Cum recunoşti astenia de primăvară
Natura revine la viață, soarele parcă strălucește mai tare, oamenii scot hainele colorate de prin cotloanele dulapurilor. Cheful de plimbare revine mai puternic decât niciodată. Cu toate astea, pentru unii oameni, primăvara vine cu o stare de irascibilitate. Cu oboseală și chiar depresie, care contrastează puternic cu starea generală a celorlalți.
Asteniei de primăvară îi este asociată și febra de primăvară, acesta nefiind însă un diagnostic foarte bine conturat. Este considerată că fiind o categorie medicală bazată mai mult pe observație decât pe concluzii ale unor studii științifice. Este un fenomen care debutează la începutul primăverii și care afectează într-o măsură mai mare sau mai mică unele persoane, după cum vom detalia în rândurile care urmează.
Ce este astenia de primăvară?
Astenia de primăvară este cauzată de felul în care corpul nostru se adaptează schimbărilor climatice. Unii oameni adoră și aşteaptă cu nerăbdare venirea primăverii, în timp ce pentru alții, schimbarea anotimpului vine cu ceva stări neplăcute. În câteva săptămâni, chiar și mai puțin, corpul și psihicul se obișnuiesc și lucrurile revin la normal.
La declanșarea asteniei de primăvară contribuie și faptul că în timpul sezonului rece nu avem atât de multă activitate fizică. În egală măsură, dacă nu avem grijă să includem în regimul alimentar suficiente vitamine, minerale și nutrienți de calitate, riscul declanșării asteniei de primăvară este mai mare.
Alte cauze ale asteniei de primăvară
Mai există și o altă explicație a specialiștilor pentru declanșarea asteniei de primăvară. Această se referă la felul în care organismul își reglează nivelul de hormoni atunci când zilele devin mai lungi în timpul primăverii. Se eliberează mai mult testosteron și estrogen, mai multe endorfine decât înainte, fenomen care afectează organismul suficient încât să fie resimțită oboseală specifică asteniei de primăvară.
Alergiile pot fi, de asemenea, o cauza a asteniei de primăvară. Din cauza faptului că suntem mai expuși le polen, acarieni sau praf, putem ajunge să avem anumite alergii. Persoanele cu colesterolul ridicat, cu tensiune arterială mare și care au astfel de alergii sezoniere sunt mult mai expuse asteniei de primăvară.
Faptul că în timpul primăverii au loc o mulțime de schimbări climatice, uneori cu caracter foarte brusc, poate fi un factor declanșator al asteniei. După o zi însorită urmează câteva zile ploioase și friguroase, ceea ce solicită organismul să se readapteze și favorizează declanșarea asteniei.
Care sunt semnele asteniei de primăvară?
Astenia de primăvară are un caracter imprevizibil și se manifestă brusc, putând chiar să aducă multă energie și o creștere a libidoului. Cei mai mulți oameni au trăit sau au auzit însă de celelalte simptome, complet opuse celor menționate anterior, care sunt caracterizate de o scădere a nivelului de energie. Primul gând al celor afectați de astenie e că încep să se afunde în depresie. E drept, cele două au câteva caracteristici comune, dar depresia nu dispare de la sine în timp scurt.
Principalele simptome ale asteniei
Nervozitate – pur și simplu orice detaliu mărunt te scoate din minți, îți e greu să te faci înțeles de ceilalți, te supără orice confruntare. Practic, nu ai nevoie de mare lucru să te transformi într-o drama queen!
Apatie – pe lângă starea de nervozitate, îți lipsește cu desăvârșire cheful. Chiar și lucrurile care odinioară îți aduceau bucurie, azi sunt de-a dreptul fără atracție. E ok, poți stă câteva zile fără să faci nimic.
Lipsa concentrării – pentru o persoană care lucrează în domeniul creativ, ar părea să fie un blocaj artistic, de fapt, mintea se concentrează să se adapteze schimbărilor, nu să îndeplinească ce îi cerem noi.
Dureri musculare – nu e clar dacă durerile sunt reale sau doar mintea noastră nu prea are chef de nimic, dar și acesta poate fi un simptom.
Cum putem combate astenia de primăvară?
Astenia trece, asta-i clar, dar totuși tot trebuie să ne îndeplinim sarcinile, mai ales pe cele de lucru. Nu-i nimic rău în a o lăsa mai moale câteva zile, totuși putem pune în practică câteva trucuri pentru a trece mai repede această perioadă.
Ia o scurtă pauză. Încearcă să te detașezi câteva zile sau măcar să amâni proiectele foarte importante. Uneori, pauză ne permite să ne relaxăm și să ne punem în ordine priorități. Urmează câteva tehnici de relaxare. Sigur, poți să mergi și la un SPA. În definitiv meriți, dar poți să te răsfeți și de acasă. O baie caldă, plină de spumă, un pahar de vin, toate te pot ajuta mult să te relaxezi.
Cumpără-ți ceva frumos! O carte, ceva dulce, ceva îmbrăcăminte, chiar și o mică vacanță, de ce nu? Până la urmă, nu trebuie să eviți să investeșți în ține și în pasiunile tale.Ideal este să petreci cât mai mult timp la soare, pentru că este o modalitate excelență de a-ți reîncarcă rezervele de serotonină care te ajută să îți îmbunătățești starea de spirit.
Faceți sport, indiferent dacă este vorba despre exerciții fizice sau despre niște plimbări mai lungi.Este esențial să va odihniți suficient, cel puțin 8 ore în fiecare noapte, și să va hidratați constant organismul.
Adopta o dietă sănătoasă
Recomandarea specialiștilor este să se renunțe la consumul de grăsimi și de alimente prăjite. De asemenea, dulciurile și sucurile trebuie înlocuite cu legume și fructe pe care să le consumăm într-o stare cât mai naturală. Un alt sfat bun este acela de a înlocui cafeaua cu ceaiul verde, pentru că este o băutură care energizează în aceeași măsură, însă cu efecte extrem de benefice pentru organism având în vedere concentrația mare de antioxidanți.
Puteți adaugă meniului din fiecare zi anumite suplimente alimentare care să va asigure un nivel optim de vitamine și minerale în organism. Consumul de produse apicole favorizează tonifierea sistemul nervos, la fel cum ghimbirul și ginsengul ajută la îmbunătățirea stării fizice și a celei psihice. Puteți chiar să insistați cu magneziul și vitaminele din grupul B.
Fii blând cu corpul tău, ai răbdare cu ține și încearcă să vezi partea plină a paharului. Sigur, până la urmă, o să vezi frumusețea unui nou anotimp, iar dacă totuși, stările se prelungesc mult peste timpul lor obișnuit, n-ar fi rău să apelați la ajutor specializat pentru a putea primi câteva indicațîi clare să eviți astfel de stări sau pentru a descoperi dacă e mai mult decât o simplă astenie.