Cum sa aranjezi camera copilului in stil Montessori
Maria Montessori este o revolutionara in adevaratul sens al cuvantului in ceea ce priveste educatia copiilor. Intr-o epoca in care copii erau educati prin metode severe, lipsite de empatie si blandete, metode care incurajau chiar si disciplinarea prin violenta, Maria Montessori studiaza evolutia timpurie a copiilor si concluzioneaza faptul ca acestia au toate resursele in ei, astfel incat sa invete singuri abilitatile necesare dezvoltarii lor. Doamna Montessori a punctat faptul ca rolul adultului in viata copilului este unul de partener in evolutie, nu de cadru didactic sau superior iar, in studiile sale a observat cum copiii lasati sa isi exploreze abilitatile la care sunt mai priceputi, ajung adulti fericiti, de succes, oameni independenti si cu o imagine de sine foarte buna.
Desi metoda are o vechime considerabila, ea a luat amploare acum, datorita noilor valuri de parenting, iar multe scoli private se ghideaza dupa principiile acesteia in educarea celor mici. Cu toate ca nu toata lumea isi poate permite sa isi inscrie copilul la astfel de scoli, exista mici modificari pe care o familie le poate face in camera copilului, astfel incat cel mic sa aiba de castigat de pe urma acestei metode extrem de apreciata. Este aproape imposibil ca stilul Montessori sa nu isi faca loc in viata voastra de familie odata ce incepi sa te bucuri de beneficiile pe care le aduce.
Daca ar trebui sa definim Montessori in trei cuvinte, acestea ar fi: simplitate, utilitate si accesibilitate. Da, exista multe materiale didactice care se vand la supra pret sub eticheta de Montessori, dar este evident o metoda de succes de marketing. Majoritatea materialelor se pot face si acasa cu putina creativitate sau se pot cumpara la pret decent din strainatate.
Idei de baza in amenajarea camerei copilului in stil Montessori:
- Pastreaza decorul simplu
In miile de accesorii ce se gasesc pentru decorarea camerei celui mic, e de la sine inteles ca e usor sa te ia valul si sa cumperi mult si fara sens, dar daca pastrezi totul simplu, in tonuri calde, linistitoare, totul e mult mai usor pentru cel mic. Totul din camera copilului trebuie sa aiba scop educational.
- Renunta la patut
In teoria Montessori, patutul restrictioneaza miscarile celui mic, iar acesta trebuie sa aiba acces la tot ce ii este necesar cu usurinta. Pentru siguranta celui mic, poti pune salteaua direct pe jos si sa montezi o poarta care nu ii permite copilului sa iasa din camera.
- Cumpara mobilier si accesorii specifice dimensiunii celor mici
Degeaba ii cumperi birou, daca nu ajunge singur la el, degeaba ii pui tablouri pe pereti daca nu le poate analiza cu atentie. Incearca pe cat posibil sa cumperi mobilier de care se poate folosi fara ajutorul tau.
- Nu ii lasa la indemana prea multe jucarii
Desi nu suna tocmai bine, lasa-i copilului cateva jucarii puse aerisit in rafturi, astfel incat sa le poata vedea pe toate. Odata la cateva zile, poti adauga unele cu care nu s-a mai jucat de mult, dar cu atentie ca nu cumva sa se ataseze de vreuna, iar tu sa o iei fara sa ii spui. De asemenea, cartile trebuie puse la inaltimea lui, cu coperta vizibila, astfel incat sa isi ia cartea care ii place sau pe care vrea sa o cerceteze si sa o puna la loc.
Din moment ce ii permiti sa lucreze cu toate materialele din camera, trebuie acordata atentie sporita sigurantei, astfel incat sa nu existe accidente! Prinde mobila in perete, prinde tablourile cu suruburi, nu doar sa stea agatate, verifica periodic jucariile sa nu fie sparte sau sa aiba piese mici de inghitit.
Citeste si Baia impreuna cu copilul – DA sau NU
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic