Cum pregăteşti copilul pentru mutarea din ţară
Nu puțini români ajung să se mute în altă țară, iar pentru copii, mutarea, fără puțină pregătire în avans, poate fi extrem de stresantă, motiv de anxietate crescută și în unele cazuri, probleme comportamentale.
Cum îi spui copilului că urmează să vă mutați?
Copilul trebuie să știe că părerea lui contează la fel de mult și că voi, ca părinți, sunteți receptivi la dorințele lui și îi respectați părerea.
- Nu lăsați de înțeles că decizia e deja luată, ci mai degrabă cere-ți și lui părerea, punând accent pe avantajele mutării.
- Faceți o lista cu motive pentru care să vă mutați și motive pentru care să nu vă mutați. Nu ezitați să spuneți dacă banii sunt principalul motiv și explicați-i de ce bani mai mulți e ceea ce vă trebuie acum.
- Faceți planuri pe 5-10 ani împreună. Copiii trebuie să înțeleagă că mutarea în altă țară e o schimbare pe termen lung și să îi vorbiți despre ce înseamnă asta pentru anii ce urmează.
- Prezentați orașul în care urmează să vă mutați într-o notă pozitivă, arătați-i poze copilului cu spații din noul oraș care îl pot entuziasma. Un loc de joacă special, un muzeu cu diverse aspecte ce îl pasionează, un magazin, școala sau grădinița în care ar putea să meargă.
- Dacă o să îi fie dor de anumite persoane, spuneți-i că o să păstrați legătura folosind internetul și că o să îi vizitați cât de des puteți.
Semne că mutarea îl stresează
Copiii, în special cei mici, au nevoie să știe ce urmează să se intâmple în viitorul apropiat. Aceștia funcționează mai bine când au rutină, când au un program, când au prietenii stabile, de aceea, o schimbare precum mutarea îi poate da peste cap total. Un copil care este stresat, este un copil care are comportament modificat și poate să se manifeste astfel:
- Apetit afectat. Pofta de mâncare este prima afectată atunci când suntem stresați. Majoritatea copiilor nu mai mănâncă, dar sunt și aceea care mănâncă mai mult.
- Are crize de furie mai des decât de obicei. Toți copiii neurotipici plâng, se enervează, au crize (aparent inexplicabile de furie) și astea pentru că nu știu cum să exprime verbal ce îi deranjează. Dacă sesizați o creștere a acestor manifestari, mutarea este motivul principal.
- Este ușor de distras sau cade des pe gânduri. În acele momente, copilul își face diverse scenarii, se preocupă, se gândește la ce urmează să se întâmple.
- În cazul copiilor mai mari, încep să au o performanță scăzută la școală
Ce spui atunci când îi este greu?
Suferința copilului este cruntă pentru orice părinte și de cele mai multe ori rămânem fără cuvinte. În astfel de situații, trebuie să le acordăm și mai multă atenție, să le dăm șansa să își verbalizeze fricile și să îi susținem așa cum putem noi mai bine.
Un copil care suferă trebuie să înțeleagă că nu a greșit cu nimic, că nu e vina lui și că iubirea voastră pentru el crește mai mult cu fiecare zi. În plus, încercați să normalizați astfel de sentimente, nu să le faceți să dispară, ci să le acceptați așa cum sunt.
Ce faci dacă totuși nu vrea să plece?
Unii copii pur și simplu nu vor să plece din locul în care au crescut, locul pe care ei consideră că îl cunosc cel mai bine. În astfel de situații trebuie să discutaț din nou cu el, cu accent pe părțile pozitive și cu promisiuni pe care știți sigur că le puteți respecta.
Dacă totuși, copilul pare că nu e pregătit, încercați să amânați plecarea sau mergeți într-o vizită, astfel, deși e mai greu, copilul primește dovada supremă că țineți cont de nevoile lui și că îl respectați ca individ.