Cum sa devii un model pentru copilul tau

A fi parinte reprezinta o provocare pentru unii sau din contra, ceva simplu, intuitiv pentru altii, dar cu sigurata, pentru toti este o mare responsabilitate. A hrani un copil, a indeplini nevoile fiziologice e simplu, dar cand vine vorba de cladirea caracterului, treburile se complica.
Care sunt prioritatile tale ca parinte?
Competita dintre parinti este in definitiv, o lupta acerba pentru validare. Daca copilul tau, comparativ cu altul este mai bun, iti lasa tie impresia ca esti un parinte mai bun decat altul.
Astfel de gandire competitiva nu ajuta pe nimeni. Aduce frustrare, neimplinire, furie, reprosuri, aspecte ce nu au ce cauta in relatia parinte-copil. Pentru parinti, singura doleanta de la copilul lor ar trebui sa fie fericirea. Trebuie sa lupti sa iesi din patternul in care ai fost crescut de parinti si sa incepi sa insufli in copilasul tau dorinta de a fi mai bun decat el insusi, dorinta de a studia ce ii face placere si isi doreste sa urmeze precum cariera si sa ii oferi un mediu sigur, un mediu in care sa stie ca e iubit si acceptat asa cum este, un mediu in care sa se intoarca cand este dezamagit sau ranit de lumea din jurul lui.
Ce schimbi la tine astfel incat sa fii un model?
Copiii, indiferent de varsta lor, preiau modelele comportamentale ale parintilor pentru ca acestia sunt oamenii cu care petrec cel mai mult timp si in care au cea mai mare incredere. Pana sa ajungem sa avem asteptari si pretentii de la copiii nostri, trebuie sa le aratam modele de comportament dezirabil.
- Arata compasiune. Doneaza sange, implica-te in actiuni caritabile, ajuta persoanele de pe strada, explica celui mic de ce faci astfel de actiuni.
- Ai grija la limbaj. Incearca sa gandesti fiecare cuvintel care iese pe gura. Evita barfa, jignirile, injuraturile, dar vorbeste-i copilului despre ele pentru ca inevitabil le va auzi pe strada.
- Ai grija de natura. Recicleaza, pastreaza curatenia, planteaza copaci sau flori, vorbeste-i despre faptul ca trebuie sa avem grija de Planeta pe care locuim.
- Fii optimist. Copilul nu trebuie impovarat cu toate grijile si nevoile tale. Optim este sa ii vorbesti daca treceti printr-o situatie mai grea, dar nicio secunda nu il lasa sa creada ca el este de vina sau este o povara. Copiii de multe ori considera ca sunt vinovati pentru nefericirea parintilor.
- Implica-l in toate activitatile. Copilul trebuie sa vada viata de zi cu zi sis a fie implicat in tot ce inseamna treburi casnice, gatit, spalat, responsabilitatile vietii la oras. Nu doar ca il ajuta pe termen lung sa vada cum stau lucrurile, dar iti usureaza cu timpul si tie treburile.
- Spune-i adevarul pe intelesul lui. Copilul trebuie sa auda adevarul din gura oamenilor in care au cea mai mare incredere. Nu evita subiectele fundamentale doar pentru ca sunt stanjenitoare. Ei pot sa primeasca informatii din alte surse mai putin valide si binevoitoare ca parintii.
Cum ii insufli copilului modele bune?
Cel mai bun exemplu pentru un copil este cel dat de parinti, asa ca trebuie sa ai mare grija atunci cand esti in preajma celui mic. Mai departe, il expui pe cel mic unor experiente pozitive, cum ar fi mersul la teatru, la locuri de joaca, ii acorzi toata atentia ta atunci cand sunteti doar voi impreuna, alegi cu atentie cresa, gradinita si scoala la care v-a merge cel mic.