Cum sa imbunatatesti relatia cu socrii
Cine-a spus ca te casatoresti si cu familia partenerului, nu doar cu acesta, a grait si un strop de adevar.
Ai intalnit in sfarsit partenerul ideal, relatia merge ca pe roate, totul vine natural, de la sine, iar momentul ca tu sa intalnesti parintii partenerului perfect e in sfarsit aici.
Dar ce faci daca ei nu sunt atat de … perfecti?
- Ia initiativa!
Chiar daca nu sunteti pe aceeasi lungime de unda, poti face primul pas catre o comunicare eficienta. Oamenii mai in varsta apreciaza cand sunt sunati si intrebati macar de sanatate. Poti face un efort si odata pe saptamana sa arati ca esti binevoitor si doresti sa formati o prietenie.
- Accepta ca fac parte din familia extinsa!
Nu trebuie sa ii vezi zilnic, nu trebuie sa vorbiti zi de zi, dar la intalnirile de familie trebuie sa fie si ei prezenti, iar interactiunea dintre voi trebuie sa fie cat mai placuta. Un minim de efort va poate ajuta sa imbunatatiti calitatea relatiei, chiar daca va vedeti rar, mai bine sa lasi o impresie buna decat sa aiba motive de nemultumire pe termen lung.
- Cere-i sfatul partenerului de cuplu!
Acesta este cel mai in masura sa iti ofere sfaturi astfel incat comunicarea dintre toti membrii familiei sa fie cat mai eficienta. Ce le place? Cum le place sa li se vorbeasca? Care le sunt preferintele muzicale? Ce le place sa faca in timpul liber? Toate aceste informatii iti ofera o punte de comunicare, astfel incat in viitoarele interactiuni sa ai un avantaj si poate sa ii impresionezi mai usor.
- Implica-l pe partener in rezolvarea conflictelor!
Chiar daca esti un adult capabil sa isi poarte propriile lupte, implicarea partenerului poate sa faca diferenta intre o cearta in toata regula si o mica sicanare. In definitiv este familia lui, tu esti partenerul lui de viata, deci cumva si acesta trebuie sa ajute la stabilirea echilibrului.
- Ai rabdare!
Multi parinti percep partenerul de viata al copilului ca pe o amenintare. Desi pare absurd si copilaresc, cel mai bine e sa clarifici acest aspect. Partenerul o sa ramana mereu fiul/fiica lor, iar relatia dintre voi doi nu o sa schimbe niciodata asta. Da-le sansa sa se acomodeze cu existenta ta in viata lor!
- Lasa deoparte prejudecatile!
Soacra, oricat de multe povesti de groaza ai auzit, este o mama care isi iubeste enorm copilul, iar asta nu inseamna neaparat ca iti vrea raul sau va face tot posibilul sa va desparta. Acestea sunt preconceptii despre care auzim toata viata si este tare greu sa nu ne influenteze. Da-i sansa soacrei sa iti demonstreze ca nu este atat de dificila pe cat de spune! Poate o sa fii surprins.
- Incearca sa vezi si punctele lor tari!
In definitiv, acesti oameni sunt cei ce au adus pe lume si au crescut omul cu care alegi sa iti imparti viata. Macar pentru asta trebuie apreciati! In alta ordine de idei, orice om, oricat de dificil ar fi, tot are un punct forte. Incearca sa te axezi pe acea calitate care te impresioneaza pe tine!
- Daca nu exista cale de comunicare, evita-i!
Aceasta este ultima resursa. Daca nu exista nicio metoda de comunicare eficienta cu socri, iar fiecare interactiune se finalizeaza cu certuri, reprosuri sau discutii inutile, a-i evita nu este ceva rusinos. Partenerul trebuie sa inteleaga ca nu esti obligat sa suporti atitudinea negativa a socrilor, dar asta nu inseamna ca el/ea nu isi poate continua relatia cu parintii. Poate totusi timpul mai imblanzeste apele.
- Nu esti obligat sa ii iubesti.
In definitiv, relatia o ai cu fiul/fiica lor, iar de dragul acestuia poti incerca sa aveti o relatie cat mai placuta, dar nimeni nu te poate obliga sa iubesti niste oameni cu care nu rezonezi. Fii politicos, calm, comunica deschis, dar nu te transforma in ceva ce nu esti pentru a intra in gratiile lor. Nimeni nu suporta lipsa de naturalete.
Citeste si Cum arata barbatul ideal in viziunea unei mame de fata?
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic