Cum sa castigi respectul unui barbat
Pentru a avea o relatie de lunga durata si de succes, partenerii trebuie sa inceapa cu o baza de respect reciproc. Lucrul in echipa, sprijinul reciproc, cinstea, sinceritatea, dar si afectiunea, compasiunea, atentia unuia fata de celalalt sunt considerentele pentru a avea o relatie implinita si circumscrisa de respect reciproc. Dragostea si respectul ar trebui sa mearga mana in mana, iar adevarul este ca nu exista o modalitate sigura si rapida de a castiga respectul partenerului si nu poti castiga mai mult respect decat daca el este pregatit, dezvoltat personal sau inzestrat cu educatia necesara.
Respectul este o parte fundamentala a tuturor relatiilor pe termen lung si se poate observa in general ca barbatii respecta si sunt atrasi de femeile care se respecta, adica isi respecta atat convingerile despre viata, cat si modul de a se ingriji si de a se pune in valoare. In ceea ce priveste viata de cuplu, este necesar sa se aiba in vedere cateva aspecte care concura la castigarea respectului.
Iata cateva recomandari pentru a castiga respectul partenerului
- Fii dispusa sa faci echipa cu partenerul tau pentru atingerea obiectivelor comune. Individualismul si egoismul trebuie inlocuite cu o maniera de a conlucra si de a gandi ca o echipa, lucru necesar pentru luarea deciziilor, si lupta pentru obiective de dezvoltare comune. „Eu” trebuie inlocuit cu „Noi”, pentru a gandi la perspective comune si la un front unit, chiar daca nu se poate conveni intotdeauna asupra tuturor lucrurilor sau actiunilor.
- Discuta intr-o maniera calma disensiunile sau divergentele ivite. O conversatie productiva se bazeaza pe ascultarea partenerului si pe impartasirea opiniilor. Refuzul sau ignorarea opiniilor celuilalt il va face pe partener sa ia o pozitie defensiva sau, dimpotriva, sa devina nervos, iritat sau furios. Nu urmarim crearea tensiunilor, ci gasirea solutiilor pentru o comunicare eficienta. Daca il tratati cu un aer de superioritate sau doriti cu orice pret sa va impuneti ideile, acesta va fi mult mai putin probabil disponibil sa va impartaseasca ideile sau sa faca un compromis.
- Invata sa tolerezi si chiar sa apreciezi diferentele. Se poate intampla ca partenerul sa aiba opinii sau idei diferite. Nu este constructiv sa urmaresti sa ii schimbi mentalitatea. Acceptarea si aprecierea diferentelor va aduce respectul si va conduce la continuarea sanatoasa a relatiei.
- Recunoasteti contributia si efortul partenerului. Exista tendinta multor femei de a fi cicalitoare si de a scoate in evidenta doar partea negativa si problemele survenite in relatie, fara a recunoaste si meritele partenerului, acestea fiind deseori trecute cu vederea, minimalizate sau ignorate. Te-ai bucurat de prezenta lui sau el a facut ca seara sa fie placuta, asteptandu-te cu masa, sau chiar ti-a facut o mica surpriza, cumparandu-ti ceva de ziua ta? Arata-ti bucuria si declara-i ca aceste lucruri inseamna mult pentru tine si ca te fac sa te simti bine, pe langa cuvantul „multumesc” care nu trebuie sa lipseasca din contextul unui trai comun.
- Respectul de sine aduce respect. Daca vrei sa fii respectata, atunci trebuie sa te respecti tu pe tine mai intai, sa ai grija de corpul tau, sa ai un comportament decent, sa eviti excesele de orice fel, sa fii politicoasa, sa actionezi intr-un mod care sa te faca demna de respect.
- Promoveaza responsabilitatea reciproca. Discutati despre greseli, asumati-va greselile si incercati un schimb de roluri, astfel incat sa poti vedea, daca in locul partenerului, ai fi gandit sau ai fi facut la fel. El va aprecia efortul tau de a intelege situatia.
- Asculta-ti partenerul si aloca timp pentru a-l asculta. Ascultarea este o abilitate pe care multe persoane au pierdut-o in ziua de astazi. Asculta cu atentie si aloca timp pentru a asculta, nu intrerupe, ofera-i suport si consiliere atunci cand cere sau cand are nevoie, pentru ca, altfel, unele experiente sau idei nu vor fi impartasite in totalitate. Este important sa stabilesti cu partenerul contactul vizual, astfel incat el sa simta intreaga atentie directionata catre el, sa simta ca este inteles, acceptat. Telefonul sau e-mailul nu suplinesc aceasta nevoie in totalitate si saracesc comunicarea de elementele ei afective sau de empatie.
- Respecta-i limitele personale. Orice om are propriile limite, iar daca doriti sa va respectati partenerul, este important sa stiti care sunt acestea si sa fiti dispusi sa le respectati. De la persoana la persoana, gradul de suportabilitate a unor subiecte sensibile sau patrunderea in sfera intimitatilor sau a vietii private este diferit. Unele suporta mai usor si comunica cu mai multa usurinta despre trecutul lor, altele, mai greu. Unele persoane accepta discutii despre viata intima intr-un mod deschis, altele le considera vulgaritati. Unele persoane accepta si le face placere sa fie tachinate cu privire la diferite „lipsuri” sau greseli, altele considera ofensatoare aceste discutii. Oricare ar fi aceste limite, va trebui sa le cunosti, pentru a le respecta si oferi partenerului un sentiment de confort si siguranta alaturi de tine.
- Incurajeaza-ti partenerul. Nu ezita sa il incurajezi pentru a ajunge la performanta sau pentru a-si atinge visele. El are nevoie sa stie ca femeia in care crede si pe care a ales-o ii este alaturi si ca ii respecta idealurile.
- Ofera-i spatiu personal atunci cand are nevoie. Daca partenerul tau vrea sa fie singur pentru o vreme sau pentru a desfasura unele actiuni de unul singur, nu este respectuos sa dai buzna peste el sau sa insisti sa va petreceti timpul impreuna. Toata lumea are nevoie de un timp anume in afara relatiei si este sanatos si normal sa-si mentina independenta, iar celalalt sa o respecte. Nu trebuie inteles acest refugiu sau aceasta actiune de detasare drept ceva negativ, ca si cum ar dori sa se distanteze sau si-ar face alte planuri pentru o alta relatie, ci trebuie inteles faptul ca unii oameni au nevoie de confidentialitate sau au nevoie sa se regaseasca in propriile lor idei, au nevoie sa se reorganizeze pe sine sau unele actiuni pentru a se simti in confort psihologic cu ei insisi. Numai daca se intampla ca partenerul sa isi doreasca sa fie mereu singur si evita momentele in care puteti fi impreuna in mod intentionat, atunci va puteti gandi ca ceva este in neregula in ceea ce priveste relatia.
Text: Ionela-Janina Sabou – psiholog