Cum să combaţi anxietatea provocată de noul coronavirus
Dacă trăiești cu un nivel ridicat de stres, îți pui în pericol întreaga stare de bine. Stresul produce ravagii asupra echilibrului emoțional, precum și a sănătății psihice. Îți restrânge capacitatea de a gândi clar, de a funcționa eficient și de a te bucura de viața. Din păcate în aceste zile, trăiești momente cu stres suplimentar, nu cauzate doar de faptul că poate ți-ai pierdut jobul, sau de facturile care continua să vină, de responsabilitățile care rămân sau cresc…ci de faptul că trebuie să rămâi izolat! Că simți că ți s-a luat libertatea, sau o parte de viață…că simți că te sufoci între patru pereți și că parcă timpul se scurge prea încet. Noul coronavirus a făcut ca viața ta să fie altfel. Acest virus infinit de mic, a bulversat întreaga planetă și nu, nu ești singur în aceasta situație.
Cum ar trebui însă să gestionăm această criza din existența noastră? Și care este scopul?
Un management eficient al stresului prin identificarea acestor surse de tensiune psihica, te poate duce la îndeplinirea scopului tău, adică de a avea o viață echilibrată cu timp pentru muncă, pentru relații, relaxare și distracție și rezistență de a face fața provocărilor.
Izolarea face să crească anxietatea, teama de boală, de moarte, crește anxietatea. Frica devine anxietate pură!
După ce ai identificat sursa – azi, coronavirusul – fii atent la atitudinea ta, la obiceiurile tale și la modul în care fugi de această problemă ! ”Oare eu sunt de vină? Care este rolul pe care eu îl joc în aceasta situație dificil de gestionat? Oare îmi pot asuma responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în jurul meu?!
Atunci când simți că în mintea ta este haos și nu poți face ordine în gânduri, fă-ți un jurnal. Descrie stresul, în fiecare părticică pe care o simți. Desenează-l…vezi dacă cu fiecare zi ce trece apar lucruri comune, teme identice, comportamente. Apoi întreabă-te cum te-ai simțit fizic și emoțional și care a fost răspunsul tău.
Ce ai făcut sa îți fie mai bine…
Încearcă să gestionezi stresul în patru pași – evită, modifică, adaptează sau acceptă.
Evită stresul inutil– atât timp cât nu depinde în totalitate de tine, nu poți schimba. Pentru că nu doar acest virus îți creează stres, vezi câți alți stresori mai sunt pe lângă acesta.
Află cum să spui nu. Cunoaște-ți limitele și rămâi la ele. Asumă-ți responsabilitatea faptelor și comportamentelor tale. Fă o diferență între TREBUIE și AR TREBUI!
Evită persoanele care te stresează– poate este momentul să faci curat și în lista de prieteni.
Evită privitul non stop la TV, în special la știri sau filme, cu impact emoțional negativ.
Fă-ți listă de sarcini – analizează programul și responsabilitățile zilnice și renunță la cele care nu sunt cu adevărat necesare.
Exprimă-ți sentimentele în loc să le inhibi, dacă ceri cuiva să își schimbe comportamentul, fii dispus să faci la fel. În felul acesta vei găsi o cale de mijloc.
Adaptează-te la stres – dacă nu poți schimba ceea ce te stresează,schimbă-te tu. Te poți adapta și la situații stresante și să-ți recâștigi sentimentul de control, schimbându-ți așteptările și atitudinea. Reconfigurează! Viața este ca un joc de șah – lupți și încerci să câștigi. Uneori pierzi, însă, niciodată nu o lăsa să te facă șah mat. Privește situația dintr-o altă perspectivă, ce poți câștiga din toată această situație.
Perfecționismul este o sursa majoră de stres
Ia privește în perspectiva: Cât va fi de important pe termen lung? Va mai conta într-o lună sau două? Sau un an? Merită să te superi? Dacă răspunsul este NU, concentrează-ți timpul și energia în altă parte! Perfecționismul este o sursa majoră de stres. Stabilește standarde rezonabile pentru tine și pentru ceilalți și învață-te să fii bine și cu ”suficient de bun/bine”!
Exersează recunoștința. Stai un moment și reflectă asupra tuturor lucrurilor bune din viața ta. Apreciază-le pe ele și pe tine, vezi ce calități ai…. și zâmbește, bucură-te de ceea ce ai!
Pune muzică și dansează! Plimbă câinele!
Ieși afară, dacă poți…dacă nu …fă sport în casă: Yoga, pilates, streching, etc.
Joacă-te cu copii – ping-pong pe masa din sufragerie sau jocuri de societate/de construcție/video.
Glumește – râzi de situație și de ce nu… de tine!
Fii atent la senzațiile fizice și emoționale pe care le simți în corpul tău!
Fii acolo pentru cei dragi, așa cum ei sunt acolo pentru tine. Atunci când te simți în siguranță și înțeles, această interacțiune față în față declanșează o cascadă de hormoni care contracarează răspunsul defensiv al organismului de ”luptă sau fugi”.
Și nu uita: RESPIRĂ! ADÂNC!
Cu fiecare inspir primești în interiorul tău încredere, speranță iar la fiecare expir iese tristețea, anxietatea, suferința…Deschide larg fereastra și RESPIRĂ! Este primăvară și TRĂIEȘTI!