Cum să ierți și să îți vezi de viață în continuare
Este necesar să ierți pentru a putea merge mai departe? Poetul Alexander Pope scria: “A greși este omenește, a ierta este divin.”
Atunci când cineva înțelege cu adevărat că te-a rănit și îți cere sincer iertare, comportându-se corespunzător după aceea, este mai ușor să ierți, mai ales dacă este evident că a învățat ceva din asta și vrea să îndrepte lucrurile. Mai greu este să îți dai seama cum poți ierta pe cineva la care ții mult și care te dezamăgește, te trădează, te părăsește sau te supără foarte tare.
Revenirea după o supărare mare poate fi un proces complicat
O altă problema care poate complica situația este și faptul că auzi din toate părțile: “Trebuie să ierți și să uiți pentru a-ți putea vedea mai departe de viață!” Este neapărat adevărată această afirmație? Depinde foarte mult de felul în care definim “iertarea”. Sensul modern al cuvântului se referă la faptul că nu mai permiți persoanei care ți-a făcut rău să ocupe prea mult spațiu în mintea ta.
Se poate să dai peste sfaturile unor așa-ziși “guru” care să spună: “Nu lăsa acea persoană să aibă putere aspupra ta”, sau “Fii atent la ce contează și nu-ți bate capul cu ceea ce nu poți schimba”. Ușor de zis, greu de făcut! Chiar dacă este un sfat bine intenționat și care poate fi aplicat în anumite stadii ale suferinței prin care treci, nu este potrivit de fiecare dată. Revenirea după o supărare mare poate fi un proces complicat iar încercările prietenilor de a te ajuta să treci peste folosindu-se de anecdote simple poate fi tradus că o lipsă de empatie pentru tine.
Acordă-ți atâta timp cât ai nevoie să îți vindeci inima frântă
Poți începe cu ceva simplu, dar extrem de eficient pe termen lung. Rezervă-ți în fiecare zi ceva timp în care să îți poți închide ochii și să te conectezi cu propria-ți respirație. Încearcă să îți redescoperi calmul și curiozitatea. Nu ajută la nimic să te grăbeșți să ierți persoana care te-a rănit și să izolezi (crezi tu) orice amintire din trecut legată de ea. Acordă-ți atâta timp cât ai nevoie să îți vindeci inima frântă și să înțelegi tot ce ți s-a întâmplat.
Este posibil să descoperi cum poți folosi în favoarea ta toată durerea și furia pe care ai resimțit-o, asigurându-ți spațiul și timpul de care ai nevoie pentru a te vindeca; poate că obsesiile și panica din sufletul tău ți-au protejat anumite părți vulnerabile.
A ierta sau a nu ierta, aceasta poate fi una dintre cele mai mari dileme pe care le poți întâlni în viață. Pe de-o parte, oamenii tind să îi iubească pe cei pe care îi pierd, să le fie dor de ei; pe de altă parte, suferința provocată de aceștia s-ar putea să fie prea mare pentru a lăsa loc împăcării. Uneori este cel mai bine să te dai câțiva pași înapoi pentru a fi la o distanță sigură de presiunea pe care o resimți din cauza deciziei pe care urmează să o iei. Cel mai bun lucru pe care îl poți face, până la urmă, este și cel mai curajos dintre toate: să te ierți pe tine.