Cum repari relaţia cu părinţii
Nu toți copiii ajung să se nască în familii blânde, respectoase, empatice, din păcate, mulți au o copilărie grea, uneori tragice, pe scurt, au părinți cu care nu pot relaționa corespunzător cu copiii lor.
Odată ajunși adulți, o parte dintre acești copii tânjesc către relații normale cu părinții, iar în interior, toți părinții își doresc copiii aproape, așa că se fac eforturi pentru a încerca să se reîntregească familia.
Ce trebuie să faci pentru a repara relația cu părinții?
Pentru a putea să ai o relație normală cu părinții sau măcar să ai pretenția ca lucrurile să intre pe un făgaș normal, trebuie să faci unele schimbări:
- Investește în tine. Câteva ședințe de psihoterapie te ajută enorm să vezi ce e de lucru la propria persoană pentru că, în definitiv, ceilalți nu se schimbă dacă nu vor, dar dacă tu evoluezi și relația voastră se poate transforma.
- Discută deschis. Spune ce ţi-ai dori să se schimbe între voi, dar când deschizi astfel de discuții, ai mare grijă la ton pentru că dacă părinții o iau ca pe un reproș, inevitabil apar și certurile.
- Acceptă-i așa cum sunt. Oamenii sunt foarte rezistenți la schimbare. Dacă părinții simt că tu le comentezi orice decizie, orice reacție, ești veșnic nemulțumit, vor evita să mai petreacă timp cu tine sau răspund cu aceeași monedă, adică prin critică. Încearcă să lucrezi la relație, să vezi lucrurile bune, nu să lucrezi la transformarea lor în părinții pe care visezi să îi ai.
- Petreceți timp împreună. Părinții scoși din mediul lor, se pot transforma formidabil. Mergeți la restaurant, la teatru, încercați să formați o relație înafara casei.
- Ai așteptări realiste. Oamenii nu se schimbă peste noapte, oamenii în general nu vor să se schimbe, iar noi, putem funcționa optim înconjurați de oameni de calitate.
Cum îi abordezi?
Când hotărăști că vrei să schimbi ceva, în această situație aparte, merită încercat să nu îi anunți și pe părinți din prima. Atunci când îi anunți, pot deveni tensionați, încordați, chiar să respingă sau să hiper gândească orice acțiune. Surprinde-i cu atitudinea ta mai ințelegătoare și poate o să simtă că ceva se schimbă în bine, iar totul o să fie de la sine.
Ce faci dacă totuși relația e de nereparat?
Uneori, indiferent de cât se investește, unele relații sunt de nereparat. Chiar dacă e dureros pentru orice copil să știe că părinții nu reprezintă un aliat de nădejde în călătoria numită viață, asta nu înseamnă că viața nu poate merge mai departe. Unii părinți sunt atât de toxici, de indiferenți, de reci și de distanți încât e un chin pentru copil să stea alături de astfel de oameni, iar distanțarea poate să le fie tare benefică.
Dacă totuși vrei să păstrezi o urmă de comunicare, atunci poți suna odată la câteva zile, dar asta doar dacă nu reprezintă un motiv de frustrare sau anxietate.
Cum treci peste dezamăgire?
Oamenii dezamagesc, oamenii rănesc, în familie te naști, nu o alegi. Fiecare dezamagire reprezintă o lecție, un motiv de evoluție, de creștere, cu fiecare experiență devii mai puternic. Deși doare să te simți al nimănui, întotdeauna e mai bine singur decât cu oameni toxici în jur.