Cum sa cresti un copil fara temeri si anxietati
Cum accesul la informatie este neingradit in zilele noatre, intram in contact mult mai usor cu nenumarati oameni din intreaga lume. A intra in contact cu atat de multe opinii, teorii si idei este nemaipomenit. Poti oricand alege ce ti se potriveste tie si familiei tale, mai ales cand vine vorba de modalitati de crestere a propriului copil.
In trecut, parintii se bazau pe propriul instinct pentru a-si creste pruncii, lucru in mare parte foarte bun cat timp copilul era crescut cu iubire, cu blandete si cu intelegere, atunci rezultatele erau pe masura. Din pacate, mult timp s-a considerat ca disciplinarea fizica facea bine copilului, iar toate teoriile moderne infirma prin studii longitudinale acest lucru. Usor, usor, cresterea copiilor din zilele noastre se face fara violenta datorita accesului la informatie. Din pacate, reversul medaliei este reprezentat de faptul ca parintii nu mai au incredere deloc in ei si, citind atat de multa informatie, ajung sa fie debusolati, sa nu stie incotro sa o apuce sau mai rau, sa se simta vinovati, sa isi faca diverse scenarii apocaliptice ca fiind rezultatul metodelor defectuoase de crestere a copiilor.
Informatia este minunata, aceasta face diferenta dintre un parinte care alege ce e mai bine pentru copilul sau din multitudinea de informatii actualizate si cel care traieste in trecut. Pentru a gasi echilibrul iata ce pasi sa urmezi:
Alege ce se potriveste familiei voastre
Nu exista metoda universala pentru cresterea copilului. Cum fiecare copilas e unic, asa si fiecare familie e unica in felul ei. Din multitudinea de aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne crestem copiii, cel mai important e sa intelegem ca ce pentru altul a functionat cu succes, pentru noi ar putea fi un esec total. De asemenea, dinamica familiei voastre se poate modifica oricand, asa ca nu ramaneti ancorati la metode ce nu vi se potrivesc.
Respectul, iubirea si blandetea sunt calea spre success
Orice ai face pentru copilul tau, oricat de multe i-ai oferi sau oricat de putine, un lucru este fundamental important pentru cel mic: sa stie cat de mult este iubit de familia lui. Iubirea nu se arata prin obiecte, prin cursuri sau prin excursii. Iubirea se arata prin blandete si respect aratate pentru copil, prin lipsa violentei, prin empatie si intelegere, prin timp petrecut impreuna jucandu-va, dansand, cantand, fiind cu adevarat conectati.
Ofera-i toata atentia ta
Marea problema a generatie noastre de parinti e lipsa timpului. Joburile au nenumarate ore suplimentare la care se adauga si orele petrecute in trafic. Pentru parintii moderni este foarte greu sa petreaca timp de calitate cu copiii lor, dar acest lucru se poate rezolva in weekend si in putinele ore disponibile in restul saptamanii, atunci cand parintii pot sta cu copiii, fara sa puna mana pe telefoane, fara sa stea cu ochii in ecrane, cu adevarat conectati la proprii copii. Chiar si treburile casnice se pot face impreuna, atat timp cat cel mic este implicat si ascultat, si simte treburile casnice ca pe o placere, nu o obligatie.
Nu sufoca copilul cu temerile si anxietatile tale
„Nu pune mana acolo!”, „O sa cazi!”, „Ai grija ca o sa te lovesti!”, „Nu te murdari!” sunt replici pe care copiii le aud extrem de des. Copilul are nevoie sa experimenteze, sa descopere si pot face toate astea alaturi de un parinte atent, dar nu sufocant. Cazaturile sunt normale, murdaria e normala, iar copilul are dreptul sa le experimenteze si cu timpul sa invete sa le evite. Un copil crescut cu libertate este un copil care se simte destul de sigur pe el incat sa incerce, sa esueze si ulterior sa reuseasca tot ce isi propune in viata.
Citeste si Cum stii daca esti o mama anxioasa si ce e de facut
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic