Cum să ai grijă de silueta ta în timpul sarcinii și după naștere ?
Când o femeie rămâne însărcinată, corpul ei suferă anumite schimbări, poate că uneori aceste modificări nu sunt pe placul tuturor mamelor însă ele trebuie să se bucure pentru că au șansa să aducă pe lume un copil, care reprezintă o binecuvântare pentru întreaga familie. Anumite lucruri nu vor mai fi niciodată ca înainte, spre exemplu vergeturile vor dispărea însă niciodată complet, sânii suferă și ei modificări importante în cazul în care mama alăptează.
Îngrijirea în perioada prenatală
O îngrijire prenatală a siluetei reprezintă un stil de viață sănătos în timp ce sunteți însărcinată. O gravidă trebuie să ia în medie în greutate 15 kg pe parcursul sarcinii. Un câștig al greutății mai mare implică de asemenea și o naștere mai grea și o recuperare mai dificilă de cele mai multe ori. Dieta este foarte importantă și trebuie să se bazeze pe legume, fructe, carne, ouă, lapte, mai puțin mâncare care nu este perfect preparată termic cum sunt fructele de mare și unele specii de pește cărora nu le cunoaștem proveniența. Spre exemplu carnea de rechin are un conținut ridicat de mercur, iar acest lucru poate dăuna fătului. Mama poate să consume o cană de cafea pe zi sau alte băuturi cu cofeină. Gravida poate să facă exerciții fizice zilnice, dar fără a exagera. Sunt recomandate plimbările în aer liber și consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi.
Îngrijirea în perioada postnatală
Perioada postnatală începe după nașterea bebelușului și se încheie când corpul mamei a revenit aproape la starea dinainte de sarcină. Această perioadă durează între 6-8 săptămâni. Perioada postpartum implică schimbări atât la nivel fizic, cât și la nivel emoțional. Mama are nevoie de multă odihnă, de o alimentație hrănitoare și ajutor în primele săptămâni. Dieta trebuie să fie sănătoasă și echilibrată mai ales dacă mama alăptează, experții în alăptare recomandă ca mama să mănânce orice, neavând nicio restricție, de fiecare dată când îi este foame. Din alimentația unei proaspete mame nu trebuie să lipsească produsele alimentare obținute din grâu, orez, ovăz, făină de porumb, orz, cât și legumele de culoare verde închis, roșu și portocaliu. Fructele pot fi proaspete, congelate, conservate sau uscate. Produsele din lapte sunt indicate, însă sunt recomandate cele cu un nivel scăzut de grăsimi și care au un conținut ridicat de calciu. Proteinele de origine animală sunt recomandate, mai ales cele slabe în grăsimi.
După 6 săptămâni de la naștere mama poate să facă exerciții fizice și să-și reia activitatea de zi cu zi. Majoritatea mamelor doresc să piardă mult în greutate după naștere, urmând o dietă drastică. Acest lucru nu este indicat mai ales dacă mama alăptează deoarece poate dăuna bebelușului. Scăderea în greutate se produce firesc pe parcursul a câteva luni de zile, însă acest obiectiv se atinge prin eliminarea gustărilor bogate în grăsimi și a dulciurilor. Ajută de asemenea o dietă bogată în fructe și legume proaspete, echilibrate cu proteine și carbohidrați. Exercițiile fizice ajută la arderea caloriilor și la tonifierea mușchilor și a membrelor. Dacă mama alăptează trebuie să consume mai multe lichide pentru a se hidrata.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu cardul Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.