Cum pot fi ameliorate durerile in timpul travaliului
Majoritatea gravidelor aflate la prima nastere isi fac probleme referitoare la intensitatea durerilor in timpul nasterii si mai ales la durata acestora. Totodata pacientele cauta sa identifice principalele metode de ameliorare a acestor dureri, cat si metode de evitare a acestora. Deseori pentru a-si depasi aceasta teama, pacientele solicita efectuarea operatiei de cezariana sau utilizarea tehnicilor de anestezie generala fara a exista o argumentatie medicala, care sa justifice aceasta cerere venita din partea gravidei catre medicul ginecolog, care monitorizeaza sarcina si asista la momentul nasterii. Pentru a depasi acest impediment gravidele trebuie sa stie ca durerea este o senzatie subiectiva, adica fiecare persoana in parte are un prag de suportabilitate a durerii total diferit si implicit persoanele supuse la acelasi stimul dureros pot sa reactioneze in mod diferit din punct de vedere comportamental, emotional si gestual.
Durerea in timpul nasterii, cu aproximativ 25% procente mai mare decat pragul de suportabilitate
Numeroase studii efectuate de specialistii in domeniu au incercat sa cuantifice durerea, adica sa ii atribuie o unitate de masura adoptata si recunoscuta la nivel international, care sa fie uzitata de catre toti specialistii din domeniul medical. Pana in prezent s-a ajuns la un consens, iar dolul a fost stabilit ca unitate de masura a durerii.
Specialistii in domeniu au stabilit ca orice organism uman poate tolera o intensitate a durerii pe aceasta scala, de pana la aproximativ 48 doli. Ce trebuie sa stie o gravida este ca durerea in timpul nasterii poate atinge intensitatea valorica maxima de pana la 57 doli, adica cu doar aproximativ 25% procente mai mult decat pragul de suportabilitate. Bineinteles ca aceasta situatie este rara si este strans dependenta de marimea fatului la momentul nasterii, de cantitatea de hormoni responsabili cu cresterea elasticitatii aparatului genital in timpul nasterii, de starea de lubrifiere a vaginului, de existenta sau absenta rupturilor perivaginale etc.
Poate fi utilizat cu succes si masajul de relaxare combinat sau nu cu aromoterapia sau meloterapia
Gravidele aflate la a 2-a nastere (multiparele) deja stiu la ce sa se astepte si drept urmare nu mai au senzatia de teama, problema ramanand in continuare la pacientele aflate la prima nastere (primiparele). Pentru a evita aceasta situatie gravidele trebuie sa discute cat mai mult cu medicul ginecolog, astfel incat cu ajutorul si consilierea acestuia sa poata intelege si cunoaste etapele nasterii. Daca medicul care monitorizeaza sarcina va asista la momentul nasterii si va sesiza ca pacienta nu este complianta si nu isi poate gestiona teama fata de intensitatea durerilor in timpul nasterii, acesta poate solicita ajutorul unui medic psiholog. Acesta, prin tehnici de relaxare, tehnici de meditatie si introspectie, tehnici de autocontrol mental, poate sa o faca pe gravida sa depaseasca acest moment de teama fata de intensitatea durerilor in timpul travaliului. Poate fi utilizat cu succes si masajul de relaxare combinat sau nu cu aromoterapie sau meloterapie. Utilizarea tehnicilor de masaj premergatoare nasterii, in sedinte de masaj efectuate de la inceputul celei de-a doua jumatati a trimestrului (mai ales daca gravidele doresc sa isi faca singure masajul cu scop terapeutic in vedere relaxarii), trebuie efectuate cu atentie, deoarece daca masajul este facut in exces poate declansa o nastere prematura.
Tehnicile de autoreglare a frecventei si intensitatii respiratorii pot fi folosite cu succes de medicul ginecolog ca si metoda de ameliorare a durerilor in timpul nasterii, mai ales daca sunt combinate cu tehnici medicale de anestezie partiala.
Pe baza cardului Mama si Copilul, Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate cu reduceri de pana la 25%.
Citeste si Anestezia peridurala in travaliu: avantaje si dezavantaje
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica- Ginecologie