Cum reaprinzi flacara iubirii
Uneori relatiile romantice sau casatoriile sunt marcate de monotonie, iar acest lucru intervine deoarece partenerii permit si reduc relatia la o existenta banala si fara gram de culoare. Chiar daca este imperios necesar ca actiunile si asteptarile partenerilor implicati sa fie unele realiste, acest lucru nu inseamna renuntarea la romantism sau imbratisarea plictisului. Dragostea si pasiunea nu pot fi pastrate pur si simplu, ci prin implicare continua si constanta din partea ambilor parteneri. Sa oferi si sa primesti in egala masura, sa-ti adori iubitul/ iubita, sa fii la fel de pasional ca in prima noapte de dragoste, aceste lucruri nu se invata si nu se impun, ci reprezinta parte de constientizare asupra necesitatii mentinerii pasiunii si alimentarii ei permanente. Uneori e nevoie de foarte putin sa reaprinzi flacara iubirii, in alte cazuri de foarte mult. Depinde de cat s-a pierdut din… incredere, respect, colaborare, romantism, pasiune, sprijin reciproc, comunicare, etc.
Asa readuci pasiunea in cuplu! Iata cum reaprinzi flacara dragostei:
- Spune-i mereu adevarul.
Se stie ca adevarul este calea spre vindecarea sufletului. Daca pana acum l-ai ascuns partial sau in mai mare masura, ar fi bine sa iti asumi recunoasterea lui. Asumarea riscurilor ce pot surveni in urma destainuirii si asumarea durerii pricinuite te vor pune totusi intr-o pozitie favorabila, in pozitia celui care isi doreste sa salveze iubirea chiar cu acest pret si care are constiinta faptului ca vindecarea nu inseamna altceva decat intoarcerea la adevar.
- Mai putin trecut si mai mult prezent.
Daca nu puteti taia cordonul ombilical ce va tine racordati la trecut si il carati dupa voi pretutindeni nu veti simti prezentul ca atare, iar actiunile si comportamentele vor fi influentate vrand-nevrand de elemente din trecut. Amintirile nu se pot sterge cu buretele dar atunci cand ele devin filtre ale actiunilor din prezent, devin cu atat mai dureroase, deoarece exista tendinta de a compara ceea ce este in prezent cu ce era in trecut. Invata sa simti ce esti acum si aici pentru a putea darui echilibru relatiei, a putea darui caldura partenerului de viata, a-l privi, a-l imbratisa, a plange si a rade cu si langa el, a-l trata pe celalalt asa cum tie ti-ar placea sa fii tratat, etc.
- Pune-te in locul partenerului.
Daca atunci cand apar tensiuni in cuplu, partenerii ar putea face un schimb de roluri pentru cateva minute, cu siguranta cand ar reveni pe pozitiile initiale ar constientiza ce anume au gresit si unde, ce anume pot face in continuare ca alternative de comportament cu beneficii pentru relatia de cuplu. Dar si la vreme de pace, un schimb de roluri imaginar ar aduce informatii utile despre ce i-ar place celuilalt, ce si-ar dori, cum si-ar dori, etc, iar racordarea fina la nevoile sau fanteziile lui ar fi de-a dreptul magulitoare.
- Flori si gesturi tandre.
Gestul de a oferi flori este apreciat si poate reaprinde flacara iubirii, insa acest gest este din ce in ce mai putin folosit de parteneri. Pregateste cina in locul ei, sau fa-i o invitatie la un restaurant select sau chiar la restaurantul in care ati luat masa cand erati ca doi porumbei. Daca ai norocul sa rezervi si aceeasi masa la care ati baut un pahar de vin la prima intalnire, vei starni emotii placute.
Pentru acest lucru este necesar un grad destul de mare de empatie si de incredere reciproca. O comunicare deschisa intre parteneri in care unul sa spuna celuilalt ce are pe suflet, iar celalalt sa-l linisteasca, nu poate fi posibila decat daca exista incredere. Partenerul trebuie sa fie deoppotriva si cel mai bun prieten. Numai asa va cunoaste ce anume il motiveaza, il intristeaza, il nelinisteste sau il linisteste pe celalalt. Imbinarea iubirii cu prietenia este o reteta foarte buna pentru a reinvia flacara iubirii.
Citeste si 5 obiceiuri in numele iubirii
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog