Cum sa gandesti optimist
Lumea noastra, din punct de vedere economic, social, cultural, al sperantei de viata este in punctul culminant. Molimele, epidemiile, sunt aproape in totalitate eliminate, dar, cu toate astea, lumea pare tot impovorata de griji, stres, boli specifice epocii in care traim.
Conform statisticilor, a doua cea mai frecventa cauza de deces dupa accidentele auto, este sinuciderea. E drept, cazurilor sunt atribuite bolilor pshice grave, dintre care face parte si depresia, care, dupa cum stim, nu este luata in serios asa cum ar trebui.
Deci, cum facem sa ne protejam de gandurile negre ale depresiei? Cum fugim de negativitate si cum facem sa traim sanatos din punct de vedere emotional? Mai jos puteti citi despre pasi mici pe care sa ii urmati care un stil de gandire optimist:
- Nu mai cauta fericirea!
Pare ciudat, dar in cautarea noastra disperata, pierdem cu desavarsire adevaratele motive de bucurie din viata noastra. Fericirea nu e destinatia, ci calatoria. Renunta la asteptari si ia viata fix asa cum e ea, cu bune, cu rele, dar cu zambetul pe buze. Priveste apusul soarelui, admira o gradina de flori, mananca o prajitura buna, lucruri marunte.
- Renunta la influenta negative
Cu totii cunoastem un om care este vesnic nemultumit. Cand e vara, e prea cald, cand e iarna e prea frig, cand ploua e prea ud si tot asa. Din pacate, simpla prezenta a acestui gen de om incurajeaza gandirea negativista. Nu trebuie sa fim totusi absurzi, dar, cateodata viata nu e atat de roz pe cat ne-ar placea, dar asta nu inseamna ca trebuie sa dramatizam fiecare aspect minor din viata noastra! Alege sa te inconjori de oameni pozitivisti, iar daca nu se poate, detaseaza-te de discutiile cu acestia.
- Investeste in tine
Cu totii avem pasiuni sau hobby-uri. E drept ca timpul limitat, oboseala si deadline-urile ne limiteaza teribil, dar o farama de efort si putin egoism ne va aduce un strop de buna dispozitie. Dans, citit, sport, pescuit, nu trebuie zilnic, dar odata la ceva timp, permite-ti sa te bucuri de ceea ce iti place. In orice fel de agenta super incarcata poti strecura cateva ore doar pentru tine. Macar ocazional.
- Cauta fericirea in tine, nu in altii
Ne e extrem de comod sa plasam responsabilitatea fericirii noastre in mainile altora! Cu totii vrem sa gasim un vinovat pentru nefericirea noastra, dar, din pacate, un astfel de stil de gandire doar adanceste starea de lamentare si de victimizare. Preia conducerea vietii tale si da-ti voie sa te faci singur fericit.
Viata noastra este compusa din evenimente si situatii fericite sau nu prea reusite. Tine de noi cum ne raportam in special la cele mai putin nereusite. Te-ai impiedicat si ai cazut de fata cu toti? Ai spus o prostie la o sedinta? Ti s-a rupt talpa pantofului? Sigur, poti sa dramatizezi, sa te victimizezi constant, sau poti sa…zambesti. Inca o situatie amuzanta in parmaresul vietii tale. Normal, in situatiile cu adevarat dramatice, ai voie sa suferi, sa fii ranit, dar nu permite acelei stari sa te acapareze si sa iti umbreasca fericirea. Exista o solutie pentru fiecare situatie, iar fericirea si-o mai si aduce omul in viata.
In concluzie, optimismul este un stil de viata, o alegere. Pentru unii vine natural, altii au mult de lucru pentru a ajunge la o astfel de gandire. Rabdare, simplitate si trairi de calitate. Astea sunt ingredientele pentru optimism.
Citeste si Ce NU este depresia
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic