Cum recunoastem travaliul?
Cu cateva saptamani inaintea instalarii travaliului, abdomenul gravidei sufera o modificare a formei sale in sensul ca inaltimea fundului uterin scade. Debutul travaliului poate fi anuntat de eliminarea dopusului gelatinos ce reprezinta o scurgere vaginala ce contine mucus si striuri sangvinolente. Contractiile uterine din pretravaliu se numesc contractii Braxton Hicks si ajuta colul uterin sa treaca prin schimbarile de care are nevoie pentru a incepe sa se dilate. Aceste modificari pot avea loc inaparent in ultimele cateva saptamani de sarcina.
Contractiile false Braxton Hicks sunt adesea neregulate, pot inceta daca gravida este in repaus fizic sau daca isi modifica pozitia, sunt de regula slabe ca intensitate si nu se intensifica si sunt resimtite la nivelul abdomenului inferior.
Cand sa ne adresam medicului?
Simptomele ingrijoratoare care motiveaza gravida sa consulte medicul sunt reprezentate de ruperea membranelor cu pierdere de lichid amniotic, sangerare vaginala, contractii uterine dureroase sistematizate, lipsa perceptiei miscarilor active fetale.
Fazele si stadiile travaliului
Travaliul se refera la prezenta contractiilor uterine regulate care determina stergerea si dilatarea progresiva a colului uterin si coborarea fatului. Travaliul este privit din punct de vedere al fazelor sale – latent, activ si decelerativ – si al celor trei stadii ale sale. Contractiile uterine din travaliu sunt sistematizate, apar la intervale de timp regulate, persista indiferent de miscari si schimbarea pozitiei gravidei si cresc in intensitate.
Faza initiala a travaliului este numita faza latenta. Ea incepe in momentul in care femeia percepe contractii uterine regulate. Aceste contractii au rolul de a inmuia treptat, de a sterge si de a incepe sa dilate colul. Femeile au insa activitate contractila neregulata incepand din trimestrul al doilea de sarcina, astfel ca este dificil de evaluat cand anume gravida intra in faza latenta a travaliului. Faza activa este asociata cu un ritm mai rapid de dilatare cervicala si incepe de obicei de la o dilatatie de 2 la 4 cm pana la dilatatia completa de 10 cm.
A doua etapa a travaliului se refera la intervalul cuprins de la dilatatia completa la nasterea copilului. Indiciile ca a doua etapa a inceput sunt reprezentate de dorinta mamei de a suporta fiecare contractie, o senzatie de presiune asupra rectului insotita de dorinta de a defeca si debutul senzatiei de greata cu varsaturi. A treia etapa a travaliului se refera la timpul de la nasterea copilului la delivrenta (expulzia placentei).
Cum sa facem fata travaliului?
Acest lucru depinde de momentul zilei, de pasiunile fiecareia si de starea de spirit. Pastrarea calmului si relaxarea va ajuta organismul sa elibereze oxitocina, hormonul necesar in travaliu. Alternarea intre mersul pe jos si odihna in vederea pregatirii travaliului activ ce va urma este ideala. In timpul fazei latente a travaliului, este permisa alimentatia si este incurajata hidratarea. De asemenea, este incurajata experimentarea diferitelor pozitii si tehnici de respiratie pentru a vedea in ce masura acestea ajuta gravida sa faca fata contractiilor uterine.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie