Cum prevenim deformarea capului la copil?
Deformarea capului la copil este una dintre cele mai intalnite probleme pediatrice. Incidenta a crescut atunci cand Academia Americana de Pediatrie si-a facut publica recomandarea oficiala vizavi de pozitia copilului cu varsta sub 1 an in timpul somnului, si anume pe spate. Recomandarea a fost facuta in scopul scaderii incidentei sindromului de moarte subita, corelat de multe ori cu dormitul pe burta. Asadar, dormitul pe spate, intr-o singura pozitie mult timp, a crescut numarul de cazuri de deformari ale craniului la bebelusi.
Cand apar deformarile capului la bebelus?
Deformarile capului pot aparea inca din viata uterina, fiind conditionate de pozitia fatului in uter si de spatiul disponibil pentru acesta. De aceea, sunt mult mai des intalnite in cazul sarcinilor multiple sau in cazul sarcinilor care asociaza modificari uterine. Ele apar, de asemenea, in numar mare in timpul travaliului si al nasterii pe cale naturala, mai ales la copiii asistati la nastere prin aplicare de forceps sau ventuza.
Urmatoarea perioada in care deformarile capului pot aparea este in timpul primelor luni de viata, atunci cand bebelusii petrec o foarte mare parte din timp dormind sau stand pe spate in patut. Mentinerea unei singure pozitii pentru o mare parte de timp duce la deformare presionala a craniului, aceasta fiind posibila din cauza rigiditatii scazute a oaselor craniene la aceasta varsta, a elasticitatii suturilor interosoase si prezentei fontanelelor deschise.
Deformarea are loc in directia planului de presiune. Astfel, daca bebelusul sta foarte mult pe spate, capul se va turti in zona din spate – zona occipitala. Acest timp de deformare poarta numele de brahicefalie. Daca bebelusii mentin o pozitie prelungita pe una dintre partile corpului, atunci capul se va deforma in partile laterale – zonele temporo-perietale. Acest tip de deformare poarta numele de plagiocefalie.
Motivul pentru care deformarile capului sunt o adevarata problema pentru copii depaseste cu mult aspectul estetic al problemei. Uneori, o deformare craniana poate antrena si un grad de asimetrie faciala sau pozitie vicioasa a musculaturii capului si gatului, dintre care cea mai frecventa este torticolisul pozitional.
Etapele de prevenire sau tratare a deformarilor capului
Preventia si consilierea in acest sens joaca un rol deosebit de important. Parintii trebuie sfatuiti ca in primele 2-4 saptamani de viata, atunci cand oasele craniului sunt maximum de maleabile, sa stabileasca o rutina vizavi de pozitia copilului in patut, fie in timpul somnului, fie in timpul de veghe. Astfel, bebelusul trebuie sa fie asezat in patut alternativ pe fiecare parte, cat si pe spate, si pe burta. Pe burtica trebuie asezat intotdeauna doar sub stricta supraveghere, pana cand ajunge la varsta la care se poate intoarce singur de pe spate pe burtica si la care isi poate sustine timp indelungat capul atunci cand este pozitionat pe burta. Jucariile este bine sa fie mutate de pe o parte pe alta deasupra patutului, pentru a antrena miscari active ale gatului si capului catre ambele parti.
- Atunci cand deformarea capului este deja constituita, toate regulile mai sus amintite vor servi la prevenirea avansarii gradului de deformare;
- Exercitiile de tonifiere a musculaturii si de pozitionare a capului sunt urmatoarea etapa. Se pot utiliza saltele sau pernite speciale pentru tratarea sau prevenirea deformarii capului. Patul copilului se poate reorienta in camera pentru a distrage atentia catre partea nedeformata a capului. Mici miscari de gimnastica, recomandate de catre fiziokinetoterapeut, se pot repeta zilnic, in timpul schimbarii scutecului, ziua, in timpul orelor de joaca si seara, la baita;
- Daca aceste metode nu dau rezultate, se poate opta pentru purtarea unor cascute rigide, speciale, recomandate si ajustate de catre medicul ortoped pediatru. Rezultate bune, in urma purtarii de casca, se raporteaza intre varsta de 4 si 12 luni;
- Chirurgia corectiva este ultima solutie, atunci cand repozitionarea, gimnastica sau casca remodelatoare da gres. De cele mai multe ori, se preteaza in cazurile in care copiii asociaza, de asemenea, o osificare timpurie a suturilor, alaturi de o deformare a capului.
De cele mai multe ori, statul pe burtica si repozitionarea frecventa in timpul somnului sunt metode foarte eficiente care ajuta atat la prevenirea, cat si la tratarea formelor usoare de plagio- sau brahicefalie.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru