Cum previi o nastere prematura?
Nasterea reprezinta un proces fiziologic prin care gravida aduce pe lume in conditii normale bebelusul nou-nascut. In situatii normale sarcina este dusa la bun sfarsit dupa parcurgerea unei perioade de timp de 40 de saptamani, perioada in care produsul de conceptie rezultat in urma copulatiei celor 2 celule ajunge la stadiul de nou-nascut in urma replicarii si dezvoltarii celulare normale. Orice situatie prin care perioada normala a dezvoltarii sarcinii pe parcursul celor 40 de saptamani este scurtata o putem cataloga drept situatie ce poate avea consecinte nasterea prematura. Evident in functie de rezultatul acestui proces putem obtine ca rezultat un nou-nascut viu sau nu, un nou-nascut ce poate lua o nota de 10 la scorul Apgar sau o nota mai mica, cu o greutate cuprinsa intre 1 kilogram – 2 kilograme jumatate.
Cand se poate declansa o nastere prematura?
Evident ca in urma studiilor de specialitate au fost identificate situatii ce pot conduce la aparitia unei nasteri premature, situatii care unele dintre ele pot fi manageriate astfel incat pacienta in urma nasterii sa nu aiba de suferit, iar daca se poate nou nascutul sa fie nascut viu si cu o nota Apgar cat mai mare. Daca spre exemplu in urma unui examen de specialitate medicul constata existenta unor nasteri premature in antecedentele pacientei, consumul alcoolului sau fumatul pe perioada sarcinii, existenta raporturilor sexuale dupa saptamana 20 de sarcina putem spune ca gravida are un scor de risc mare pentru a anagaja un travaliu prematur care sa conduca la o nastere prematura. Daca gravida prezinta anterior saptamanii 36 o pozitionare a colului central, o consistenta moale a acestuia, o dilatare incompleta sau partiala, pozitionarea acestuia spre anterior sau posterior, cu un segment inferior subtire, tensionarea acestuia de prezentatie, putem spune ca gravida are cele mai mari sanse sa nasca prematur termenului normal de 40 de saptamani. Daca spre exemplu medicul descopera anterior varstei de 36 de saptamani o prezentatie angajata sau coborata, membrane rupte sau fisurate urmate sau nu de pierderi vaginale de sange semnificative sau persistente, de contractii uterine sistematizate sau nu, ce pot deveni mai frecvente sau mai intense, putem spune ca o nastere prematura este iminenta.
Pentru a putea spune ca avem la o pacienta insarcinata situatia unei nasteri premature trebuie ca aceasta sa prezinte simptomatologia specifica unui travaliu si anume existenta contractiilor uterine dureroase cu o frecventa de minim o contractie la 10 minute, prezenta membranelor rupte insotite de o scurtare a colului sub 1 cm si o dilatatie a acestuia de cel putin 2 cm.
Ce trebuie sa faca gravida in cazul in care are risc de nastere prematura?
Pentru a putea preveni o astfel de situatie gravida trebuie sa stie ca trebuie sa respecte cu strictete programarile la consultatiile periodice, trebuie sa manifeste o atitudine cooperanta in vederea diagnosticarii si tratarii oricaror afectiuni asociate sau dezvoltate pe perioada sarcinii. Daca gravida remarca prezenta durerii insotita sau nu de episoade de contractie uterina trebuie de urgenta sa anunte medicul ginecolog deoarece este posibil ca pacienta sa traverseze un episod simptomatic specific unei nasteri premature. Dupa ce anunta medicul ginecolog de situatia constatata gravida trebuie sa faca repaus la pat in pozitie orizontala in decubit lateral stang, trebuie sa se hidrateze corespunzator. De asemenea medicul care urmareste sarcina poate utiliza cu succes tehnica cerclajului, daca vorbim de sarcina inainte de 20 de saptamani, administrarea tratamentului tocolitic, monitorizare miscarilor respiratorii fetale si a valorilor fiziologice ale gravidei si fatului astfel incat sa previna declansarea unei nasteri premature.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologica