Cum recunoşti un psihopat?
Psihopații trăiesc printre noi și mai mult decât sigur cunoaștem personal câțiva. Arma secretă a psihopaților este faptul că se pot camufla perfect în rândul oamenilor normali, pot mima tristețea, fericirea, empatia, fără să înțeleagă exact cum funcționează acestea. De asemenea, trebuie precizat că nu toți psihopații ajung criminali cu sânge rece, dar majoritatea manipulează, rănesc, decepționează fără scrupule pentru a-și satisface propriile nevoi.
Cum se formează un pishopat?
Cercetătorii nu au reușit încă să demonstreze dacă un psihopat se naște așa sau devine din cauza mediului în care a crescut, dar au reușit să demonstreze că psihopații au patternuri diferite în activitatea cerebrală față de oamenii neurotipici, astfel încât partea din creier care gestionează reglarea emoțiilor, impulsurile, agresivitatea și moralitatea funcționează diferit.
Și chiar dacă aceasta afecțiune ar fi genetică, se pare că mediul în care aceștia se dezvoltă are rolul decisiv în activarea acestui comportament. Copiii care sunt crescuți de psihopati, sociopați sau narcisiști au sanșele cele mai mari sa devină la rândul lor așa, pentru că învață că doar prin manipulare obțin ce își doresc, iar nevoile lor sunt mereu pe primul loc.
Abuzurile fizice, psihice și sexuale pot transforma chiar și cel mai bun, blând și empatic copil într-un adult psihopat dacă acesta nu are șansa sa apeleze la ajutor specializat pentru a gestiona astfel de trăiri dramatice.
Cum recunoști un psihopat?
La prima vedere, psihopatul este un om draguț, atent, binevoitor, un om care se interesează de starea de bine a celorlalți și pare că este cu adevărat preocupat de buna stare a celorlalți. În realitate, un astfel de om mimează perfect un astfel de comportament doar pentru a-și satisface nevoile sau pentru a obține ce își dorește. Odată ce te-a cucerit, psihopatul își arată adevărata față și manipulează, rănește, minte fără scrupule. Iată mai jos câteva semne clare că ai de-aface cu un psihopat:
- Mint foarte mult. Spun orice să pară că ei nu au greșit cu nimic și după un timp, când începi să îi prinzi cu minciuna, dispar din viața ta.
- Adoră să fie în centrul atenției. Le place să se spună despre ei că sunt speciali și fac orice să câștige încrederea celor cu care interacționează. Acești oameni, surprinși în medii diferite, au comportamente cât se poate de diferite.
- Manipulează foarte mult. Știu ce și cum să zică astfel încât să își indeplinească scopul, indiferent de răul pe care îl fac altora.
- Nu pot păstra relații amoroase prea mult. După un timp, partenerii își dau seama că ceva e în neregulă și pleacă sătui fiind de minciună, manipulare și răutate. Din păcate, majoritatea relațiilor cu un psihopat lasă în urmă un om a cărui stimă de sine este sfărâmată, care și-a pierdut încrederea în oameni și cu greu se adună.
Poate un psihopat să își controleze pornirile?
Nu există psihopat care să creadă că ceva în comportamenul lui nu este în regulă. Pentru psihopat, starea lui de bine, plăcerile lui, beneficiile lui sunt scopul lui în viață, iar asta reprezintă normalitatea lor.
Cu toate acestea, există psihopați care, în diverse feluri, ajung să apeleze la ajutor specializat și pot controla medicamentos și, în cazurile fericite, prin psihoterapie pornirile psihopatice. Cu toate astea, atenția sporită, ajutorul familiei și înțelegerea celor din jur, pot ajuta un astfel de om să trăiască fără să rănească și să găsească și fericire, așa cum o definesc ei.
Cum elimini un astfel de om din viața ta?
De psihopat este foarte greu să scapi, mai ales dacă el consideră că scopul lui e să te aibă, să te dețină ca pe un obiect. Psihopații fac orice pentru a te păstra în viața lui, iar când manipularea, victimizarea, nu funcționează, pot apela la violență, hărțuire, iar în cazul acesta, intervenția poliției este recomandată. Până să se ajungă în astfel de situații, încearcă să îl prinzi cu minciuna, să îl demaschezi în ochii lumii și, cel mai adesea, va pleca singur.