Cum renunti la o relatie cu un narcisist?
Narcisismul este o dereglare a personalitatii manifestata printr-o nevoie imperioasa de admiratie, un sentiment maret de autoimportanta si o lipsa acuta de empatie. Evident, ne referim la empatia fata de ceilalti, nu si la cea fata de propria persoana, de care este iremediabil inamorat. Narcis, in mitologia greaca, era un frumos tanar care s-a indragostit de propria imagine reflectata in apa. Legenda spune ca in locul in care a murit Narcis a rasarit cunoscuta floare care ii poarta numele.
Cum recunosti un narcisist?
Narcisistul este usor de remarcat dupa grandoarea pe care o afiseaza, natura intrecandu-se pe sine in zamislirea talentelor lui. Toate aceste calitati le afiseaza si le exagereaza cu scopul ultim de a castiga admiratia tuturor. Se hraneste cu atentia si recunoasterea celorlalti, devenind dependent de ele. Printre minunatele talente ale sale se numara snobismul si incapacitatea de a vedea lucrurile din perspectiva altora. De aceea, comunicarea cu el devine un monolog, la sfarsitul caruia ne simtim obligati sa laudam minunea care este. Respinge critica cu toata puterea, iar responsabilitatea pentru greselile lui va fi pasata celor apropiati. Nu sunt dispusi la niciun sacrificiu, scopul lor fiind sa isi rasfete propria persoana. Dezvolta fantezii de putere si succes si sunt motivati de o imensa dorinta de realizare. Unii dintre ei chiar ajung persoane de succes, ajutati fiind de sarmul caracteristic si de nevoia constanta de validare.
Locul unde narcisistul prinde „radacini”
Daca in viata ta a aparut un asemenea personaj de o valoare nemasurata, ar fi bine sa te intrebi din ce cauza. Narcisistii isi aleg pe post de victima: persoane nesigure deoarece in fata lor e mai usor sa te afirmi, persoane cu complexe de vinovatie (sentimentul de vina al victimei e ca o pedala de acceleratie pentru el), persoane care nu au un sistem de valori clarificat (e mai usor sa-i faci dependenti) si persoane dispuse la sacrificiu (ele se vor dedica pana la ultima picatura de energie).
Ce se ascunde sub „petalele” narcisistului?
Cum arata personalitatea reala a narcisistului, daca am elimina aroganta si iubirea de sine? Originea acestui tip de personalitate se afla in copilarie. Copilul a fost fie ignorat de catre parinti, fie asteptarile acestora de la el au fost foarte mari. Narcisistii au fost orientati sa se raporteze la cei din jur cu superioritate si sa demonstreze in permanenta ca nu sunt cu nimic mai prejos decat acestia. Printre suferintele, de cele mai multe ori inconstiente, ale narcisistilor se numara:
– sentimentul de vinovatie − ei nu se pot impaca cu faptul ca nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor parintilor;
– anxietate sporita − narcisistilor le este frica sa greseasca, atat de puternica este tendinta lor de perfectiune;
– singuratatea − interzicandu-si sa-i iubeasca pe cei din jur, ei se transforma in singuratici eterni;
– neconcordanta dintre idealuri si asteptari (proprii sau ale altor persoane).
Cum il „dezamorsezi”?
Ideal ar fi sa rupi relatia cu un narcisist, dar daca totusi iti doresti sa o pastrezi, poti incerca. Insa activeaza regimul „hardcore”:
– suprima, fara echivoc, capriciile narcisitului;
– nu-i permite sa te jigneasca nici macar sub forma de gluma;
– ridica-ti nivelul de stima de sine si incredere in propria persoana. Daca tu nu te vei iubi si respecta, cu atat mai putin o va face partenerul;
– sfideaza-l, uneori poate fi foarte util;
– vorbeste-i despre sentimentele tale si cere-i reciprocitate. Uneori, narcisistii nu au nici cea mai vaga idee despre cum este sa-ti manifesti sentimentele fata de o alta persoana.
Relatia cu un narcisist presupune un consum enorm de energie deoarece nevoia lor de suport si apreciere este foarte greu de satisfacut. De cele mai multe ori, sfarsesc singuri, nefericiti si neintelesi in maretia lor. Daca nu suferi de sindromul salvatorului intr-o relatie, sunt cateva lectii pe care le poti invata de la un narcisist: sa inveti sa ceri, nu numai sa dai, sa te respecti si sa te iubesti mai mult pe tine insati.
Text: Psiholog Dana Comanescu