduc cu ele emotii negative. Chiar daca nu recunoaste, gelosul traieste emotii negative ca vina, remuscare, rusine etc. Actiunile sale inspira in celalalt izul neincrederii, mahnirii, dezgustului. Toate aceste sentimente sau emotii sunt de fapt o reflectare a modului in care gelosul simte despre el insusi.
Un lucru este cert. Daca nu poti avea incredere in tine, nu poti avea incredere in alta persoana. Daca nu te poti iubi pe tine, nu poti pretinde iubirea celuilalt iar atunci cand o vei avea nu vei crede in ea.
O tehnica simpla de a trata gelozia este sa iti propui sa inlocuiesti macar experimental, macar pentru cateva minute, gandurile negative pe care le nutresti in jur, cu ganduri pozitive despre tine si despre valoarea ta ca persoana. Veti vedea lucrurile mai clar si veti vedea inutile multe din actiunile de defaimare pe care le proiectati pentru celalalt, va veti acorda timp sa introduceti in minte si sentimente de bunastare si incredere. Veti descoperi ca dracul nu e asa de negru. Veti avea ochii deschisi si spre partea buna a celuilalt, parte pe care nu ati vazut-o din cauza ochelarilor intunecati ai geloziei. Pe masura ce incepeti sa va incredeti, sa va deschideti orizontul spre cunoasterea reala, permisa, spre comunicare, spre respectul celuilalt, a limitelor si posibilitatilor acestuia, a valorilor fiecaruia, veti contribui de fapt la dezvoltarea propriul simt al securitatii emotionale, la armonizarea cu propriul sine. Gelozia se va risipi si va veti iubi mult mai profund si mai realistic. Este primul pas pentru a va deschide catre iubirea celor din jur.
Gelozia in dragoste este ca sarea in bucate. Un pic de gelozie sporeste aroma dar prea multa poate strica placerea sau chiar mai mult…
Citeste si Gelozia iubitului tau, in functie de zodie
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog