Cum poti amana menstruatia pentru vacanta?
Menstruatia reprezinta un mecanism prin care organismul femeii elimina periodic, in mod normal la 28 de zile, stratul superficial al mucoasei care tapeteaza uterul. Din punct de vedere al duratei, menstruatia tine in mod normal 3 – 5 zile in cazurile fiziologice, iar in cazurile patologice se pot constata perioade mai mari sau mai mici decat perioada fiziologica. Un alt aspect ce trebuie cunoscut foarte bine este durata normala intre doua perioade de menstruatie, durata ce trebuie sa se intinda de-a lungul a 28 zile. Aceasta perioada cuprinsa intre doua menstruatii poarta denumirea de ciclu menstrual.
Din punct de vedere tehnic medical, durata ciclului menstrual poate avea variatii secundar patologiilor din sfera ginecologica sau poate fi influentata prin diverse metode si tehnici medicale. Utilizarea acestor proceduri in managementul duratei ciclului menstrual se poate face in functie de dorintele pacientei.
Inducerea amenoreei medicamentoase
Printre aceste tehnici se numara si administrarea dozelor de hormoni cu rol in modularea declansarii menstruatiei sau in oprirea acesteia, doar pentru o perioada de timp si cu efecte adverse asupra organismului destul de considerabile (mai ales pe termen mediu si lung). Aceste doze de hormoni sunt continute fie de clasicele anticonceptionale administrate sub formula mixata, fie de doza unica hormonala. Aceasta tehnica presupune asumarea unor riscuri medicale, iar in cazul in care exista situatii patologice de sanatate in antecedente, riscurile medicale cresc direct proportional cu gravitatea patologiilor asociate, de aceea se recomanda ca administrarea acestor metode sa fie urmarita si efectuata la indicatiile medicului ginecolog care are in evidenta pacienta.
O alta tehnica de oprire a menstruatiei pentru o anumita perioada de timp este reprezentata de utilizarea dispozitivelor medicale cu rol de bariera, aplicate la nivelul colului. Aceasta tehnica presupune o cale de amanare a menstruatiei cu riscuri cat mai mici, iar pacientele o pot utiliza fara nicio problema, dar doar dupa ce si-au insusit tehnica de montare sub atenta indrumare si supraveghere a medicului ginecolog.
Solutii alternative de amanare a menstruatiei
Consumul unor fructe sau legume care contin anumite doze de substante active cu cateva zile inainte de manifestarea perioadei menstruatie poate constitui o metoda de a controla momentul declansarii menstruatiei. Acesta procedura nu are efecte adverse asupra organismului pacientei pe termen mediu sau lung, dar prezinta un incovenient: cantitatea de substanta activa continuta in fructele sau legumele consumate este variabila, deci efectul lor de actiune asupra amanarii menstruatiei nu poate fi determinat cu certitudine.
Exista, de asemenea, si metoda de utilizare si ingestie a unor doze de alcool − se stie ca includerea in dieta a unui pahar cu tarie cu o zi inainte de perioada menstruatiei amana menstruatia cu cateva zile, insa administrarea unui pahar de vin rosu in aceasta perioada poate induce declansarea menstruatiei, iar consumul unui singur pahar de vin rosu in timpul menstruatiei face ca aceasta sa fie mai abundenta si sa creasca perioada de manifestare a menstruatiei. Asadar, pacientele pot apela la aceste mici trucuri, dar doar sub stricta supraveghere a medicului ginecolog.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie