Cum pastrezi laptele matern? Lucruri pe care sa le faci si sa nu le faci la depozitare
Alaptarea bebelusului presupune pentru proaspata mamica cel mai frumos moment din viata ei dar si adoptarea unor gesturi specifice mamei. Printre cele mai importante gesturi de care depinde sanatatea ei si a bebelusului, pe care trebuie sa si le insuseasca proaspata mama sunt de igiena si de comportament specific, astfel incat, nou-nascutul sa se dezvolte armonios. Este bine de stiut ca la momentul nasterii, stomacelul nou-nascutului are un volum de aproximativ 6-8 mililitri si cu fiecare zi de viata capacitatea acestuia creste cu aproximativ 8 ml pe zi; in a zecea zi de viata capacitatea volumului de lapte ce poate fi depozitat in stomacelul nou-nascutului ajungand la aproximativ 65-80 ml. Acest lucru este foarte important de stiut de catre mama, sa se poata orienta ce cantitate de lapte administreaza nou-nascutului in cazul in care nu il alapteaza la san si il hraneste cu lapte de substitutie administrat cu ajutorul biberonului
Pot fi episoadele diareice un semn ca laptele consumat de bebelus nu a indeplinit conditiile igienico-sanitare de depozitare ?
Cand depozitam laptele pentru bebelus ?
Este importanta hranirea la san a bebelusului sau hranirea cu biberonul?
Recoltarea laptelui matern, cum se face?
Cum depozitam laptele odata prelevat?
Pot fi episoadele diareice un semn ca laptele consumat de bebelus nu a indeplinit conditiile igienico-sanitare de depozitare?
Este bine de stiut pentru proaspata mamica ca pot exista episoade diareice in primele luni de viata ale nou-nascutului, episoade diareice care nu sunt considerate o problema daca bebelusul continua sa ia in greutate, de aceea aceasta trebuie sa cunoasca faptul ca este normal ca bebelusul ei sa prezinte dupa eliminarea meconiului, episoade diareice cu continut de culoare verzuie al scaunelor, cu miros specific si un numar de aproximativ 5-6 scaune pe zi, cu o durata de 2-3 zile. Este foarte important de stiut acest lucru deoarece, in cazul in care bebelusul este alaptat natural sau cu lapte de substitutie (lapte praf ) proaspata mamica trebuie sa stie ca asta reprezinta o etapa normala in dezvoltarea nou-nascutului si nu are nicio legatura cu posibile episoade diareice de cauza infectioasa, chiar daca aceste episoade diareice sunt insotite si de aparitia febrei (valori ale temperaturii cuprinse intre 38 0 – 39 0 C ) cu o durata de aproximativ 24 de ore. Acest episod febril este cunoscut in literatura de specialitate ca episodul de febra tranzitorie al nou-nascutului, episod ce nu are o cauza infectioasa si care este considerat normal in dezvoltarea si cresterea bebelusului.
Episoadele diareice pot fi prezente (in unele cazuri ) pe parcursul primelor zile de viata sau oricand pe parcursul primelor 3 luni de viata.
Tot in primele 3 zile de la nastere, bebelusul poate prezenta pe langa scaune diareice de culoare verzuie, febra si o usoara eruptie cutanata cu caracter general, cu prezenta petelor, papulelor sau veziculelor, de asemenea fara cauza infectioasa si care trece de la sine in cateva zile fara a fi necesar vreun tratament specific.
Pentru a exclude o posibila cauza infectioasa a episoadelor diareice, febrile sau prezenta eruptiilor cutanate, (mai ales in cazul in care bebelusul nu este alaptat la san ci cu ajutorul biberonului) proaspata mamica trebuie sa monitorizeze zilnic greutatea bebelusului ei, notand-o intr-un carnetel, iar daca nou-nascutul continua sa ia in greutate pot fi excluse posibile cauze de natura infectioasa. Totusi, daca durata acestor episoade se prelungeste si bebelusul nu mai ia in greutate sau febra depaseste 39o C, apartinatorii legali ai nou-nascutului (mama/tata/bunicii etc.) trebuie sa se duca de urgenta la un consult medical de specialitate la medicul de familie.
Cand depozitam laptele pentru bebelus ?
Laptele matern poate fi depozitat in cazul in care mama prezinta o hipersecretie lactata sau in cazul in care doreste sa alapteze copilul pe timpul noptii, la biberon sau in orice alt moment. De asemenea laptele bebelusului poate fi prelevat si depozitat in locuri special amenajate si in cazul in care mama paraseste locuinta sau calatoreste pe distante mai lungi si trebuie sa iasa cu bebelusul ei intr-un loc public, iar in momentul in care nou-nascutului i se face foame, pentru a evita situatia uneori catalogata ca drept jenanta, de a alapta la san un copil in spatiul public, mama poate sa il alapteze cu biberonul dar in locul laptelui de substitutie din lapte praf poate utiliza chiar propriul lapte la hranirea bebelusului sau.
Daca mama trebuie sa efectueze o calatorie de durata si nu poate alapta sau prepara formula de lapte praf pe parcursul calatoriei, trebuie sa stie ca poate prepara laptele acasa, unde conditiile igienico-sanitare sunt mult mai bune si riscurile biologice sunt mult mai mici, si ca poate depozita biberonul cu lapte pregatit in genti speciale-termoizolante, cu conditia ca aceste genti termoizolante sa fie dotate cu termometru cu memorie care sa monitorizeze temperatura pe durata deplasarii, astfel incat mama sa fie informata tot timpul la ce temperatura a fost expus continutul biberonului de tip termos.
Mama trebuie sa stie ca laptele este cel mai perisabil aliment si absolut niciodata nu trebuie sa pastreze laptele ramas in biberon dupa ce bebelusul ei a supt si nu trebuie sa il redepoziteze sau sa il dea din nou spre consum bebelusului deoarece exista mari sanse ca in acest mod sa provoace sugarului o posibila toxinfectie alimentara ce in cazuri prost manageriate poate conduce chiar la deces. Acest lapte ramas se arunca, deoarece in timpul alaptarii, prin supt, la tetina biberonului, laptele ia contact cu bacteriile ce sunt prezente in cavitatea bucala a bebelusului. Odata contaminat cu aceste bacterii este doar o chestiune de timp pana cand acestea se pot multiplica necontrolat in interiorul biberonului, fapt ce duce la alterarea laptelui din biberon chiar daca este depozitat in frigider, la temperatura scazuta sau pe o perioada scurta de timp.
Este importanta hranirea la san a bebelusului sau hranirea cu biberonul?
Hranirea la san a bebelusului presupune, pe langa utilitatea fiziologica a metodei, si construirea unei relatii de natura psiho-afectiva intre mama si nou-nascut, relatie care pe termen lung poate avea o implicatie directa in comportamentul psiho-social al viitorului adult. Totusi, trebuie stiut ca hranirea cu bieberonul nu este recomandata daca mama prezinta secretie lactata, deoarece hranirea exclusiva la biberon intrerupe dezvoltarea psiho-afectiva a bebelusului, mai ales ca in primele zile de viata vederea la nou-nascuti nu este dezvoltata la capacitatea normala, bebelusul in primele zile de viata orientandu-se doar dupa vocea mamei, dupa mirosul ei, dupa feromonii eliminati de aceasta si evident dupa mamelonul sanului. S-a observat ca uneori sugarul se linisteste si nu mai plange doar daca este pus pur si simplu la pieptul mamei, deoarece in aceasta pozitie pe langa faptul ca se orienteaza, acolo aude si bataile inimii mamei atunci cand acesta suge si sta cu capul lipit de pieptul mamei (de mentionat aici ca, in timpul sarcinii pe perioada celor 40 de saptamani cat le petrece in uter, bebelusul se obisnuieste cu frecventa cardiaca a mamei, cu intensitatea batailor inimii ei, cu ritmul ei cardiac). In cazuri exceptionale, cand mama nu poate alapta din diverse cauze (lipsa laptelui, prezenta unei mastite spre exemplu, administrarea unui tratament medicamentos ce impune intreruperea alaptarii etc. ), bebelusul trebuie hranit exclusiv cu ajutorul biberonului cu lapte de substitutie. Chiar daca ar exista o astfel de situatie, trebuie stiut ca exista posibilitatea ca cel mic sa fie totusi hranit si cu lapte matern dar laptele provine in acest caz de la o alta mama.
Recoltarea laptelui matern, cum se face?
Pentru ca laptele pe timpul depozitarii sa nu sufere modificari organoleptice, este extrem de important ca recoltarea acestuia sa se faca in conditii igienico-sanitare de maxima securitate, in caz contrar laptele se poate altera chiar daca este depozitat in conditii corespunzatoare normelor igienico-sanitare. Pentru ca laptele intra in categoria alimentelor extrem de perisabile, in timpul procedeului de recoltare, mama trebuie sa respecte toate regulile igienico-sanitare, iar anterior inceperii procedurii de recoltare trebuie sa faca un dus general chiar daca specialistii recomanda doar spalatul mainilor si al sanilor cu apa si sapun. Ulterior efectuarii dusului, mama trebuie sa schimbe hainele cu altele curate ce au fost spalate la masina de spalat la programe de spalare automata ce utilizeaza temperatura de peste 90oC si, de asemenea, au fost sterilizate prin procesul de calcare cu fierul de calcat. Mama trebuie sa respecte aceste indicatii deoarece, doar in acest mod putem fi sigure ca laptele nu poate fi contaminat in timpul recoltarii cu diversi germeni iar in adoptarea acestor reguli s-a dovedit utila, intrucat in acest mod evitam alterarea laptelui pe timpul depozitarii. Efectuarea acestui dus, pe langa rolul igienic si preventiv in depozitarea laptelui matern, reprezinta pentru mamica si un moment de relaxare si destindere fapt, ce contribuie la cresterea bunei dispozitii a mamicii si la scaderea riscului de a dezvolta sindromul postnatal.
Pentru recoltarea laptelui matern se poate folosi o pompa (de preferat manuala) cu ajutorul careia se extrage din ambii sani cantitatea de lapte necesara pentru a fi depozitata. Proaspata mamica trebuie sa monitorizeze foarte atent procesul de recoltare deoarece trebuie sa observa culoare laptelui recoltat si posibila prezenta de continut sangvinolent in secretia lactata. Daca mama remarca culoare atipica a laptelui, prezenta sangelui in laptele recoltat sau pe timpul recoltarii, trebuie sa intrerupa procesul de recoltare si sa efectueze un consult de specialitate la medicul de familie.
Cum depozitam laptele odata prelevat?
Odata recoltat laptele matern cu ajutorul unei pompe speciale (poate fi electrica sau manuala) laptele trebuie depozitat intr-un recipient obligatoriu din sticla si nu din plastic, ce se etanseaza perfect. Mama trebuie sa stie ca laptele poate fi depozitat doar in recipiente de sticla ce au fost sterilizate (fierte in apa clocotita timp de 10 minute). Nu se recomanda a se depozita laptele matern in recipiente din plastic deoarece la anumite temperaturi aceste materiale plastice se pot deteriora sau pot influenta in mod negativ calitatea laptelui ce se depoziteaza in ele. Depozitarea laptelui matern nu se face la temperaturi sub 0 oC sau temperaturi mai mari de 10 oC- 15 oC, deoarece daca temperatura de depozitare scade sub 0 oC laptele incepe sa se congeleze si sa treaca din stare lichida in stare solida, fapt ce ii altereaza proprietatile. Totusi, in cazuri extreme, acesta poate fi congelat in pungi speciale, dar trebuie stiut faptul ca laptele congelat isi pierde din proprietatile sale nutrive, daca este congelat. De asemenea, daca temperatura de depozitare depaseste 15 oC, timpul de depozitare in frigider scade, intrucat laptele se poate altera, de aceea pentru a evita orice riscuri, mai bine se evita consumul laptelui ce a fost depozitat la temperaturi mai mari de 15 oC. Evident, acum, majoritatea familiilor in Romania detin un aparat frigorific de tip frigider, aparat ce este prevazut cu un panou de control al temperaturii si un spatiu destinat special depozitarii produselor lactate, spatiu unde poate fi depozitat cu succes laptele recoltat de la mama. De asemenea, mama trebuie sa stie ca recipientul in care este depozitat laptele nu trebuie expus sub lumina directa a razelor solare (cazul in care frigiderul este prevazut cu o usa transparenta – din sticla si nu cu o usa metalica). Daca frigiderul nu este prevazut cu afisaj digital care sa indice temperatura locala din interiorul acestuia, atunci parintii pot achizitiona un termometru special pentru frigider (termometru ce se monteaza pe usa frigiderului, fata exteriora a usii. Acest model de frigider este dotat cu un senzor care se introduce in interiorul frigiderului si este conectat cu ajutorul unui fir la ecranul de afisare a temperaturii).
Un alt gest ce trebuie insusit de proaspata mamica este ca trebuie sa evite redepozitarea laptelui ce nu a putut fi baut de sugar si, de asemenea, nu trebuie sa depoziteze pentru o durata mai mare de 8 ore laptele matern, indiferent de temperatura de depozitare, deoarece se considera ca dupa 8 ore laptele depozitat nu mai prezinta calitatile necesare hranirii bebelusului.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.