Cum pot deveni reper pentru ceilalţi?
Ce înseamnă a fi reper pentru ceilalți? La cine ne gândim când vrem să devenim repere? La copiii noștri, la partenerii noștri, la prietenii noștri, la colegii noștri?
Ce însemnă în fond a deveni reper: a avea valoare și a fi valoros? A fi inteligent? A avea multe cunoștințe despre tot și toate? A fi un bun camarad? A fi un bun părinte? Sau doar a fi un bun exemplu pentru ceilalți?
De unde învățăm noi, cei care vrem să devenim repere ? Cine ne influențează comportamentele, ideile, atitudinile, viața în întregul ei? Da, pentru fiecare și pentru toți e valabil același drum – copii de la părinți, elevii de la profesori, angajatul de la șef…și tot așa.
Cât de important este ca în viața ta în aceste situații să ai posibilitatea de a întâlni oameni minunați care să-ți crească valoarea, oameni generoși, iubitori, care să-ți rămână în minte și suflet toată viața. Cum sunt ei repere? Prin modul de comunicare, prin ceea ce fac, prin felul de a fi, ne modelează determinând felul nostru de a privi lumea. Copii fiind, prin imitație, ajungem să socializăm, copilul ia exemple de comportament, de comunicare, din mediu sau familie. Ajungând la școală, o mare influență o are învățătorul, profesorii. Apoi cu cât crești, privești și găsești modele în cărți, în filme, în sport, în istorie, în societate. Cu cât devii mai matur, cu atât ești mai selectiv și îți restrângi cercul social, ajungând să-ți dorești să fii unul dintre cei despre care ai citit, ai auzit, sau ai văzut-oameni de știință, oameni politici, scriitori…
Uneori pentru unii ,sunt luate drept repere ”vedetele de carton”, apărute în spațiul public datorită unor publicații, televiziuni și nu neapărat pentru realizările lor în domenii importante, ci bazate pe scandaluri, cancanuri, etc, și care invadează ecranul ca fiind ”starurile zilei”. Dar, revenind la adevăratele calități pe care le caută tânărul odată cu maturizarea- el nu se mai mulțumește cu trăsăturile unui model, ajungând să facă o sinteza a mai multor modele, adunând practic tot ceea ce este important pentru devenirea lui.
Dacă vrei să devii reper pentru cineva ar trebui să fii natural, să nu fi ostentativ, să nu forțezi lucrurile, să fii constant în atitudinile tale și prezent în toate situațiile.
A fi reper nu este un fel de poză, de reclamă pe care să o poți privi de la distanță. Reperul este viu! El reprezintă o faptă, o atitudine, o concepție transformată în ceva. Nu trebuie să te lauzi, să nu fi ostentativ prin prezență și nu te propune ca model. Pentru că tocmai modestia și lipsa ostentației te face demn de urmat.
Exemplul personal este calea cea mai simplă pentru realizarea relațiilor interpersonale normale și corecte, bazate pe adevăruri și pe naturalețe.
Să faci întotdeauna ceea ce afirmi, să ceri de la alți ceea ce tu poți și faci, adică să nu mimezi o conduită. Să fii firesc, sincer și onest în relațiile tale. Noi dorim de la ceilalți atitudini corecte, înțelegere, compasiune, sinceritate și afecțiune. Să ne cerem și noua înșine și să și dăruim în aceeași măsură. Astfel vom beneficia de o dublă măsură: asupra imaginii de sine, dar și asupra percepției celorlalți asupra noastră, și a satisfacerii acelei nevoi de apreciere, înțelegând rolul exemplului personal.
Robert Greene scria – ”Conduita dumneavoastră influențează adesea felul în care sunteți tratat. În timp dacă le păreți vulgar sau banal, oamenii își pierd respectul pentru dumneavoastră. Căci un rege se respectă și le inspiră și celorlalți respect. Dacă vă purtați ca un rege, încrezător în puterea dumneavoastră veți părea sortit să purtați coroana.”
Așa că, dragă cititorule, vrei să fii reper pentru ceilalți? Și dacă da, tu pentru cine vrei să fii reper?
Știi că poți face acest lucru începând de azi – stă în puterea ta.