Cum sa construiesti o relatie fericita
Uneori relatiile presupun implicare si a lucra pentru bunul mers al ei, pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a relatiei. Partenerii necesita a se implica activ in gasirea solutiilor si sa fie dispusi sa lucreze impreuna la planuri comune, obiective si actiuni pe termen lung.
Bazandu-ne ca vom gasi o persoana perfecta care sa ne satisfaca toate dorintele , ca totul va fi bine si ca vom gasi o dragoste romantica asemenea celei descrise in filmele de dragoste cu happy end si asteptand ca acest vis sa se implineasca fara sa facem nimic, uneori realitatea ne infirma aceste credinte si dezamagirile apar. Bineinteles, ca atunci cand experimentam o relatie de dragoste se infiripa visul de a trai cu persoana draga alaturi pana la adanci batraneti . Sentimentul de siguranta, armonia si fanteziile romantice implinite, vor lega sufletele celor doi pe termen lung.
Relatiile personale sunt elemente complexe cu care avem de-a face pe toata traiectoria vietii noastre. Este imposibil sa traim fara a interactiona cu ceilalti. Relatiile pe care le avem conduc la stari de fericire, dragoste sau dimpotriva la stari de tristete, singuratate, agonie. Relatiile dintre doua persoane pot fi rodul unei vieti pline si chiar al unei vieti noi. Partenerii implicati au nevoie de timp pentru a se asigura ca dinamica relatiei urmeaza un curs pozitiv pe masura ce “iubirea romantica” incepe sa dispara. Imbunatatirea acestui aspect al vietii, este ceva ce se poate invata, ceva ce merita invatat. Specialistii sustin ca acea capacitate a noastra de a ne raporta la altii va determina in pondere semnificativa succesul actiunilor noastre, iar unul din cele mai simple moduri de a imbunatati relatiile este de a asculta si de a pune intrebari, asadar prin comunicare. Dragostea este intretinuta de actiunile noastre, de comunicare deschisa si onesta, de loialitate, de interese comune, de tact si rabdare, de grija fata de celalalt, de distractii si amuzament, etc.
Exista cateva aspecte pe care orice cuplu indiferent de gradul de apropiere al partenerilor trebuie sa tina cont pentru a avea o relatie fericita.
Cum sa construiesti o relatie fericita:
- Partenerii trebuie sa fie constienti ca gradul de apropiere intre ei poate varia de la o zi la alta, de la o etapa de varsta la alta, iar pentru optimizarea si mentinerea unui climat armonios in relatie ei trebuie sa se implice activ.
- Este important sa avem deschidere pentru a invata din experiente, atat din cele pozitive cat si din cele negative. Reactiile partenerului pot fi semnale din care putem invata. Putem gasi solutii pentru a face ceea ce functioneaza si a evita ceea ce deranjeaza, etc.
- Optimizarea comunicarii pastreaza acordurile intre parteneri. In ciuda unei credinte nefondate ca celalalt ar trebui sa stie ce gandesti, tu va trebui sa spui, sa intrebi, sa specifici… Comunicarea deschisa creste probabilitatea de a obtine ceea ce se doreste.
- Sinceritatea si recunoasterea greselilor, fie ca ne place sau nu, sunt importante pentru a mentine o relatie sanatoasa. Exista tentatia de a incerca sa ne aparam in unele momente, mai ales atunci cand suntem atacati de partener, cu nesinceritate sau orgoliu, care nu conduc la o relatie sanatoasa.
- Distractia si jocurile, glumele, filmele distractive, sau orice aduce un zambet ne va face sa ne amintim aceste experiente, sa dorim a le trai sau retrai impreuna. In functie de abilitatile fiecaruia, de gradul de permisivitate intre parteneri, de gradul de toleranta, conflictele pot implica o astfel de rezolvare, care nu va fi decat benefica pentru cei doi, ca de exemplu: o gluma bine aleasa, spusa intr-un moment de tensiune poate spulbera tensiunea, o pozna facuta cu o felie de tort cu frisca poate spulbera supararea celuilalt.
- Implicarea in sarcinile domestice, curatenia casei, grija fata de gospodarie, grija fata de copii, educarea acestora, etc. si repartitia acestor sarcini intre parteneri astfel incat sa se asigure un echilibru al activitatilor.
- Respectarea limitelor personale si ale celuilalt, respectarea dorintelor, evitarea confruntarilor si gasirea solutiilor de a va schimba comportamentul in functie de limitele celuilalt.
- Stabilirea unor obiective financiare comune, discutarea si convenirea asupra prioritatilor de investire sau a posibilitatilor de economisire, monitorizarea cheltuielilor inutile in scopul minimizarii stresului generat de probleme cu banii si concentrarii in schimb pe ceea ce conteaza cu adevarat si anume – optimizarea relatiei tale.
- Respectarea traditiilor si a ocaziilor speciale, a ceea ce este important pentru el/ea si incercarea de a satisface aceste dorinte, de a prilejui intruniri cu cei dragi, de a fi receptiv si atent la ceea ce ii face placere partenerului, de a investi in cumparaturi / cadouri care sa aduca bucurie si fericire celui drag.
- Incurajati partenerul de a face lucrurile pe care intr-adevar se bucura a le face. Nu trebuie sa participe la a face lucruri daca nu se impartasesc aceleasi gusturi sau placeri, numai de dragul de a le face impreuna. Nu exista nicio regula care sa impuna astfel de obligatii. Lasati libertatea de alegere, intelegeti pozitia partenerului – aceste lucruri nu inseamna ca trebuie sa fiti de acord intru totul, ci decat ca il respectati pe celalalt.
- Recunoasterea si aprecierea vor fi de asemenea bine primite. Este usor sa ne plangem atunci cand lucrurile nu merg bine si uitam uneori sa recunoastem meritele si eforturile celuilalt.
- Grija pentru partener, a-i fi alaturi in clipele mai putin bune ca atunci cand este bolnav sau trece printr-o nereusita a vietii, a-l asculta atunci cand are nevoie, sunt poate cele mai frumoase cadouri pe care le puteti oferi celuilalt.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou