Cum să foloseşti emoţiile negative în avantajul tău
Emoțiile negative care vin în viața noastră ne pot aduce oare avantaje? Putem oare să transformăm ceva ce pare distructiv într-un beneficiu pentru noi? Felul în care gândești și simți despre tine, poate determina tot comportamentul tău viitor și chiar și ceea ce ți se întâmplă. Gândurile pozitive îți îmbunătățesc viața, te fac mai puternic, mai încrezător. Gândirea pozitivă nu este doar motivație, ea are efecte asupra sănătății tale, asupra energiei și creativității tale. Cu cât ești mai pozitiv, mai optimist, cu atât vei fi mai bine în fiecare parte a vieții tale. Pe de altă parte, gândurile negative au efecte opuse. Te golesc de putere, te fac să fii slab, să nu ai încredere în nimeni și nimic. Cu fiecare gând rău îți reduci puterea, ești trist, frustrat, furios poate și în permanentă stare de defensă. Aceasta duce la stare de rău fizic, la distrugerea relațiilor sociale, parteneriale, de cuplu, de familie…Gândirea pozitivă duce la sănătate mentală, la concentrare, la rezultate bune, în timp ce gândirea negativă duce la eficacitate scăzută, probleme de concentrare, boli mentale.
Cauzele emoțiilor negative conform spuselor filozofului rus Peter Ouspensky, în cartea intitulată ”In Search of the Miraculous”- ( În căutarea miraculosului), – sunt justificarea, identificarea, evaluarea internă și blamarea.
Cel mai mare pas pentru binele tău va fi atunci când vei reuși să elimini aceste cauze și să le transformi în ceva bun pentru tine.
Cauzele emoțiilor negative
Justificarea – se manifestă când raționezi sau creezi un motiv pentru propria ta nefericire. Nu mai încerca să găsești scuze pentru un comportament pe care l-ai avut, spunându-ți ție sau oricui te-ar asculta că ai fost tratat rău, că celălalt s-a purtat urât. Devii furios, mai ales dacă tu te consideri nedreptățit și crezi despre tine că ai fost corect și bun. Nu ceda acestei tentații, canalizează-ți eforturile și mintea în direcția ta!
Emoția negativă creată nu îți va face rău decât ție, nu o afectează pe cealaltă persoană, și posibil să nici nu schimbe situația. Transformă justificarea ta în ceva benefic și anume, în a scuza persoana cealaltă, așa încât să scapi de presiunea situației create, retrăgând astfel energia declanșării unei stări emoționale negative. ”Dacă nu există nicio soluție, nu există nicio problemă!” A te consuma pentru evenimente din trecut, presupune consum de energie și întreținerea emoțiilor negative. Nu te poți concentra pentru viitor!
Identificarea sau atașamentul presupune atașamentul față de o persoana, lucru, idee. Atunci când ești implicat într-o situație, te identifici atât de puternic sau faci un atașament față de o persoană, așa încât acest lucru îți poate afecta emoțiile într-un sens negativ. Pentru a putea fi corect și a-ți recapătă calmul e nevoie să te detașezi de situația/persoana în cauză. Primul pas în rezolvarea unei probleme este să accepți că ea există. Detașează-te de situația /persoana care te face să te simți furios, sau supărat, și reprimă-ți emoția negativă pentru a te regăsi pe tine. Nimeni nu poate avea control asupra ta decât atunci când ai așteptări din partea acelor persoane. Atunci când te detașezi emoțional de o persoană și nu vei mai vrea nimic de la ea, atunci poți fi liber.
Evaluarea internă – preocuparea excesivă pentru modul în care te văd ceilalți. Te simți furios și insultat pentru că ai senzația că cineva nu îți acordă respectul pe care îl meriți. Oamenii pot fi nepoliticoși sau indiferenți față de tine, să ai sentimentul că acest tip de comportament este un atac la adresa ta. Ceea ce este important în situația de față este că doar ceea ce faci tu este menit să îți crească valoare. Nu te raporta la tine prin cei din jurul tău! Dacă cineva o ia la semafor înaintea ta, este preocupat de propria lui existența și nu este conștient de a ta. Ar fi nefiresc să îți creezi emoții negative pentru gestul lui inconștient.
Problema noastră a tuturor este preocuparea excesivă pentru ce va zice lumea! Adevărul este că nimeni nu se gândește la persoana ta. Sunt milioane de exemple de oameni care intră sau nu ,în relații, afaceri, activități, aventuri, de teama dezaprobării altora. Rămân în căsnicii pe care le urăsc, au joburi unde merg fără plăcere, sau refuză oportunități din cauza gândului că cineva, oricine i-ar putea critica. Nu mai aștepta părerea celor din jur! Hotărârile importante sunt doar ale tale!
Fii cinstit cu tine însuți, trebuie să îți cunoști punctele slabe și cele tari și să fii obiectiv. Acceptă-te pe tine și apoi vezi dacă acceptarea celor din jur e pe măsură. Alege-ți modelele cu grijă! Când te orientezi către oameni admirabili, pe care îi respecți se dezvoltă în tine un model de comportament diferit, deosebit. Vezi ce calități au aceste persoane și gândește-te cum ar reacționa în anumite situații.. Astfel, te vei conecta la nivel inconștient cu o forța invizibilă care te va ghida așa cum e necesar.
Nimeni nu poate avea control asupra ta decât atunci când ai așteptări din partea acelor persoane.
Blamarea duce la mânie, resentimente, gelozie și frustrări diverse. Rezultatul: o furie exacerbată și cea mai dăunătoare dintre emoțiile negative. Aceasta distruge precum un uragan- relații, sănătate, familii, afaceri, societăți și reprezintă principala cauză a războaielor, revoluțiilor, a conflictelor sociale. Originea este dată de critica distructivă din copilărie. Când ești criticat, poziția adoptată este defensivă, te simți atacat, și apar resentimente. Dacă se repetă la nesfârșit, devine obicei, și înveți să răspunzi cu mânie la orice problemă apare în viața ta. Te epuizezi căutând într-una vinovați. Modalitatea cea mai bună de a elimina mânia este să îți asumi responsabilitatea. Această acțiune pune la zid sentimentul de furie. Toată energia negativă dispare, pentru că nu poți să fii și furios și să-ți asumi și reponsabilități. Ideea blamării este anulată de asumarea responsabilității. Nu uita că tu ești stăpânul emoțiilor tale atât pozitive cât și negative și ca doar tu le poți controla și poți fi răspunzător pentru ele!
Citeste si Psihomatizarea: emoţiile şi reacţiile fizice