Cum recunosti sangerarea de nidatie (sangerarea de implantare)?
O usoara sangerare la inceputul unei sarcini nu inseamna neaparat ca aveti o problema sau ca ar trebui sa aveti un motiv de ingrijorare. O astfel de situatie este definita ca sangerare de nidatie sau sangerare de implantare. Acest tip de sangerare reprezinta unul dintre primele semne ale unei sarcini si va anunta ca oul fertilizat a fost implantat in uter. Spre deosebire de menstruatie, sangerarea de nidatie are consistenta, culoare si durata foarte diferite. Asadar, daca doriti sa aflati mai multe informatii despre cum puteti diferentia sangerarea de implantare de menstruatie si care sunt simptomele acesteia, acest articol va va raspunde la intrebari.
Ce este sangerarea de nidatie?
Cunoscuta si ca sangerare de implantare, aceasta se manifesta prin aparitia unei cantitati foarte mici de sange pe chilot. Acest tip de sangerare apare atunci cand oul fertilizat este implantat in uter. Avand in vedere ca mucoasa uterului este vascularizata, in momentul implantarii exista posibilitatea sa apara sangerarea de nidatie.
Aceasta situatie este absolut normala si nu ar trebui sa va ingrijoreze. Cu toate acestea, pentru a confirma sarcina, cea mai sigura metoda ar fi sa efectuati un test de sarcina si sa faceti o vizita la medicul ginecolog. Astfel, va veti putea asigura ca sangerarea pe care o aveti este de fapt sangerare de implantare si nu un semn al unei alte afectiuni care ar putea sa va ingrijoreze.
Semne specifice pentru sangerarea de implantare
Nu este foarte usor sa faceti diferenta intre aparitia menstruatiei timpurii si cea de nidatie. Cu toate acestea, exista cateva semne specifice care v-ar putea ajuta sa o identificati:
- culoarea – sangerarea de nidatie are de obicei o culoare roz-maronie. Pe de alta parte, sangerarea specifica menstruatiei poate incepe cu o culoare de roz deschis sau maro, dar isi schimba rapid culoarea in rosu aprins;
- fluxul – sangerarea specifica implantarii apare de obicei sub forma unui spotting foarte “light”. Desi sangerarea menstruala poate incepe asemanator, aceasta isi va schimba rapid fluxul;
- aparitia crampelor – crampele care anunta implantarea sunt de obicei foarte putin intense si de scurta durata. In schimb, crampele asociate perioadei menstruale vor fi mult mai intense si vor dura mai mult. Desigur, fiecare femeie simte durerea diferit in timpul perioadei menstruale. Asadar, ar trebui sa va ascultati corpul inainte de a decide ce tip de sangerare aveti;
- cheaguri – daca apar cheaguri in sangerare, atunci mai mult ca sigur experimentati inceputul menstruatiei;
- durata fluxului – atunci cand apare sangerarea de nidatie, fluxul dureaza maxim 3 zile. Prin comparatie, sangerarea menstruala dureaza intre 4 si 7 zile;
- consistenta – spre deosebire de sangerarea menstruala care devine din ce in ce mai consistenta pe masura ce trec zilele, cea de nidatie are mai degraba o consistenta lejera, ce apare si dispare.
Exista si alte simptome care va vor indica daca ati ramas insarcinata. Astfel, pe langa sangereara specifica implantarii, este posibil sa aveti schimbari de dispozitie, greata, sani sensibili, dar si dureri de cap sau o stare generala de oboseala. Tocmai de aceea, atunci cand apar toate aceste simptome, puteti confirma prezenta unei sarcini printr-un test de sarcina si o vizita la medicul ginecolog.
Cat dureaza sangerarea de implantare?
Acest tip de sangerare poate dura de la cateva ore pana la 3 zile. Daca sangerarea pe care o experimentati indeplineste criteriile de mai sus, atunci cel mai probabil a aparut sangerarea de nidatie. De obicei, femeile care sunt la prima sarcina vor avea acest tip de sangerare cu o durata mai lunga in comparatie cu femeile care au mai ramas insarcinate. Tocmai de aceea, pentru a confirma o sarcina sunt necesare investigatii suplimentare.
De ce apare sangerarea de nidatie?
La aproximativ 10-14 zile dupa conceptie (atunci cand sperma fecundeaza oul), embrionul se va implanta in peretele uterului. Prin aceasta miscare, este posibil ca oul sa sparga anumite vase de sange din peretele uterului si sa cauzeze o usoara sangerare.
In mod normal, menstruatia apare la 11-14 dupa ovulatie. Tocmai de aceea, sangerarea asociata inceperii menstruatiei si cea de implantare pot fi usor confundate pentru ca se intampla aproape in aceeasi perioada. Cu toate acestea, sangerarea ce apare dupa implantare se intampla de fapt cu o saptamana inainte de inceperea perioadei menstruale.
Sangerarea de implantare produce complicatii pentru sarcina?
Sangerarea de nidatie nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare si nu ar trebui sa reprezinta vreun risc pentru dezvoltarea bebelusului. Daca experimentati sangerare sau spotting pentru mai mult de cateva zile dupa ce a trecut perioada menstruala, atunci aceasta poate indica o alta afectiune care necesita investigatii suplimentare.
De exemplu, sangerarile care apar dupa implantare pot fi un semn al unei infectii vaginale. De asemenea, acestea pot aparea dupa efort fizic intensiv sau pot indica probleme in adaptarea colului uterin.
O alta problema ce ar putea fi semnalata de aparitia sangerarii dupa nidatie ar fi avortul spontan. O astfel de sangerare poate aparea si atunci cand exista o sarcina extrauterina sau pot exista alte probleme ale aparatului reproducator. In acest caz, vizita la medic pentru investigatii suplimentare este necesara.
In concluzie, chiar daca este foarte asemantoare cu aparitia menstruatiei, sangerarea de implantare este un semn normal ce poate indica o sarcina. Pentru a confirma pe deplin existenta unei sarcini, este recomandat sa faceti si un test de sarcina si sa va programati pentru un control la medicul ginecolog.
Surse:
https://www.healthline.com/health/implantation-bleeding-vs-period#other-bleeding
https://www.thebump.com/a/what-is-implantation-bleeding
https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/what-is-implantation-bleeding/
https://uk.clearblue.com/am-i-pregnant/implantation-bleeding