Cum să acționezi corect în lupta cu migrena
Migrena este acea durere de cap pulsatilă, cu caracter moderat sau sever, care este resimțită unilateral – adică doar pe o parte a capului. Cele mai multe dintre persoanele care au migrene acuză anumite simptome asociate, ca de exemplu o stare generală de rău, greață și vărsături, sensibilitate sporită la sunet și lumină. Migrena poate să influențeze negativ calitatea vieții și poate să fie un obstacol în desfășurarea normală a activităților de zi cu zi, uneori fiind nevoie chiar de câteva zile de repaus pentru ca migrena să treacă și persoana afectată să poată reveni la normal.
Magneziul plus Vitamina B6 de la Naturalis contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii şi extenuării, la menţinerea sănătăţii psihice, la funcţionarea normală a sistemului nervos.
Există foarte mulți oameni care sunt afectați de migrene, atât de sex feminin cât și de sex masculin, însă este o problema întâlnită mult mai des în cazul femeilor. Fiind o problema destul de comună, migrena poate să fie provocată de extrem de mulți factori, printre care și deshidratarea sau neregularitatea meselor. De asemenea, poate să apară și din cauza schimbărilor de fus orar, a hipoglicemiei, a posturii greșite sau a efectuării unor exerciții fizice prea intense pentru nivelul de pregătire al persoanei respective.
Ce este migrena
Cea mai comună formă este migrena fără aură, care este precedată de o stare de oboseală, dar mai există și migrena cu aură, care este recunoscută după cele patru stadii de dezvoltare. „Prodromul” este primul stadiu, caracterizat de iritabilitate, depresie și oboseală, cu o durata de aproximativ o zi. „Aura” este al doilea stadiu, moment în care apar în general anumite simptome vizuale. Al treilea stadiu este reprezentat de „cefalee”, atunci când se ajunge la durere pulsatilă (moderat – severă). De asemenea, în acest al treilea stadiu, pot să apară stări de greață și vărsături. Stadiul al patrulea are denumirea de „postcefalee” și se manifestă printr-o stare accentuată de epuizare fizică.
Migrena – simptome
Cel mai evident simptom în caz de migrenă este reprezentat de durerea puternică resimțită pe o parte a capului. Această durere poate să aibă un caracter moderat sau sever și să fie însoțită de o senzație pulsatilă, agravandu-se atunci când persoana afectată se mișcă. Sunt și situații în care durerea poate să se manifeste pe ambele părți ale capului, ajungând să afecteze atât fața cât și gâtul. În afară de starea de rău, migrena mai poate să fie însoțită și de simptome precum dureri abdominale, diaree, transpirație, frisoane sau dificultăți de concentrare.
Există persoane care au migrenă și care nu ajung să resimtă niciunul dintre simptomele enumerate anterior, dar sunt și cazuri în care aceste simptome sunt prezente însă lipsește durerea de cap. În general, simptomele migrenei pot avea o durata cuprinsă între câteva ore și câteva zile. Cu toate acestea, în urma unei migrene puteți avea o senzație de oboseală care să dureze chiar și o săptămână.
Diagnosticul de migrenă
În situația în care suferiți frecvent din cauza migrenelor, adică mai mult de cinci zile în fiecare lună, sau dacă simptomele devin severe, este recomandat să mergeți la un consult medical. Chiar dacă nu există o modalitate anume de testare pentru diagnosticarea migrenei, există anumite alternative pe care medicul le va avea în vedere pentru a stabili un diagnostic precis. În primul rând, specialistul va identifica tiparele durerilor de cap recurente, precum și simptomele care le însoțesc. Există posibilitatea că migrena să fie imprevizibilă și să apară fără simptome asociate, ceea ce face că diagnosticarea corectă să poată dura mai mult timp.
Trebuie să cereți ajutor medical de urgență dacă, în urma unei migrene, va confruntați cu paralizie sau slăbiciune la nivelul feţei sau al brațelor, dacă vorbiți nedeslușit, dacă aveți convulsii, dacă faceți febră, dacă remarcați vedere dublă sau confuzie mentală.
Cauze și factori de risc ale migrenelor
Nu a fost identificată până în prezent o cauză exactă care să determine migrena, dar specialiștii consideră că migrena apare pe fondul unei activități cerebrale anormale. Din cauza acestei activități anormale, semnalele nervoase sunt afectate temporar, la fel și vasele de sânge și substanțele chimice de la nivelul creierului. Cercetătorii nu au reușit să determine cu precizie care sunt factorii responsabili pentru modificările de acest fel ale activității cerebrale, dar una din posibilele explicații ar fi aceea că genele pot să predispuna la migrene.
În afară de predispoziția genetică pentru migrene, mai poate să fie vorba și despre influența unor factori de mediu. De asemenea, migrena poate să apară și din cauza vârstei, afectând în special persoane cu vârsta de aproximativ 30 de ani. În cazul femeilor, migrenele pot să fie și consecința modificărilor hormonale care apar la menstruație dar și a administrării de pilule contraceptive (anticoncepționale). Pe de altă parte, migrena poate să apară și din cauza depresiei, a excitării, a furiei sau a unui șoc puternic. Există și anumiți factori alimentari care pot să provoace migrene, ca de exemplu vinul roșu, brânza, ciocolata sau mâncărurile prăjite. Mirosurile intense pot fi și ele de vină, la fel și zgomotele puternice sau lumina orbitoare.
Sfaturi care te ajută să acționezi corect împotriva migrenelor
În primul rând, pentru a acționa corect în caz de migrenă, este important să controlați factorii care o declanșează. Este important să evitați consumul de produse care conțin tiamină, să țineți pe cât posibil sub control stresul, să evitați schimbarea bruscă a mediului, precum și consumul exagerat de tutun. Puteți să preveniți apariția migrenelor dacă va îmbunătățiți sănătatea fizică, mentală și emoțională, executând anumite exerciții fizice sau apelând la tenhici speciale de relaxare. Există și anumite medicamente pe care le puteți folosi în caz că aveți o migrenă, cele mai eficiente fiind betablocantele, antiepilepticele, antidepresivele și blocantele canalelor de calciu. Recomandarea este ca, înainte de administrarea oricărui tratament medicamentos, să cereți sfatul unui medic specialist.
Migrena poate fi ameliorată și cu medicamente care nu necesită prescripție medicală, așa cum este aspirina sau ibuprofenul. Există și alte terapii eficiente pe care le puteți avea în vedere în lupta cu migrena. De exemplu, puteți aplica pe frunte comprese reci, vă puteți odihni într-un loc liniștit și fără zgomote, vă puteți masa ușor tâmplele. Migrena poate fi ameliorată și prin administrarea de suplimente care să conțină vitamina B2, coenzima Q10 și magneziu. O altă alternativă eficientă în lupta cu migrena este și stimularea magnetică transcraniană.