Cum să interacţionezi eficient cu cei din jur – 15 trucuri psihologice
Indiferent de tipul de relaționare, fie că vorbim despre relațiile personale, fie de cele de la locul de muncă, de prietenie sau altele, toți ne dorim să ne prezentăm cât mai bine și, de ce nu, să ne poziționăm cât mai în avantaj față de interlocutorul nostru. Iar avantajul poate fi obținut numai după ce ajungem să ne cunoaștem noi foarte bine, dar și să avem cât mai multe informații despre ceea ce numim inteligenţă relaţională. Sigur, există numeroase cărți sau articole pe această temă, însă, noi ne vom rezuma în a prezenta cele mai simple și eficiente trucuri psihologice care dau rezultate. Chiar vă rog să le încercați și voi și să vă convingeți!
1. Dacă ai probleme în a reține numele persoanelor pe care doar ce le-ai cunoscut, încearcă să repeți cât mai des numele respectiv, în diferite contexte: “Bună, X; Îmi pare bine să te cunosc, X; Îți doresc o zi minunată, X; Sper să ne mai auzim, X”, vei observa că numele îți va rămâne întipărit în memorie. În plus, îi vei lăsa interlocutorului impresia că îl placi, îl reții și îi dai importanţă.
2. Dacă interocultorul tău este ocupat, concentrat pe o sarcină, (spre exemplu vorbește la telefon, conduce, etc.) și tu întinzi mâna spre el, vei observa că îți va înmâna ce are în acel moment în mână, fără ca măcar să fie conștient de gestul său.
3. Dacă dai din cap în timp ce afirmi sau vrei să întrebi ceva, șansele sunt mai sunt mari să obții un răspuns afirmativ sau să primeșți ceea ce ai cerut.
4. Dacă în timpul unei discuții vei da permanent din cap, vei capta mult mai ușor atenția celor din jur.
5. Chiar dacă ești mulțumit de oferta primită (de exemplu un salariu), arată-te ușor dezamăgit. Sunt șanse mari să obții mai mult decât ți-ai propus.
6. Dacă interlocutorul tău pornește o discuție aprinsă, o ceartă, răspunde-i cu o vorbă bună. Se va enerva peste măsură.
7. Deși nu încurajăm minciuna, dacă vei pus în situația în care trebuie să minți, asigură-te că strecori în povestioara ta și un detaliu intim, jenant, astfel vei reuși să distragi atenția şi să înlături suspiciunile privind minicuna, părând mai degrabă că împărtăşeşti un secret, ceva ce nu poate fi divulgat.
8. Evită pe cât posibil sintagmele de genul “eu cred că”, sunt de părere că”, pentru că trădează nesiguranță şi lipsa încrederii în sine.
9. Atunci când te afli într-un grup nou, observă cu atenție persoana care este privită insistent, sau cea la ale cărei glume se râde cel mai mult, ea este cea care te va ajuta să te integrezi mai ușor.
10. Dacă vrei ca cel din fața ta să se simtă incofortabil, privește-l în mijlocul frunții. Vei vedea că își va schimba mimica și abordarea.
11. Dacă te simți privit cu insistență, uită-te la pantofii persoanei indiscrete. Ostentativ și fără să renunţi. Îl va înnebuni.
12. Dacă vrei să obții o schimbare în bine a soțului, spre exemplu, schimbă modul de adresare. “Nu ai făcut patul în dimineața asta” trebuie înlocuit cu “Patul a rămas nefăcut”. Vei vedea rezultatul.
13. Dacă nu ai dormit bine, simți că ți se face rău, ai o durere, spune-i creiereului tău invers. (Am dormit bine, Nu îmi este rău, Nu mă doare nimic, etc.) Sună ciudat, dar da, vorbește-ţi cu voce tare, fiind încrezător în vorbele tale. Vorbirea cu sine atrage un control emoțional sporit!
14. Atunci când ai emoţii puternice sau ești anxios ( spre exemplu înaintea unui discurs, a unui interviu), mănâncă ceva sau mestecă gumă. Creierul va primi semnalele unei situații normale și nu va detecta pericolul, iar pe tine te va ajuta să te calmezi.
15. Pentru a scăpa de emoțiile puternice de dinaintea unui interviu de angajare, ale unei negocieri importante, întâlniri, imaginează-ți interolcutorul la toaletă. Și el are nevoi fiziologie, prin urmare este om ca și tine. Încearcă și vei vedea că emoțiile scad.