Cum poti ajuta persoana iubita sa iasa din depresie?
Tu ii poti fi alaturi si atat!
Se poate intampla ca omul de langa noi sa sufere de una dintre cele mai frecvente tulburari de dispozitie, si anume depresia. In masura in care il/o iubesti, te afecteaza si pe tine suferinta sa.
Te intrebi cum il/o poti ajuta. Cum ai putea sa-i spui tu ce sa faca pentru a nu mai fi depresiv sau sa-i dai o carte despre depresie si cum o poate invinge!? Insa crezi ca problema celuilalt se va rezolva in acest fel?
In principal, persoana care sufera de depresie ar fi recomandat sa simta si sa constientizeze faptul ca ceva este in neregula cu ea si sa faca ceva pentru a iesi din acest cerc bolnavicios. Doar ca, de cele mai multe ori, nu face. De ce?
Din lumea inconstientului uman
Sa luam ca exemplu cazul unui barbat timid. Acesta fie a fost crescut intr-o familie intoleranta, fie nu a avut parte de sprijinul parintilor sai. In ochii celorlalti aceste motive nu par indeajuns de puternice pentru a justifica timiditatea sa excesiva. Ceilalti pot vedea acest fapt, dar el nu! De ce oare?
Un astfel de adevar il copleseste cu siguranta deoarece este prea dureros. Ceea ce il va face pe acest barbat sa se simta mai in siguranta in depresia sa decat sa intre in contact cu realitatea sa interioara.
Tocmai de aceea, o forma de depresie care pare „rea” in ochii celorlalti, pentru el este un aliat de nadejde pentru ca ii distrage atentia de la ceea ce este dureros cu adevarat.
Un timid poate prefera sa ramana timid decat sa infrunte furia, disperarea si frica pe care o resimte vizavi de modul in care se percepe pe sine insusi si in care percepe lumea intreaga.
Este important de mentionat ca toate aceste obisnuinte, sentimente, perceptii si comportamente irationale nu se manifesta la nivel constient, ci la nivel inconstient. Ceea ce face sa fie aproape imposibil sa ajungem la ele fara ajutor specializat.
Consilierea psihologica, un ajutor specializat
Consilierea psihologica este o activitate psihologica profesionista centrata pe relatia de ajutor in situatiile de criza personala sau colectiva, de impas existential iminent, de dificultate in adaptare, relationare si integrare sociala.
Consilierea psihologica nu este o modalitate de sfatuire expertala, ci mai degraba o modalitate prin care se exploreaza “impreuna” elementele-cheie care explica, blocheaza sau pot debloca solutiile unei probleme sau pot deznoda anumite puncte nodale in procesul de “dezlegare” a unui scenariu de viata personal sau familial disfunctional.
Consilierea psihologica se adreseaza persoanelor care se confrunta cu blocarea capacitatilor uzuale de a face fata provocarilor vietii, ca si problemelor survenite in educarea si dezvoltarea lor. De asemenea, este necesara in situatii de impas existential, pierderi si traume, suferinta psihica si somatica in contextul anumitor maladii, interventii chirurgicale, accidente etc.
Ce se poate face in cabinetul de consiliere psihologica?
In munca de consiliere psihologica scopul este sprijinirea clientilor in a-si rezolva problemele prin resurse proprii, prin modificarea atitudinilor, conceptiilor si comportamentelor manifestate in contexte existentiale de viata. Foarte importante sunt autoacceptarea prin explorarea de sine, constientizarea si schimbarea perspectivei evaluative asupra problemelor de viata, cat si modificarea realista si pozitivarea imaginii de sine.
Astfel, consilierul are rolul de a-l oglindi pe client in contextul situatiei cu care se confrunta si de a-l ajuta sa-si constientizeze propriile nevoi, asteptari si posibilitati de a face fata sau de a rezolva si depasi problemele personale, fara a-i sugera propriile explicatii.
Asadar, daca doresti sa ajuti persoana iubita sa iasa din starea depresiva in care se afla, cel mai bine ar fi sa-i indrepti pasii catre un consilier psihologic, un specialist care detine in arsenalul sau profesional o serie de metode si tehnici menite sa o ajute in acest demers.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
;