Cum relationam cu un iubit posesiv?
Posesivitatea poate compromite buna desfasurare a unei relatii de cuplu. Cand unul dintre parteneri devine posesiv, situatia trebuie tratata ca atare si la timp, deoarece poate avea repercusiuni asupra vietii in doi.
Posesivitatea este panica numarul unu in ceea ce priveste universul relatiilor si calea cea mai sigura spre o despartire iminenta. Exista barbati disperati sa nu-si piarda femeia de langa ei, iar dorinta de a detine controlul absolut asupra partenerei reprezinta singurul lor scop.
Relatiile bazate pe gelozie si posesivitate sunt relatii bolnavicioase, care isi au sfarsitul aproape. Pentru cineva care nu isi cunoaste limitele si nu isi poate controla frustrarile si emotiile, posesivitatea este o consecinta a lipsei increderii in sine si nu se poate trata daca persoana in cauza nu-si recunoaste aceasta slabiciune.
Persoanele posesive trebuie sa constientizeze faptul ca posesivitatea nu are de-a face cu iubirea! Vorbim despre doua lucruri total diferite, sentimente contradictorii, atitudine si forme de relationare strans legate de sentimentele de iubire, independenta si respect. Valul de pe ochi nu ii permite partenerului posesiv sa-si vada greselile si sa si le asume, insa tu ai sansa sa pui punct relatiei nefericite sau sa aduci schimbarea in bine in viata ta.
Iata care sunt semnele prin care afli daca iubitul tau se incadreaza in profilul posesivului:
- Are o atitudine superioara – O relatie sanatoasa este bazata pe intelegere, egalitate, respect si comunicare. Daca iubitul tau are o atitudine superioara fata de tine si in raport cu relatia dintre voi – ia decizii in locul tau, stabileste regulile, nu te consulta, este selectiv in ceea ce priveste anturajul vostru si iesirile in cuplu – este clar ca ai de-a face cu un iubit posesiv.
- Iti restrictioneaza timpul liber – De fiecare data cand il anunti ca iti doresti sa petreci timp in afara caminului conjugal si in lipsa lui, reactioneaza agresiv, are intotdeauna argumente contradictorii si iti reorganizeaza el timpul liber, dupa bunul plac? Este clar, te afli intr-o relatie bolnavicioasa.
- Tu esti singura lui prietena – Acesta este cel mai clar semn ca sufera de posesivitate. O persoana normala are prieteni, relationeaza cu oameni si se integreaza cu usurinta in diferite cercuri sociale. Numai o persoana ursuza, nesigura si care are idei preconcepute se izoleaza de societate si face fixatii pentru o anumita persoana sau pentru un anumit spatiu. Daca il recunosti in aceasta descriere, taie raul de la radacina pana nu e prea tarziu!
- Te controleaza in permanenta – Iti spune ca te iubeste si iti simte lispa in orice secunda? Frumos, dar nu-i permite sa te bombardeze cu zeci de telefoane pe zi. Iubirea te lasa sa respiri, iti ofera spatiu si nu te sufoca… Lipsa de incredere se datoreaza de fapt nesigurantei proprii, iar acest comportament va va compromite pana la urma relatia.
- Este intens in tot ceea ce priveste relatia voastra
- Devine agresiv si se enerveaza usor chiar si in probleme minore
- Are un temperament dominant
- Este in permanenta preocupat de tot ceea ce inseamna persoana ta
- Te obliga la compromis
- Este o fire dependenta
- Este nesigur si cu stima de sine scazuta
- Te urmareste si te verifica cu sau fara stirea ta
Daca partenerul tau prezinta aceste semne de posesivitate, nu astepta ca acest comportament bolnavicios sa dispara de la sine, caci nu se va intampla acest lucru. Posesivitatea este o boala si trebuie constientizata si tratata.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa relationezi cu un partener posesiv
Incearca sa-l trezesti la realitate. Inarmeaza-te cu rabdare si explica-i cum vezi tu, dar si ceilalti, relatia voastra de cuplu. Comunica-i nemultumirile tale si fa-l sa-si analizeze (cu exemple clare) tendintele sale posesive. Fii sincera si fa-l sa inteleaga ca prin aceasta atitudine nu face decat sa te indeparteze si sa te transforme intr-o victima.
Evita relatia de compromis. Nu-i incuraja ideea ca iubirea se rezuma la a-i face pe plac celuilalt. Nu-i permite sa puna stapanire pe viata ta, pe placerile si hobby-urile tale si ajuta-l sa faca diferenta intre iubire si posesivitate.
Nu-i accepta santajul emotional. “Te iubesc si simt nevoia sa te stiu in permanenta langa mine”, “Cuplu inseamna sa fim mereu impreuna”, “Am nevoie sa stiu tot ce faci”, “Iubirea mi-a provocat dependenta”, “Daca iubesti, esti gelos” sau “Nu stiu sa traiesc fara tine” sunt replicile celebre ale posesivului. Nu accepta sa te santajeze emotional, iubirea nu are nicio legatura cu constrangerea. Exista sau nu! Invata sa iubesti liber cu sau fara el!
Cere ajutor de specialitate. Terapia de cuplu poate fi solutia salvatoare in ceea ce priveste relatia voastra. Daca nici in urma unei discutii de specialitate nu isi schimba comportamentul, salveaza-te, caci risti sa te “contaminezi” si tu!
Sursa: livestrong.com
Text: Alexandra Lupu